Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Letošní ročník bude historický, je ale otázka, jak dál, říká šéf festivalu Cirkulum Václav Pokorný

Letošní ročník bude historický, je ale otázka, jak dál, říká šéf festivalu Cirkulum Václav Pokorný

30.5.2018 06:08 Atd.

Největší pouliční festival cirkusového umění v Česku, ostravské Cirkulum, se uskuteční už třetím rokem v oblasti Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Celá lokalita se na několik dní opět uzavře pro dopravu, aby se lidé mohli seznámit s aktuálními trendy na světové scéně novocirkusového umění. Od 8. do 10. června se mohou lidé těšit na umělce ze čtyř kontinentů, vůbec poprvé se na Cirkulu představí artisté z Austrálie a Japonska. O obsahové náplni akce, která se uskuteční pod širým nebem i v šapitó a v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity, vypráví umělecký šéf přehlídky Václav Pokorný.

Zvětšit obrázek

Ředitel a dramaturg festivalu Cirkulum Václav Pokorný.
Foto: Martin Grobař

V čem bude letošní dramaturgie festivalu Cirkulum jiná než v předchozích dvou ročnících?

Letošní přehlídka bude v mnoha ohledech odlišná. Jsem přesvědčen, že letošní ročník bude historický a ve své podstatě velice zajímavý. V ostravské premiéře přivítáme umělce až z daleké Austrálie nebo z exotického Japonska. Máme i jednu zásadní změnu – nebudeme mít k dispozici kruhový objezd, který prochází rekonstrukcí. Program tím pádem přemístíme na Alšovo náměstí. Proto jsme museli upravit celkovou dramaturgii, zvláště vůči minulým létům, protože jsme chtěli dělat exkluzivní velkou show, ale z Alšova náměstí se stane hlavní scéna a bude na něm stát šapitó, takže nebude reálné, aby se tady v jeden okamžik sešly třeba čtyři tisíce lidí. Když se návštěvníci rozprostřou do přilehlých ulic, tak to není problém, protože kapacita je v tomto směru obrovská.

Jaký vliv má na přehlídku ztráta tak důležitého strategického místa jako je kruhový objezd, kde se v minulosti odehrávala podstatná část atrakcí?

Místo velkolepé show, jako byla loni akrobacie ve vzduchu na jeřábu, jsme se tentokrát rozhodli pro zdánlivě tradiční průvod s loutkami. Půjde shora od Vysoké školy báňské a nabídne to nejlepší v dané oblasti. Bude mít svou vlastní choreografii a dramaturgii, půjde o interaktivní záležitost, společně se po Hlavní třídě budou promenádovat herci, obří loutky i zkušení akrobati. Nakonec chceme vše podřídit tomu, aby celkové zahájení festivalu bylo ve velkolepějším duchu. Takře přijďe na festivalový průvod v pátek 8. června od 16.30 na Alšovo náměstí.

Jak probíhají přípravy festivalu?

Práce kolem celé přehlídky je náročná, hlavně co se týká zajištění potřebných financí. Hnacím motorem pro nás zůstává fakt, že když si ten shon odmyslíme, tak nám zbude spousta krásných myšlenek a hodnotných věcí. Shon kolem festivalu má svá specifika, přeci jen nestavíme nic na zelené louce, kde bychom nebyli ničím svazováni, naopak musíme se čím dál více přizpůsobovat městskému okolí. Odtud jsou také přísnější nároky na techniku a zabezpečení. Jsme neustále obklopeni lidmi.  Můžou si připadat, jako že mají dovolenou a pod okny mají úplně všechno, až na to moře… (úsměv). Všechno za tebou přijde samo, nemusíš pro to v podstatě hnout ani prstem.

Jak je to s otázkou rušení nočního klidu?

Náš festival má na noční klid výjimku, přesto chceme být ohleduplní k lidem, kteří na Hlavní třídě v Porubě žijí. Rozhodně nebudeme dělat program po jedenácté, i když bychom mohli. Není to náš záměr.

Festivaloví diváci to akceptují a postupně se z bulváru vytratí, anebo mají možnost bavit se nějakým jiným způsobem třeba až do rána?

Na festivalu je krásné, že si jej lidé mohou užít v klidu noci. Mohou si koupit víno a usednout na kteroukoliv lavičku. Jde o kompromis mezi nejstarší generaci, která by už chtěla v devět zalehnout, ale neuvědomuje si, že žije ve městě. Řada lidí se naopak stěhuje do měst kvůli ruchu, protože se v nich neustále něco děje a oni nedokáží být sami.

Letos ale mohou domorodci zůstat více v klidu, prý ubude pouličních vystoupení…

Je pravda, že minulé ročníky jsme měli festival postavený na pouličních vystoupeních, letos riskujeme a místo různých „one man show“ a buskingu se zaměříme na teatrální formu. To bude i jedna ze zásadních změn letošní dramaturgie.

Jak silné bude tedy zastoupení zahraničních umělců a jak se vám je daří přesvědčit, aby do Poruby přijeli?

Velkou roli hraje doporučení těch, kteří u nás vystupovali v minulosti. Díky tomu můžeme českému divákovi nabídnout mezinárodní obsazení a je skvělé, že umělci tady většinou zůstávají celou dobu a mimo svá vystoupení se chodí bavit na představení kolegů a jsou v kontaktu i s návštěvníky. Poruba se tak mění na babylon plný národů. Evropský nový cirkus a pouliční umění k nám přijedou ukázat umělci ze Španělska, Francie, Itálie, Polska a Maďarska. Díky Česko-německému fondu budoucnosti má na festivalu tradičně silné postavení Německo. Letos se tak v Porubě představí extravagantní Silea, rodinné duo Die Buschs či Omnivolant-Café Show. Navazujeme tak na tradici z minulých let a i letos tady máme opravdu skvělé umělce z Německa. A jsem rád, že všechna představení jsou zároveň českou premiérou.

Chybět nebudou ani čeští umělci?

Samozřejmě, že nebudou chybět. Dokonce členové domácího Cirkusu trochu jinak, ke kterým patřím, mají připraveno několik představení, vrcholem pak bude show OnTheRoad, kterou čeští diváci uvidí v premiéře. Tématem této inscenace je radost z pohybu, radost ze života nebo jen z pouhých emocí, které do toho vložíš. Jak jsem se bránil účinkování na Cirkulu, tak letos to bude opravdu regulérní představení.

Letos přijedou umělci až z Japonska i dalších exotických zemí, co předvedou?

Japonská kultura je svérázná. A pozvaná dvojice Witty Look nám všechna tato specifika ukáže. Půjde o spojení nového cirkusu a japonského komiksu manga – a bude to opravdu zážitek. Nejdále to do Poruby bude mít Matt Yates, který vystupuje pod uměleckým jménem Fatt Matt a přiletí až z Austrálie. Jižní Amerika pak bude mít zastoupení ve slavném argentinském režisérovi a umělci Adriánu Schvarsteinovi, který společně se španělskými umělci připravil představení Lurrak. To je esencí nového cirkusu a spojuje cirkusové disciplíny s hudbou a divadlem. Mix národů pak doplňuje ještě Izrael, který bude reprezentovat artistka Juicy Lucy.

Obrovský úspěch zaznamenávají na Cirkulu pouliční klauniády, co to bude letos?

Můžete se těšit na úplnou novinku a ratitu, kterou je Argo The Clown. Víme o něm už tři roky, je to člověk, který vystupuje jenom na ulici a improvizuje v rámci toho, co zrovna přijde. Například zastavuje kolemjedoucí auta. Vždycky máte obavu, jak tento typ umění příjme veřejnost, takového šílence, který je schopen tě na chvilku třeba i okrást. Je to otázka nabourávání osobní svobody, na festivalu se ovšem předpokládá, že jsi tomu otevřený. Zpětná vazba ale není vždy úplně pozitivní, trošku máme obavu, aby náš artista nepřišel k nějaké újmě, přesto jsme se jej ale rozhodli angažovat. Je držitelem mnoha ocenění za svou bezprostřednost a žovialitu.

Rozpočet akce je tři a půl milionů korun. Jaký způsobem se vám je daří získat?

Rozpočet je stejný jako minule, zároveň se ale nabízí otázka, jakým stylem ve festivalu pokračovat, protože je z 95 procent závislý na veřejných zdrojích. Na pouliční představení totiž nevybíráme vstupné. Vše je volně otevřené, navíc tak velký a členitý prostor se ani nedá uzavřít. Legislativa nám ani nedovoluje vybírat dobrovolné vstupné. Nad vším ale vítězí krásná myšlenka oživit Porubu na tři dny, ale klidně by to mohlo být na týden. Je samozřejmě otázka, jestli v takovém záběru má festival šanci na přežití i v následujících letech. Zvláště když si člověk uvědomí, že většina účinkujících, kteří k nám přijedou, je ze zahraničí. Zisk z prodeje alkoholu je pro nás nulový, protože jsme rodinný festival. Nelze tedy počítat s tím, že každý návštěvník vypije deset piv. Nebýt podpory městského obvodu Poruba, tak se Cirkulum nekoná.

Pro mě je podstatný zejména přesah celé akce. Motivace mladých lidí, kteří se posléze tomuto typu umění chtějí anebo již začínají věnovat. Objevují tento žánr a přirozenou cestou mají radost z pohybu. Jde o to ukázat všeobecný trend, který panuje v akrobatických disciplínách. Víme o jejich existenci, ale všeobecné povědomí je o nich stále velmi malé. Proto je pro nás podstatné, že si u nás zájemci mohou navzájem předávat své zkušenosti v rámci workshopů, které nebudou samozřejmě chybět ani letos. Určitě přijďte.

Webové stránky festivalu Cirkulum ZDE.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.