Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapelu bereme velmi vážně. Je to poslání a životní styl, říká Michal Adamec z Quattro Buggy

Kapelu bereme velmi vážně. Je to poslání a životní styl, říká Michal Adamec z Quattro Buggy

10.7.2018 08:34 Hudba

Novojičínská parta Quattro Buggy chystá následovníka své debutové kolekce Blackened Pistols a zároveň se připomněla novým singlem. Z něj přitom vyplývá, že došlo k mírnému pootočení žánrovým kormidlem. O všech těchto záležitostech jsme si povídali se zpěvákem této nadějné formace Michalem Adamcem, který rovněž prozradil, proč už se nikdy nechce účastnit žádné soutěže pro muzikanty a také nabídl komentář k tomu, jak vnímá současnou novojičínskou hudební scénu.

Zvětšit obrázek

Novojičínská kapela Quattro Buggy. Michal Adamec druhý zprava.
Foto: archiv

V současné době připravujete nové album. V jaké jste fázi? V čem by se mělo lišit od desky Blackened Pistols?

Album je nyní ve fázi tvorby, chybí nám ještě asi tři songy dodělat a v listopadu se můžeme vrhnout do studia. Album by mělo obsahovat devět skladeb plus jeden bonus. Druhé album bude v metalovém duchu, ale se stále syrovým zvukem a kytarovými základy. Neočekávejte žádné syntetické prvky ani pokusy, půjde o to, co jde z nás, a tím bude album upřímné. Název alba je zatím ve hvězdách a sami ho zatím neznáme, což se změní, jakmile uslyšíme souvislosti mezi písněmi. Návrhy na název jsou, ale víceméně jen „střílíme do vzduchu“. Výpovědí druhé desky budou songy ze života o problémech dnešní doby a přístupu jedinců ke světu a k lidem.

Každopádně jste v poslední červnovou neděli vydali nový singl Okovy. Proč jste vybrali zrovna tento song?

Tento song, a zároveň singl a klip, prezentuje naši současnou sestavu, aktuální zvuk i budoucí směřování kapely. V minulosti jsme se dost hledali a řešili stylovou nesourodost, nyní bývalý kytarista Vít našel své uplatnění v rock´n´rollové kapele a my děláme to, co jsme vždy chtěli, prostě metal. Píseň Okovy pojednává o boji se skrytými vnitřními démony, o jejich dopadu na člověka. Prostě o tom, zda se může každý zeptat sám sebe, jestli jsme opravdu pány svého konání, nebo zcela podlehneme opojení a realita již není podstatná.

Hodláte nadále kombinovat české i anglické texty, což pro vás v minulosti bylo charakteristické?

V současné době se bude v naší tvorbě objevovat devadesát procent českých textů. Zakládáme si na tom, aby měl text výpověď a názor, a přejeme si, aby toto sdělení pochopili i lidé v Česku. V minulosti byly texty postavené jako doprovod pro instrumenty a jejich sdělení tak silné nebylo. V aktuální sestavě máme v kapele jasno, jak bude pro tuzemské fanoušky vypadat naše hudební směřování a to jak po jazykové, tak i stylové stránce. Ve zkratce půjde o metal v češtině se světovým zvukem! (smích)

I přesto musíme zdůraznit, že pro vaše písně je příznačná žánrová různorodost. Máte nějaký zaručený recept, jak ze spousty elementů vytvořit rozmanitý, ale nikoliv roztříštěný celek?

Vlivů na naši tvorbu je opravdu mnoho, ale stylově se jedná o rock-metalovou tvorbu. Vždy jste ovlivněn různými kapelami, které vás ve vašem životě od prvopočátku provázejí. Potom je výsledná tvorba bezesporu ovlivněna různými styly a názory členů v kapele. Snažíme se udělat smysluplný celek tak, aby ta rozmanitost nebyla úplně šílená. Ale jak jsem již zmínil, nyní si styl už sedá a jedná se nám nyní o metalovou tvorbu s prvky rocku a rock´n´rollu.

Snažíte se o to, aby vaše hudba byla nezaměnitelná?

Ano, zakládáme si na odlišnosti od ostatních kapel, a to jak v instrumentálním projevu, tak i vokálech. V jednom ze songů na nové desce uslyšíte a možná i uvidíte (smích) hrát při intru na začátku písně didgeridoo. Je to nástroj, na který jsem hrával jako teenager. Zkusili jsme didgeridoo použít do úvodní melodie dané písně a jako vkusný doplněk je to velmi originální a funkční prvek. Máme rádi Divoký Západ a westerny, tak i tyto prvky jakožto originální zařazujeme do nových songů.

Je pro vás důležité se vracet k tomu, co funguje, nebo se spíše snažíte hledat nové hudební cesty?

Snažíme se najít spíše nové cestičky, a to jak v souvislosti se zvukem, tak v projevech, a přitom se držet kořenů, které jsme si v kapele vytvořili a které dělají obličej a styl Quattro Buggy. Nebráníme se zapojit nové nápady a myšlenky tak, aby sdělení i stylizace byly zase trochu odlišné od ostatních kapel.

S čím se jako kapela nejvíce potýkáte?

Nyní vládne v kapele tvůrčí i osobnostní pohoda, což se vyřešilo odchodem minulého kytaristy a harmonikáře, tedy otce a syna, kteří v kapele zanechali svůj kus práce a rozhodně jim patří velké díky za jejich přínos kapele. S bývalými členy máme korektní vztahy a na nic si nehrajeme, jen jdeme každý svoji jasnou cestou a rozloučení s nimi proběhlo smírnou a pohodovou cestou. Přejeme klukům hodně úspěchů a dobrých písní s novou kapelou. Jinak v kapele řešíme různě finance, abychom mohli udělat nový klip, nové album a podobně. Jelikož všichni pracujeme, je těžké to tlačit ze svého. Díky hraní se nám však podařilo oslovit sponzory a jde vše o něco lépe než doposud.

Jaké místo samotná kapela ve vašich životech zaujímá? Chápete kapelu spíše jako zdroj zábavy nebo třeba jako určité poslání nebo dokonce prostřednictvím hudby chcete šířit určité poselství a komentovat současné dění ve světě?

Co se týká kapely a tvorby hudby obecně, myslím si, že budu mluvit i za kluky, tak kapelu bereme velmi vážně, a to jako poslání a životní styl. Děláme hudbu pro sebe tak, aby nás to bavilo, ale také pro fanoušky a ty, kteří nám fandí a rozumí našemu přednesu a sdělení. V textech se snažíme i o komentování životních situací a může mezi ně určitě patřit i dění ve světě. Zkrátka kapela a vůbec hudba je součástí našich životů a dává jim spolu s životem na Zemi a rodinou pravý smysl.

Můžeš prozradit váš názor na hudební soutěže? Jsou podle tebe přínosné?  

Ha, ha, ha… Účastnili jsme se jedné hudební soutěže za dobu naší pětileté existence a musím říct, že je to výborná zkušenost. Nikdy více se žádné soutěže účastnit nechci a to říkám i za kapelu. Pokud máte dobrou hudbu, oslovujete lidi a fanoušky a přitom vás to baví, tak není co řešit. Ti pořadatelé a promotéři si vás prostě najdou a na akcích si můžete normálně zahrát i bez soutěžení. Já nedokážu říct, která kapela je lepší a která horší. Vždy se jedná o vkus jednotlivce a dělat soutěž jako v rallye mezi kapelami mi nepřijde úplně to pravé ořechové. Nicméně na druhé straně soutěže pro velmi mladé začínající kapely, kde členové studují a nemají peníze na prezentaci a klipy, jsou namístě. V tomto případě jsou soutěže kapel OK. Ale dal bych tomu opravdu věkové omezení.

Patříte k novojičínské hudební scéně. Jak byste ji zhodnotili?

Scéna v Novém Jičíně je asi kapitola sama pro sebe a možná spíš dotaz pro kolegy z jiných kapel, kteří na Novojičínsku žijí dlouhé roky. Jsem totiž jihomoravská náplava a v Novém Jičíně žiju nějakých sedm let. Pokusím se ale  o krátký komentář. V Novém Jičíně je spousta kvalitních hudebníků a bezesporu i kapel, které by si zasloužily širší audienci. Bohužel dnešní doba YouTube kanálů, internetu a podobně drží kapely našeho ražení v šachu a lidi se dneska nechodí bavit na běžné páteční akce. Ne každý má to štěstí na akce a může si zahrát na opravdu dobrých festech a klubovkách. Je to o managementu kapely a dalších bodech, které už nesouvisejí jen s muzikou. Spolupráce mezi skupinami není také zrovna šťastná.

Co konkrétně máš na mysli?

Upřímně mi přijde, že spousta skupin vás bere jako nějakou konkurenci a tím se dveře k dialogu zavírají. Přesto se najdou kapely, se kterými se rádi podpoříme ať už na sociálních sítích či na koncertech. Za zmínění stojí určitě novojičínská stálice Porta Inferi hrající power metal nebo kluci z thrash-core metalových B.B.R. a dále kapely, se kterými si navzájem vycházíme vstříc a které stojí za zmínku, a to Forrest Jump, Sarkonia či Fall a Prey a další… Co se města týká, podporuje umělce možností pronájmu zkušebny, kterou využíváme a možností pořádání klubových akcí v klubu Galerka, kde vystupujeme každý rok víceméně tradičně. Určitě by si rocková a metalová scéna v Novém Jičíně zasloužila větší pozornost publika i celkově lepší prezentaci mezi lidmi pomocí článků.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Máme jasný letošní rok. V září jdeme natočit další singl k připravovanému albu, ke kterému chceme i klip, kde se objevíme my jakožto živě hrající kapela v prostředí počítačové animace. Bude to tak trochu experiment. Prozradím, že název singlu je Faraoni a pojednává o otrokářství a podmaňování si lidí za účelem zbohatnutí. Chceme dát touto písní najevo, že každého jednou dožene spravedlnost a osud se jménem Smrt. I když si na úkor druhých nahrabe majetky a poklady sebevíc hodnotné, tak ho doženou kola osudu. V listopadu se pak zavřeme na týden do nory u Prcka v GM Studiu v Jablunkově, kde snad natočíme desku hodnou audience metalového národa.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.