Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba VIDEO: Klip kapely Downbelow ke skladbě Breeze of Freedom ukazuje vypuštěnou přehradu i zaniklou textilku

VIDEO: Klip kapely Downbelow ke skladbě Breeze of Freedom ukazuje vypuštěnou přehradu i zaniklou textilku

21.6.2018 00:00 Hudba

Frýdecko-Místečtí Downbelow a jejich znepokojivé kytarové riffy, dohromady s podladěnou temnější atmosférou jsou nyní k vidění a slyšení v novém videoklipu ke skladbě Breeze of Freedom (Out of the City), která pochází z loňského alba Decameron Locis. Klip představuje deník Ostravan.cz v premiéře načasované na několikadenní přehlídku frýdecko-místecké kultury Sweetsen Fest.

Zvětšit obrázek

Záběr z nového klipu frýdecko-místeckých Downbelow.

Kapela Downbelow svým zvukem připomíná zahraniční alternativně rockovou produkci typu Foals, což ji vrhá do zcela jiné sorty než některé jiné tuzemské skupiny, ačkoli také sázející na angličtinu a indie sound. Kromě aktuálního singlu se dají z Decameron Locis vyzvednout i další záležitosti, například volnější atmosférické Street Dust či úvodní From the Rooftops s výraznou vedoucí basovou linkou. Při poslechu desky ne nadarmo vznikají v myšlenkách obrazy, které hudba evokuje.

Za výtvarnou koncepcí stojí baskytarista a textař kapely Lukáš Horký. Co se týče vizuální stránky videoklipu, tu si vzali na starost studenti mezinárodní filmové školy v Łodźi pod taktovkou českého režiséra Robina Lipa a polského kameramana  Krzystofa Głobisze. Tato častá takřka koprodukční spolupráce opět zafungovala, protože z videa můžeme cítit atmosféru příslušnou k hudbě a ani po výtvarné stránce počin nenudí. Fotogenické prostředí bývalé frýdecko-místecké textilky i vypuštěné přehrady Šance fascinuje a zároveň děsí syrovostí záběrů s neidentifikovatelnými maskami a určitou sklíčeností minimalistické výtvarné aranže. Právě v té je ale síla a cesta, kterou se sice Downbelow nevydali jako první, avšak ještě stále není ve své dekadenci vyčerpaná.

Stejně jako ostatní skladby na albu, i Breeze of Freedom má svůj příběh, který chce kapela hudbou i klipem sdělit a poslat dál. V textu se dozvídáme, že život je čistě v našich rukou, ovšem mají masky a scény naznačovat právě to? Vše do sebe krásně zapadá, stejně jako poměrně vyrovnaná melodická linie celé skladby zapadá do konceptu nicoty, která nás může uvrhnout v nudnou šeď. Downbelow však zatím rozhodně neplánují uvrhnout nás tam svou hudbou, protože koncept celé desky je zkrátka dobře zvládnutý. Album Decameron Locis, ze kterého pochází klip, je považováno za nejvyzrálejší kolekci Downbelow a má potenciál dostat kapelu k mnohým dalším posluchačům tuzemské alternativní a indie tvorby.

Gabriela Stašová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.