Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Goran Bregović slibuje velkou letní zábavu, říká Rostislav Holec za organizátory MichalFestu

Goran Bregović slibuje velkou letní zábavu, říká Rostislav Holec za organizátory MichalFestu

6.6.2018 08:01 Hudba

Pokud by se vyhlašovala soutěž o žánrově nejrozmanitější festival, kandidátem na vítězství by jednoznačně byl MichalFest, který se letos rozšíří na dva dny. Letošní, v pořadí už šestý ročník totiž není pouze o hlavní hvězdě Goranu Bregovićovi a balkánské dechovce, protože dále na této akci vystoupí kapely či interpreti inklinující mimo jiné k popu, metalu, hip-hopu, reggae, rocku, bluegrassu nebo českému hudebnímu mainstreamu. Zajímavostí týkajících se tohoto festivalu, který se v areálu Dolu Michal uskuteční 15. a 16. června, je však mnohem více. Prozradí nám je Rostislav Holec, marketingový manažer MichalFestu.

Zvětšit obrázek

Marketingový manažer MichalFestu Rostislav Holec.
Foto: archiv R. Holce

S jakým záměrem jste sestavovali program letošního ročníku?

Když se nám před lety v hlavách rodil nápad na MichalFest, chtěli jsme, aby byl náš festival co nejpestřejší a nejpohodovější, aby byl  atraktivní pro širokou skupinu fandů dobré hudby a aby současně nabídl dost prostoru pro regionální interprety, kteří třeba nejsou nějak extra masově známí, ale jejichž hudba je zajímavá. Tvorba programu vytýčená těmito základními kameny je vždy docela dobrodružná a mnohem obtížnější, než když se dělá fesťák jasně žánrově vymezený nebo akce, která otvírá prostor jen interpretům, které zná úplně každý.

To je docela pochopitelné…

S tím souvisí také ty smutnější fáze, kdy musíme zužovat předvýběr interpretů, kteří u nás nakonec vystoupí. O hraní na MichalFestu je velký zájem a kromě tipů, které vzejdou z našeho programového týmu, se celá řada kapel hlásí sama. Většinu musíme bohužel odmítnout. Ale i tyhle „Sophiiny volby“ k přípravě festivalu patří a co nevyjde letos, může vyjít třeba příště.

Když se zaměříme na vaši sestavu vystupujících, tak se dá říci, že asi stěží bychom minimálně v Moravskoslezském kraji našli žánrově pestřejší festival. Druhý úhel pohledu by však byl ten, jak tuto rozmanitost namixovat, aby z toho nevznikl mišmaš ve stylu „dortu pejska a kočičky“… Řešili jste i tuto stránku? 

Jak jsem již řekl, žánrová pestrost je jedním ze základních kamenů, na kterých se snažíme program každého ročníku stavět. Při stavbě line-upu se neřídíme žádnou „kuchařkou“ nebo manuálem, který by nám pověděl, jak namixovat ten správný program. Společným jmenovatelem členů programového týmu je to, že máme rádi hudbu a snažíme se s citem i rozumem poskládat něco, co podle nás bude dávat smysl. Rádi experimentujeme a zatím, aspoň podle ohlasů z minulých ročníků, se nám podařilo vždy namixovat takový koktejl, z kterého nikoho hlava nebolela. Pevně věřím, že i ten letošní program se povedl, ale to uvidíme až podle toho, jak se budou bavit ti, kteří na náš fesťák dorazí.

Každopádně největší hvězdou festivalu je Goran Bregović a jeho Wedding and Funeral Band.  Proč jste se rozhodli zrovna pro něj? Chystá se třeba nějaké speciální vystoupení s důrazem na určité jeho konkrétní počiny, nebo půjde o klasický průřez tvorbou?  

O možnosti koncertu Gorana na MichalFestu jsme se bavili již nejméně tři roky. Letos došlo i k činům a jsme rádi, že se jeho koncert podařilo dohodnout. Jeho hudba nás baví a myslím si, že baví i ostatní. Ostatně Goran na svých předchozích koncertech v Ostravě udělal na publikum skvělý dojem a myslím si, že je fajn, když se takový „pachatel“ občas vrátí na místo činu. Goran se svým orchestrem zahraje samozřejmě nové věci, ale také průřez celou tvorbou se zaměřením na své hitovky. Slibuje jednu velkou letní zábavu. Bude to určitě skvělé a všichni se na to moc těšíme a věříme, že lidé si tu parádní a divokou show užijí bez úhony.

Každoročně na vašem festivalu vystupují také metalové kapely. Letos se bude jednat o regionální zástupce Salamandru a Witch Hammer. Proč padla volba zrovna na ně? 

MichalFest se odehrává v areálu bývalé šachty a k té tak nějak patří i pulzující hard rockové či metalové zvuky. Proto se vždy snažíme mimo jiné zařadit i rockové či metalové kapely. Lovili jsme tentokrát v regionálních vodách, protože ty jsou právě v tomto žánru velmi bohaté a úrodné. Salamandra je metalová klasika a mohu přiznat, že to byl ten první nápad, který jsme měli, když jsme tenhle žánr řešili. A pokud jde o Witch Hammer, tak se nám zdálo, že ta hudba tak nějak leze pod kůži, což je pro festival, který je tak moc žánrově pestrý, docela důležité.

Také z početné tuzemské hip-hopové scény jste vybrali dva internety, a to Lipo a ATMO Music. Proč zrovna tito dva?

Jelikož máme letos festival poprvé rozprostřen do dvou dnů, rozhodli jsme se dát hudebním stylům trochu větší prostor. Tento žánr dosud na MichalFestu chyběl. ATMO music i Lipo patří do nejužší špičky na české hudební scéně a naše volba proto byla jasná. Jsme rádi, že na našem festivale vystoupí a samozřejmě jsme zvědaví na přijetí publikem, ale pevně věříme, že do připravené  programové nabídky  zapadnou.

Když už jsme zmínili tyto žánry, tedy metal a hip-hop, tak asi nebude moc festivalů, kde by se potkali fanoušci těchto stylů. Dá se říci, že váš festival má i určitý sociologicko-edukační přesah? To znamená, že chcete ukázat, že není třeba mít předsudky vůči jiným žánrům a že hudba má i schopnost spojovat lidi?

Sociologicky-edukační přesah? To zní moc akademicky. Ale možná by se to takhle mohlo pojmenovat. Ano, hudba je krásná ve své rozmanitosti a je naším záměrem, aby návštěvníci mohli tak říkajíc degustovat od všeho trochu, aby třeba změnili názor a  řekli „jé, mi se ten hip-hop líbí“ nebo „vždyť ten metal je docela fajn“.

Pokud se bavíme o oné žánrové pestrosti, chcete v tomto stylu pokračovat i v budoucnu, nebo třeba zatím „testujete“, jak na jednotlivé žánry budou návštěvníci reagovat? A jejich preferencemi se v dalších letech hodláte řídit, to znamená, že se zaměříte na ty žánry, které budou nejoblíbenější…   

Žánrová různorodost, která byla jedním ze základních kamenů MichalFestu, dosud nebyla na škodu, a proto v tom určitě hodláme pokračovat. Ta pestrost ostatně dělá z MichalFestu něco jedinečného a navíc to z něj dělá i skvělou příležitost pro to, aby festival mohla navštívit celá rodina společně. Náctiletý hip-hoper a jeho  rockově založený otec a folková matka a třeba i babička, která si například ráda poslechne Ivana Mládka.

Rovněž nesmíme zapomenout, že dáváte prostor řadě ostravským kapel. Předpokládám, že jde o záměr…  

Ano. Od začátku dáváme prostor ostravským, respektive regionálním kapelám. Ostravská scéna je nesmírně bohatá a zaslouží si, aby tyto kapely hrály na pořádném ostravském fesťáku. Z letošních koncertujících je téměř půlka z našeho regionu. Mnoho z přicházejících návštěvníků, kteří nejsou úplně žánrově vyhranění nebo nejsou právě fandy té či oné kapely, o leckteré z těch kapel nemá ani tušení. Teprve na festivalu zjistí, že tu máme takové zábavné, kvalitní a zajímavé interprety. Máme velkou radost, že se ostravské kapely mohou prezentovat na ostravském festivale, protože naše regionální hudební scéna je nesmírně bohatá a je dobré, aby to naši lidé věděli a aby na to byli třeba i hrdí.

V současnosti se v Česku koná hudební festival pomalu v každé obci. Mnohé už jsme sice naznačili, ale kdybyste měli prozradit, v čem se MichalFest odlišuje oproti jiným akcím, co byste vyzdvihli? Proč by fanoušek měl navštívit zrovna vaši akci?

No, máte pravdu, že i když si nevedeme nějakou přesnou statistiku, za krátkou historii jsme sami vypozorovali, že ten počet festivalů je tak nějak větší. MichalFest je ale jediný a jedinečný. Je jedinečný svou žánrovou pestrostí. Je jedinečný nádherným prostředím areálu industriální památky Důl Michal, kde si můžete pohodlně sednout na zelené louce a přitom sledovat koncert na scéně, v jejímž pozadí se rýsuje těžní věž. Je jedinečný svou pohodovostí.

A další výhody?

Koncerty se konají na dvou pódiích, nepřekrývají se a každý, tedy pokud chce, může vlastně úplně v pohodě stihnout úplně všechny koncerty. Kdo nechce vidět vše, může se natáhnout na trávě nebo zkusit něco z doprovodného programu, který připravujeme ve spolupráci se Střediskem volného času Moravská Ostrava. Byl sice určen zejména pro děti, ale dle zkušeností z minulých let se do něj rádi zapojí i ti odrostlejší. Ostatně proč si s kamarády v pauze nezasportovat či nezahrát nějakou zábavnou zahradní hru? Je prostě hodně festů, ale MichalFest je jen jeden a určitě stojí za to přijít, Kdo už u nás byl, ví, o čem mluvím. Ostatní mají příležitost vyzkoušet si to letos.

S jakým výsledkem budete letos spokojeni? Co by vám udělalo největší radost?  

Tak radost nám udělá, když si k nám najde cestu co nejvíce lidí, když se budou skvěle bavit, když poznají něco nového a když si užijí pohodovou a kouzelnou atmosféru, kterou kombinace dobré hudby a krásného industriálního prostředí Dolu Michal nabízí. Důležité pro nás je také, aby si i kapely odnesly od nás příjemné zážitky a skvělé vzpomínky, což se zatím docela dařilo.

Jak si představujete budoucnost festivalu? Máte už plány, jak festival v dalších letech vylepšit nebo ozvláštnit?

Minulé ročníky byly jednodenní a letos poprvé jsme rozprostřeli festival do dvou dnů a u toho už asi také zůstaneme. Samozřejmě bychom rádi i příští ročník pozvali nějakého interpreta světového formátu, samozřejmě chceme udržet pestrost a také velké zastoupení regionálních kapel. Jak se říká: „správná hospodyňka není nikdy spokojená“ a také my se zkusíme i z letošního ročníku poučit a posunout v příštím roce o něco dále. To nic nemění na našem přesvědčení, že i letošní MichalFest se podaří a jak návštěvníci, tak muzikanti si z něj odnesou jen ty nejlepší zážitky.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.