Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soustředíme se na hudbu a nestaráme se o to, co se kde povídá, říká Marek Olšovský, kytarista Scars of the Insane

Soustředíme se na hudbu a nestaráme se o to, co se kde povídá, říká Marek Olšovský, kytarista Scars of the Insane

3.7.2018 00:00 Hudba

Opavska parta Scars of the Insane začíná psát novou kapitolu své historie. K mikrofonu totiž angažovala zpěvačku, což zrovna pro modern/alternative metalovou kapelu nebývá obvyklé. Nejen o tomto zásadním tématu jsme si povídali s Markem Olšovským. Kytarista této formace pak také třeba naznačil, jak to vypadá s následovníkem kvalitního debutu Searching for the Dead Sun.

Zvětšit obrázek

Kapela Scars of the Insane v aktuálním složení.
Foto: archiv kapely

Začít můžeme aktuální situací v kapele, protože u vás došlo k jisté důležité personální změně. Zpěváka Radana Kostovského nahradila nová zpěvačka Ivana Svítková. Proč k této změně došlo?

Ano, je to tak, jak říkáš. Radan u nás skončil a je důležité říci, že jsme se rozešli v klidu a míru. Vše bylo po vzájemné dohodě. A rádi bychom mu i tímto poděkovali za práci, kterou v kapele vykonal. Pokud jde o důvody, je to jednoduché. V průběhu času jsme zjistili, že přece jen máme rozdílné názory na směřování kapely. Cítili jsme, že nejsme všichni tak nějak na stejné lodi. A proto bylo rozumnější se rozejít.

Když jste vybírali náhradu za Radana Kostovského, měli jste jasno, že chcete zpěvačku, nebo jste uvažovali i o zpěvákovi?

Po rozchodu s Radanem jsme moc jasno neměli. Byli jsme opět na začátku a věděli, že nebude jednoduché do našich řad získat kvalitního parťáka, který bude umět i své řemeslo. Vzhledem k tomu, jakou hudbu hrajeme, bylo třeba získat někoho, kdo má zkušenosti a chce opravdu pracovat. Bylo nám jedno, jestli to bude muž nebo žena. Věděli jsme, že je Ivana volná, tak jsme ji kontaktovali a nic moc od toho nečekali. Ale energie, se kterou se do toho pustila, nás opravdu mile překvapila. Po pár zkouškách bylo jasné, že u nás zůstane. Opravdu v rekordním čase jsme dali dohromady koncertní program a stihli nahrát demosnímky několika nových skladeb.

Chápete tuto personální změnu spíše jako nějakou výzvu, případně jako určitou překážku, kterou jste byli schopni překonat nebo jako nějaký ústup/zádrhel ve slibně rozjeté kariéře?

Vždycky je zádrhel, když je kapela bez zpěvu. Jistě že je to pro nás výzva, kterou jsme se rozhodli překonat, ale nebyl to takový problém, když vám osud přihraje opravdového profíka, kterým Iva určitě je. My jsme po konci Insane a nelehkých začátcích Scars of the Insane na výzvy zvyklí. Řekl bych, že to kapelu dost posílilo a semklo, což je moc fajn.

Znamená to, že když nyní máte za mikrofonem ženu, tak budete nějakým způsobem upravovat i starší songy nebo se dokonce změní nějakým způsobem i vaše současné hudební pojetí, respektive žánrové zaměření?

Starší skladby jsme nijak upravovat nemuseli. Hudba zůstala stejná, Iva si skladby nově otextovala a vytvořila si tam své linky. Takže vlastně vznikly nové verze starých skladeb. (smích) Ale jedná se o tři skladby z koncertního programu. Zbytek tvoří nové skladby. Je jasné, že vyznění naší muziky je jiné s ženským zpěvem. Nicméně žádné stylové kotrmelce čekat nemusíte. Iva velice dobře pochopila podstatu naší muziky a velice dobře se adaptovala. Vždy jsme měli v muzice i navzdory tvrdosti dost prostoru pro melodie a tak to zůstane i dál. Víme, že je spousta lidí už zvědavá, jak nyní zníme, proto sleduje naše profily… Práce na nových skladbách intenzivně probíhají a až bude vše připraveno, tak se ukázka objeví. A co bychom vzkázali těm, kteří si nedokážou představit, že by naše skladby zpívala žena? Ať si je přijdou poslechnout třeba na koncert.

Vzhledem k tomu, že nadále hodláte vytrvat u modern/alternative metalu, dá se říci, že sázkou na Ivanu chcete jít i tak trochu proudu, respektive že jde o sázku na jedinečnost… Přece jenom asi nebude moc kapel daného žánru, které mají ve svém středu vokalistku…

Jak bylo řečeno, nemáme v plánu se nějak měnit. Za roky hraní máme svůj styl a přestože je u mikrofonu žena, budeme se pohybovat v podobných hudebních vlnách. V žádném případě jsme angažováním zpěvačky nijak nekalkulovali s tím, že budeme bůhví jak zajímaví. Ivana je s námi hlavně proto, že umí zpívat, je velmi dobrá textařka, umí perfektně anglicky a hlavně je schopná si vytvořit zpěvové linky do naší muziky. A navíc k nám zapadla i lidsky. V podstatě až teď zjišťujeme, že je to pro fanoušky zajímavé… Ale určitě to nebyl z naší strany kalkul.

Samozřejmě nemůže chybět otázka týkající se nového alba. V jaké jste fázi? Kolik máte nachystáno skladeb? Kdy by album mohlo vyjít?

Na nové muzice pracujeme v podstatě pořád. Vzhledem k tomu že jsme chtěli být co nejdříve schopni hrát koncerty v nové sestavě, tak jsme připravili tři zbrusu nové skladby, které Ivana nazpívala. V současné době se věci míchají, ale základy máme hotové. Další skladby máme rozpracované. Nevím přesně, kdy bude vše hotové, ale do konce roku bychom mohli další čtyři skladby dodělat. Vydání desky budeme řešit průběžně, zatím nevíme, kdy a u koho by mohla vyjít. Pokud vše půjde hladce, mohlo by to být příští rok.

Mimochodem v jakém rozpoložení nejraději skládáš? Preferuješ situace, kdy jsi naprosto klidný, nebo naopak potřebuješ mít v sobě určitou nespokojenost?

Nemám určitý stav, ve kterém musím být, abych něco složil. Nad hudbou přemýšlím vlastně nepřetržitě. Většinou tvoříme po nocích, protože vzhledem k tomu, jak jsme časově zaneprázdnění, je to jediný možný čas, kdy můžeme v klidu tvořit.

V sobotu 9. června jste v Železném Brodě odehráli první koncert v aktuální sestavě, takže se musím zeptat, jaké jste zaznamenali reakce? Ať už na nové skladby, tak na nové verze skladeb z vašeho debutu Searching for the Dead Sun

Je to tak, odehráli jsme první koncert v nové sestavě. A upřímně říkám, byl jsem mile překvapen. Vše šlapalo, jak má, a bylo poznat, že jsme dost makali ve zkušebně. Iva potvrdila, že je fakt dobrá frontwoman. Takže velká spokojenost! Chemie je v kapele parádní a už se těšíme na další show. Reakce byly velice dobré. Lidi se bavili a to bylo fajn!

Patříte k opavské hudební scéně. Jak byste ji popsali?

Je sice pravda, že patříme k opavské scéně, ale moc o ní nevím. Možnost hraní tady určitě je minimálně ve třech klubech. O pár kapelách víme a vím, že je tu i spousty nových kapel. Ale tím, že patříme už k těm služebně starším a nevymetáme všechny akce, koncerty, hospody a podobně, tak je ten přehled trochu menší. Ta komunita, co tu byla, se tak nějak časem roztříštila. Je fakt, že před pár léty to tady fungovalo celkem dobře, ale pak se to za divných okolností nějak pokazilo. A už to není jako dřív. My se soustředíme na hudbu a moc se nestaráme, co kde jaká paní povídala. (smích)

Jaké máte plány do budoucna? Chcete se prosadit i v zahraničí?

Při téhle otázce se musím vždycky trochu pousmát. Plán je jeden, a to ten nejdůležitější, hlavně se hudbou dobře bavit! Bavit se i tím vším, co k tomu patří. Žijeme v Česku a nemyslím si, že svět čeká na naše kapely. V dnešní době se kapela posuzuje podle toho, kolik má lajků na Facebooku a počet zhlédnutí na YouTube a podobně. Od toho se odvíjí úspěch a je v podstatě jedno, jak kapela hraje. My budeme pokračovat v tom, co máme rádi. A budeme to dělat, jak nejlíp budeme moct. Jsme posílení a opět nabití pozitivní energií, takže se budou dít věci!

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.