Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Mezinárodní folklorní festival ve Frýdku-Místku roztančil náměstí a pokračuje i o víkendu

Mezinárodní folklorní festival ve Frýdku-Místku roztančil náměstí a pokračuje i o víkendu

16.6.2018 07:35 Atd.

Dvacátý čtvrtý ročník Mezinárodního folklorního festivalu probíhá již od středy 13. června ve Frýdku-Místku. První dva dny byly věnovány společné zábavě zúčastněných souborů a školní mládeži ve speciálním programu pro školy. V pátek v podvečer pak všechno začalo i pro širokou veřejnost. Na místeckém Náměstí Svobody od 17.30 vystoupil místní dětský folklorní soubor Ostravička a poté soubor Ratelinis z Litvy a Barvinočok z Ukrajiny. Večerní program zaplnily dva zahraniční soubory: hosté ze Srbska a z Indonésie.

Zvětšit obrázek

Hlavní páteční program patřil mimo jiné souboru z Indonésie.
Foto: PMP Foto/Video

Srbský soubor DZK Kablovi pochází z města Jagodina v centrální části Srbska, 136 kilometrů od Bělehradu. Je to vlastně součást většího celku, jakési kulturní společnosti. Ta byla založena v roce 1952. Dnes v ní  pracuje přes 250 osob, a to v různých uměleckých oblastech: lidový tanec, lidový zpěv, hudba, divadlo a literatura. Oddělení lidového tance je v této společnosti nejvýznamnější, má něco přes 180 členů a tvoří ji dva dospělé soubory, dětský soubor a Škola lidového tance. Soubor předvádí tance ze všech částí Srbska a sousedících zemí v autentických krojích z různých regionů.

Tanečníci ze Srbska ve Frýdku-Místku. (Foto: PMP Foto/Video)

Indonéský soubor Sanggar „Andika“ Sekolah Bogor Raya byl založen v roce 2008 v Bogoru v provincii Západní Jáva, a to díky muži jménem Sanggar Andika, který uchoval a poté představil indonéský lidový tanec a hudbu světu. Členy souboru jsou děti, mládež i dospělí, nejen vášniví tanečníci, muzikanti, ale také zájemci o loutkové divadlo. Soubor vystupuje v tradičních krojích. Pro ženský oděv kebaya jsou typické blyštivé ozdoby a ornamenty. Kroje mužů se nazývají beskap. Pánové mají oblečený kabát nebo bundu jakékoli barvy (většinou však černé) a volné kalhoty stejné barvy, dále pak samping (tradiční oblečení) utažené kolem pasu, bendo (tradiční pokrývka hlavy) a nazouvací střevíce. Tanečníky doprovází živá muzika, v níž jsou typické nástroje Západní Jávy, jako harfa zvaná kecapi, buben kendang, flétna suling, housle rebab a gongy zvané bonang.

Členky souboru z Indonésie ve Frýdku-Místku. (Foto: PMP Foto/Video)

K účasti zahraničních souborů ředitelka festivalu Zuzana Mojžíšková říká: „Protože jsme festivalem CIOFF (mezinárodní folklorní asociace, pozn. red.), ví se o našem festivalu ve světě. Zájemci o vystoupení v České republice z celého světa se nám sami hlásí. My si pak vybíráme většinou na základě videonahrávky. Ta sice není zárukou, že uvidíme přesně to, co je na ní natočeno, ale to už je risk naší činnosti. Snažíme se, aby se každý rok soubory ze světa prostřídaly, abychom  neměli každý rok třeba pokaždé Mexiko.“

Festivalové publikum v pátek zaplnilo náměstí. (Foto: PMP Foto/Video)

Kromě Indonésie, Srbska a již zmíněného Mexika letos do Frýdku -Místku přijeli ještě tanečníci a hudebníci z Litvy a z Ukrajiny. Národní umělecký soubor Ratelinis přicestoval z druhého největšího města Litvy, Kaunasu. Soubor byl založen v roce 1988, má 40 členů, všichni mají více než desetiletou zkušenost s tancem, hudbou a zpěvem. Kaunas leží na soutoku řek Nemunas a Neris a se svým třemi sty tisíci obyvateli je jedním z nejvýznamnějších měst Litvy. Není to jen město starých tradic, ale také centrum obchodu a průmyslu. Dalo by se také označit za město mladých, neboť zde žije 35 tisíc studentů (nejvíc v Litvě), studujících na některé ze sedmi univerzit. Gotická architektura, obranné pevnosti, stopy zanechané různými etnickými skupinami, které zde žily, muzea, racionalismus a funkcionalismu v architektuře – to vše je Kaunas. Ratelinis se pravidelně účastní litevských slavností a soutěží, ale také cestuje do zahraničí – byli např. v Chorvatsku, v Lotyšsku a v Polsku. V Litvě se opakovaně umísťuje na předních příčkách národní folklorní soutěže.

Státní ukrajinský taneční soubor Barvinočok byl založen v roce 1976 v Kyjevě na Ukrajině. Mají dětskou i dospělou skupinu, soubor má na 500 členů – dětí, mládeže a dospělých ve věku od 4 do 25 let. Choreografie jsou založeny na folklórních tradicích, ty jsou základním kamenem ukrajinské národní kultury a historie. Program souboru většinou zahrnuje tance z různých částí Ukrajiny, které se liší stylem, hudbou i kroji. Tanečníky doprovází živá muzika, typickými hudebními nástroji jsou akordeon, kobza a bandura, dudy, housle a tamburína.

Během let své existence se soubor proslavil nejen v Kyjevě a na Ukrajině, ale i v jiných zemích, účastnili se také několika mezinárodních festivalů a soutěží. Vzhledem ke studijním povinnostem některých členů souboru Barvinočok jsou mezi tanečníky, kteří přijedou na festival, i děti a mládež z tanečního studia Maximum z Bílé Cerkve, kteří sestavu Barvinočoku doplnili. V tomto studiu, které vzniklo v roce 2014, se děti mohou věnovat např. klasickému tanci, akrobacii, společenskému tanci, ale i tanci lidovému.

V pátek vystoupl i místní soubor Ostravička. (Foto: L. Vrchovský)

Nejsou to však jen zahraniční hosté, kteří přinesou během celého víkendu lidovou kulturu do Frýdku-Místku. Z domácích vystoupí cimbálová muzika Slavík a také soubor Fogáš z Ostravy, který se věnuje východoslovenskému folkloru. Proběhnou taneční díly pro veřejnost i večerní taneční veselice.

Všechny tyto soubory uvidí návštěvníci festivalu v sobotu a v neděli na venkovním pódiu na Náměstí Svobody. V neděli pak proběhne od 15 hodin galakoncert v kině Petra Bezruče, oficiální zakončení se koná od 19 hodin v Národním domě.

Program festivalu najdede ZDE.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.