Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy jsou minulostí. Festival pod novou hlavičkou vypukne již 21. května

Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy jsou minulostí. Festival pod novou hlavičkou vypukne již 21. května

3.5.2018 00:47 Hudba

Už jen necelé tři týdny zbývají do zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka, který vznikl u příležitosti 90. výročí úmrtí skladatele sloučením festivalů Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Festival navazuje na dlouholetou janáčkovskou festivalovou tradici Ostravy a Moravskoslezského kraje a jeho základní osou budou Hukvaldy a Ostrava, tedy místa narození a úmrtí Leoše Janáčka. Celkem festival nabídne 32 koncertů, ale také balení představení nebo operu Příhody lišky Bystroušky, jejíž divadelní verze bude za dobrého počasí k vidění na Hukvaldech v amfiteátru u sošky Bystroušky.

Zvětšit obrázek

Socha Lišky Bystroušky nad hukvaldským amfiteátrem.
Foto: Lukáš Horký

Hlavními hvězdami přehlídky budou houslista Julian Rachlin, dirigenti Krzysztof Penderecki a Christian Arming, pěvec Adam Plachetka, klavíristé Roman Rabinovich, Ivo Kahánek, orchestry Camerata Salzburg, Litevský národní symfonický orchestr a další. Festival divákům nabídne premiéry skladeb mladých autorů, velké symfonické koncerty se symfoniemi Čajkovského či Beethovena, ale také jazzový podvečer, hukvaldské nokturno nebo baletní představení na hudbu Jarka Nohavici.

Zahajovací koncert s muzikanty v uniformách

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka se otevře 21. května zahajovacím koncertem na počest 100. výročí vzniku Československa. Česká filharmonie patří k našim národním symbolům a Janáčkova Sinfonietta vznikala pod skladatelovým dojmem z nabyté samostatnosti. Její letošní vyznění umocní členové Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Vstup do festivalu tak bude opravdu impozantní.

Následovat bude dalších 31 koncertů – ty intimně komorní i velké symfonické. Představí se celá řada mimořádných osobností světového formátu, i když ředitel festivalu tvrdí: „MHF Leoše Janáčka není festivalem hvězd, vždy jsme stavěli na programu pro co nejširší posluchačskou veřejnost, programu sofistikovaném, aby jednotlivé večery působily jako celek a posluchač pak nebyl překvapen, na co vlastně šel. A co se interpretů týká, pak nám jde především o vyrovnanost: generační, národnostní, instrumentální. Jednoduše to nejlepší v každém oboru, na co ekonomicky dosáhneme. A má dlouholetá zkušenost potvrzuje, že i někdy méně známý či u nás neznámý umělec podá výkon srovnatelný s evropskou či světovou špičkou.“

Plejáda hvězd od Ostravy po Hukvaldy

Christian Arming, nejmladší šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava v její historii, se vrátí ke „svému“ orchestru 23. května s originálním slovanským programem: Janáček – Rachmaninov – Čajkovskij. Legendární klavírista Kun-Woo Paik bude mít v Ostravě letos svou premiéru. „Je mi ctí být součástí MHF Leoše Janáčka. Východoevropský hudební svět představuje ten pravý kořen západní klasické hudby. A skladatel Leoš Janáček se svým mocným hudebním jazykem vystupuje jako pravý umělec a tvůrce. Být ve městě, kde jeho umění vzkvétá, je požehnáním pro každého umělce,“ říká Kun-Woo Paik.

Julian Rachlin, jeden z nejžádanějších houslistů dneška, s neméně uznávaným pianistou Itamarem Golanem zahrají na festivalu 27. května sonáty Beethovena, Šostakoviče, Brahmse, ale také Romantické kusy našeho Antonína Dvořáka.

Mezi hostujícími orchestry se objeví i Litevský národní symfonický orchestr, a to i s díly Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Také Roman Rabinowich zařadil do programu svého klavírního recitálu Janáčkovy Mlhy. „Na svoji účast na MHF Leoše Janáčka se velmi těším. Českou republiku už jsem navštívil a vždycky jsem si ji užil. Bude to moje první návštěva Ostravy, nicméně, a to je obzvláště zajímavé, jsem vždycky Janáčkovu hudbu zbožňoval. Jeho jazyk je naprosto unikátní a bude to pro mě velmi zajímavá zkušenost, hrát hudbu Leoše Janáčka v jeho domácím prostředí,“ tvrdí Roman Rabinovich.

Přijede i Krzysztof Penderecki

Zahanbit se nenechala ani žijící legenda světové klasické hudby Krzysztof Penderecki. S Janáčkovou filharmonií Ostrava provede Talichovu suitu z opery Příhody lišky Bystroušky. „Janáčkovu hudbu miluji. Je mi opravdu velice blízká a dokonce byla pro mne i jednou z inspirací. Jako dirigent se s Janáčkovými skladbami nesetkávám. Pořadatelé chtějí především, abych dirigoval svá vlastní díla. Proto jsem tuto nabídku přivítal. A proč Bystrouška? Jednak je to jedna z nejoriginálnějších oper na světě propojením světa lidí a zvířat, jednak je to suita, kterou z opery vytvořil Václav Talich, jeden z nejlepších světových dirigentů své doby, ke kterému chovám obrovskou úctu,“ sdělil festivalu Krzysztof Penderecki. Sólové party jeho Dvojkoncertu přednesou prezident festivalu Ivan Ženatý a Kristina Fialová.

Jedním z největších lákadel letošního festivalu bude první ostravské vystoupení legendárního orchestru Camerata Salzburg s vynikajícím violoncellistou Clemensem Hagenem.

Baletní večer v Gongu

Nelze opomenout také mimořádné koncerty a představení, mezi které patří například Baletní večer, který se uskuteční 29. května ve vítkovickém Gongu. Balet Národního divadla Praha se po mimořádném úspěchu festivalového představení „Sólo pro tři“ v roce 2014, vrací s novou inscenací „Sólo pro nás dva“ jedinečného Petra Zusky. Jedním z hudebních tvůrců představení je slezský bard Jarek Nohavica, který dodává: „S nápadem vytvořit baletní představení na mé písně přišel Petr Zuska. Dal jsem mu zcela volnou ruku pro výběr písní i jejich zařazení do scénáře večera. Nebyl jsem ani na zkouškách, přišel jsem až na premiéru a byl jsem moc spokojen. Vyhověl jsem pouze jeho jednomu přání, a to nazpívat několik písní v polštině. A tak například Divoké koně můžete slyšet v mém podání polsky pouze na tomto baletním představení. Od premiéry jsem si v duchu přál, aby se tento baletní večer konal v Ostravě, kam svým česko-polským prostředím patří.“

Liška Bystrouška ožije v amfiteátru

Po návratu legendární a oblíbené sochy se vrátí do Hukvaldské obory také Janáčkova opera pro malé i velké diváky Příhody lišky Bystroušky. Kde jinde než v prostředí, kde se Mistr rád procházel a naslouchal hlasům přírody, může znít tato unikátní opera, ve které mluví nejen lidé, ale také zvířata, věrohodněji? Těšte se na 2. června.

MHF Leoše Janáčka nabídne také jazzový podvečer 3. června na Landeku s Milanem Lasicou. Bratislava Hot Serenaders představuje špičku nejen slovenského, ale také evropského jazzu. Skvělá aranžmá, vynikající sólisté a plný barevný jazzový zvuk obohatí svou přítomností žijící legenda slovenského divadla, představitel intelektuálního humoru Milan Lasica.

Hudební nokturna začala v kouzelném prostředí Hukvald před 2 roky Mozartovou Malou noční hudbou. Letos je nokturno 9. června věnováno jednomu z nejpopulárnějších děl hudební historie – Vivaldiho Čtvero ročním obdobím a vítězce posledního ročníku Interpretační soutěže Pražského jara, houslistce Olze Šroubkové.

Po mimořádném úspěchu talk show Jiřího Vejvody pokračuje festival v nově vznikající řadě s vynikajícím znalcem Janáčkovy tvorby a života Jiřím Zahrádkou, který navíc dokáže složitou osobnost hukvaldského rodáka skvěle přiblížit úplně všem, a to na Nedělním matiné s brunchem s podtitulem: …a to jste o Janáčkovi věděli?

Legendární brněnské divadlo Husa na provázku již 11 let hraje mimořádně úspěšnou hru autorské dvojice Uhde-Štědroň Balada pro banditu. Autorizovaná verze inscenace s filharmonickým zvukem oživí 24. června Hukvaldskou oboru, a to v podání protagonistů Evy Vrbkové, Igora Orozoviče, Dalibora Buše, Gabriely Vermelho a dalších.

Stému výročí československé státnosti bude letos věnován nejen zahajovací, ale i závěrečný koncert. Krásné árie českých oper zaznějí na Hukvaldech 30. června v podání dnes již světového pěvce Adama Plachetky. „Jsem rád, že jsme konečně našli místo v diáři pro návštěvu Janáčkova rodiště. Těším se na festival i na prohlídku města. Program jsme s ohledem na výročí státnosti sestavili výhradně z děl českých autorů. Doufám, že diváky potěší a bude zajímavým i oddechovým závěrem festivalu,“ říká Adam Plachetka, který si jako hosta pozval do Janáčkova rodiště mladou sopranistku Evu Hornyákovou. Doprovázet je bude Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod taktovkou Roberta Jindry.

Nový formát festivalu umožňuje do programu zařadit také komorní slavnost v Janáčkově hukvaldské rodné škole. Janáčkovo Mládí bude společně se skladbou českého autora současnosti symbolicky festival každoročně uzavírat. Festivalový epilog tak bude 1. července tečkou za letošním programem.

Zdroj: Tisková zpráva organizátorů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.