Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Odešel muž, který bojoval proti ztrátě paměti. Pane Luďku, nezapomeneme!!!

Odešel muž, který bojoval proti ztrátě paměti. Pane Luďku, nezapomeneme!!!

11.7.2018 20:12 Atd.

Zemřel Luděk Eliáš. Když mi tuto smutnou zprávu před chvílí sdělil kolega novinář, uviděl jsem před sebou, pane Luďku, Vaši milou, vrásčitou tvář s moudrým laskavým pohledem a uslyšel jsem Váš charakteristický hlas. V myšlenkách se mi vybavil Váš život, jak jsem jej znal z Vašeho vyprávění i z životopisných údajů. Vybavila se mi slova Vašich hereckých přátel Lady Bělaškové a Vladimíra Poláka, kteří po návštěvě u Vás plni hlubokých dojmů říkali: „Každé slovo pana Luďka z jeho vzpomínek na všechno, co prožil, by mělo být zachováno pro budoucí generace!“ Prožil jste dlouhý, bolestný, ale i krásný život. Zanedlouho by Vám bylo pětadevadesát.

Zvětšit obrázek

Luděk Eliáš na snímku z minulého roku.
Foto: Magistrát města Ostravy

Poznal jsem Vás jako herce. Teprve pak jsem se dozvěděl, že jste se k divadlu dostal v terezínském ghettu. Zavřeli Vás tam hitlerovští nacisté v roce 1942. Jen zázrakem jste přežil internaci v koncentračním vyhlazovacím táboře v Osvětimi, v táborech Birkenau, Sachsenhausen i pochod smrti. V roce 1956 jste nastoupil jako herec do Divadla Petra Bezruče. V letech 1961-1966 jste byl jeho ředitelem – a neměl jste to lehké. Už tehdy jste se dostával do konfliktu s komunistickou politickou totalitní mocí, ale jako bývalého vězně koncentračních táborů Vás museli respektovat.

V srpnu 1968 jste z televizního studia pravdivě jako moderátor informoval diváky o okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Umlčeli Vás až sovětští okupanti, když obsadili i improvizované vysílací stanoviště. Vaše statečnost byla tehdy příkladem pro všechny kolem Vás.

Ještě nedávno jste navštěvoval studenty ve školách a jako přímý svědek jste popisoval hrůzy holocaustu, vzpomínal jste na průběh 2. světové války, na srpen 1968 i na léta komunistické normalizace. Zejména toto Vaše vzpomínání tváří v tvář mladým lidem bude nyní chybět ze všeho nejvíce.

Po zásluze Vám patří Cena Jaromíra Šavrdy udělovaná těm, kteří připomínají důsledky ztráty svobody v životech konkrétních lidí, osobnostem, které aktivně vydávaly a vydávají o době nesvobody či zločinech totalitních režimů svědectví. Po zásluze Vám patří titul Čestný občan města Ostravy.

Byl jste duší umělec, srdcem bojovník, a zůstanete v našich myslích a srdcích odvážným a rovným člověkem, jehož celoživotní postoje a názory zůstanou vzorem hodným následování.

Pane Luďku, nezapomeneme.

Poznámka redakce: Pohřeb Luďka Eliáše se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.