Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Kočičí hra v Českém Těšíně: Vydařená tragikomedie s vrcholným hereckým výkonem Šárky Hrabalové

Kočičí hra v Českém Těšíně: Vydařená tragikomedie s vrcholným hereckým výkonem Šárky Hrabalové

13.5.2018 07:43 Divadlo

Maďarský prozaik a dramatik István Örkeny se celosvětově proslavil novelou a na jejím základě posléze napsanou divadelní hrou s názvem Kočičí hra, jejíž novou inscenaci představilo v sobotní premiéře Těšínské divadlo. Předloha je to vděčná pro inscenování v divadlech disponujících zejména silnou dámskou částí hereckého souboru. Čtyři ženské postavy této hry patří k vysněným rolím již pro několik hereckých generací: Erži Orbánová, žena, které stáří už klepe na dveře, její sestra Gizela, v důsledku zranění upoutaná na pojízdné křeslo, Ilona, dcera Erži, a Eržina sousedka a přítelkyně Myška.

Zvětšit obrázek

Šárka Hrabalová v inscenaci Těšínského divadla Kočičí hra.
Foto: Karin Dziadková

Právě tomuto čtyřlístku žen hra vděčí za jedno z témat, které jí coby hlavní vnucují někteří dramaturgové – téma ženského životního osudu. Není se co divit, mužské postavy jsou v Örkenyho hře poněkud upozaděny. Je tu sice Ilonin manžel Jóži a pezionovaný operní pěvec Viktor Molnár, do kterého se Erži osudově zamiluje, ale obě role jsou svým způsobem epizodní.

Tím, že autor situoval děj do hry napsané v šedesátých letech minulého století v době Evropy polarizované na demokratickou západní a totalitně komunistickou východní, byly některé inscenace také poznamenány, ovšem nutno říci, že ke škodě. Kočičí hra je totiž hlavně o ženském životě, o osamělosti a potřebě mezilidských vztahů, ale i o životní moudrosti a síle humoru, který dokáže posunout i nešťastný život k radostnému bytí. Režisér českotěšínské inscenace Pavel Ondruch si potenciálu textu i jeho hlavní síly je dobře vědom, neboť soubor české scény Těšínského divadla hraje Kočičí hru jako existenciální tragikomedii se silným důrazem na komediální rozměr textu.

Šárka Hrabalová a Markéta Glosová-Slowiková. (Foto: Karin Dziadková)

Pavel Ondruch vede celý herecký tým inscenace k precizní práci s hlasem, důraz na mluvní projev je tu zcela evidentní. Díky tomu se mnohé převážně statické scény dají nejen přežít, ale z diváckého pohledu i užít. Jsou zde však také skutečně dramatické situace, zejména ve scénách mezi Erži a Ilonou, případně když se v hracím prostoru sejdou Erži a Myška nebo v samém závěru hry ve společné scéně Erži, Myšky a Gizely, kdy všechny představitelky rozjedou opravdové totální divadlo v režijně velmi dobře vystavěných a rozpohybovaných scénách.

Z inscenace Kočičí hra. (Foto: Karin Dziadková)

Erži Orbánovou hraje Šárka Hrabalová. Je to role pro mimořádně vyzrálou herečku a Hrabalová dokazuje, že na zvládnutí takové role má sil a schopností dostatek. Hraje svoji Erži s humorným nadhledem, užívá si sarkasmu, možností k pobavení i dojetí diváků a její Erži je opravdovou hlavní postavou.

Gizelu hraje Lenka Waclawiecová. Tato role je náročná hlavně pro jednání slovem (Gizela převážně mluví se svou sestrou po telefonu a v sedě) a vlastně stejně jako ostatní ženské postavy slouží představitelce Erži coby herecká partnerka k vyjádření Eržina chrakteru a její povahy. Důležité však je, aby divák věděl i to, jakým člověkem vlastně Gizela je, a toho je si Waclawiecová vědoma.

Lenka Waclawiecová v inscenaci Kočičí hra. (Foto: Karin Dziadková)

Dceru Erži Ilonu svěřil režisér mladé a talentované Elišce Adamovské, herečce, která nejen na jevišti Těšínského divadla předvedla již několik velmi výrazných hereckých výkonů. Je tomu tak i v tomto případě: Ilona hlavně v dialozích se svou matkou probouzí v hledišti nemalé pobavení.

Zleva Šárka Hrabalová, Markéta Glosová-Slowiková a Eliška Adamovská. (Foto: Karin Dziadková)

Stejně tak je hlavně komediálně vyložena a zahrána také Myška v podání Markéty Glosové-Slowikové. I tato herečka má však v textu momenty, ve kterých musí prokázat schopnosti vytvořit charakterní ženskou postavu, a tyto momenty rozhodně nejsou promarněny. Jolana Ferencová hraje Pavlu Krausovou, Eržinu sokyni, která jí přebere Viktora, a také Viktorovu starou matku. Výraznější je v roli Pavly.

Šárka Hrabalová a Petr Sutory. (Foto: Karin Dziadková)

Z mužských představitelů strhává na sebe pozornost Miroslav Liška coby Viktor Molnár, ale i další dva herci, Petr Sutory jako Ilonin manžel Jóži a Dominik Gracz v maličké roli číšníka odvádějí co je zapotřebí.

Kočičí hra v repertoáru české scény Těšínského divadla rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co se v této divadelní sezóně v Českém Těšíně nabízí. Pobaví i dojme, nadchne některými hereckými výkony, přičemž výkon Šárky Hrabalové lze skutečně označit za vrcholný.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.