Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Meltingpot je hlavně pro laickou veřejnost, každý si najde svá témata, říká dramaturgyně diskusního fóra Petra Hniková Charmite

Meltingpot je hlavně pro laickou veřejnost, každý si najde svá témata, říká dramaturgyně diskusního fóra Petra Hniková Charmite

15.7.2018 07:49 Atd.

Colours of Ostrava, to není jenom zábava. Je to také intelektuální maratón Meltingpot. Mezinárodní diskusní fórum letos nabídne na osmi scénách bezmála dvě stovky řečníků z 25 zemí celého světa. Mezi hosty budou například autor knihy Hygge Meik Wiking, Scilla Elworthy, která byla třikrát nominována na Nobelovu cenu míru, futuristický mnich Bruno Marion nebo dcera Sira Nicolase Wintona, terapeutka Barbara Winton. „Našimi hosty jsou osobnosti mnoha oborů – od expertů na politickou problematiku přes žurnalistiku, kulturu, vědu, vzdělání, cestování, ekonomii, ekologii až po osobní rozvoj,” říká Petra Hniková Charmite, dramaturgyně Meltingpotu.

Zvětšit obrázek

Petra Hniková Charmite je členkou organizátorského týmu Meltingpotu.
Foto: Monika Horsáková

Kolik vás na tento čtyřdenní maratón debat vlastně v přípravném týmu je a jak dlouho jste jeho součástí?

Náš tým se různě během roku obměňuje a čím blíž jsme k akci, tím je tým samozřejmě větší. Jádro, pracující po celý rok, tvoří prakticky sedm lidí. Já osobně se podílím hlavně na dramaturgii a programové koordinaci a s tím související produkci. Každý se snažíme dělat to, co nejlépe umíme. Do týmu jsem přišla v březnu 2016, takže jsem zažila hektické přípravy již prvního ročníku, což byla, jak ráda říkám, zkouška ohněm. Jsem za ni vděčná, byla to zkouška bolestivá, ale mnoho jsem se díky tomu naučila.

Dvě stovky řečníků, v tom se dá asi těžko se vyznat, jednotlivce třeba zaujme pět osobností, ale co ten zbytek?

Věříme, že si každý najde to, co je mu nejbližší. Meltingpot není konferencí pro profesionály. Fórum děláme pro širokou veřejnost, pro nás všechny: laiky, kterými jsme mimo naše specializace všichni, i my v týmu. Věřím, že to své si najde každý. Někdo se více zajímá o dění ve světě, globální problémy, jiný zase o osobnostní rozvoj, hudbu, kulturu, umění.

Jaký je rozdíl mezi prvními ročníky a tímto?

V kvantitě asi žádný, začínali jsme se 156 řečníky, minulý rok jich bylo 202, počet scén se také nemění. Já osobně si myslím, že rozdíl je v kvalitě související s našimi zkušenostmi. Věřím, že se posouváme například v naší dramaturgické práci, v promyšlenější koncepci, což je obrovský hlavolam témat a řečníků. Aby vše mělo svou koncepční logiku a zároveň jsme měli na fóru řečníky, které si přejeme pozvat a oni sami byli spokojeni. Od minulého roku máme také krásný filmový projekt Voices of Meltingpot, které je nositelem hlubokých poselství některých řečníku každého fóra, z čehož máme opravdu velkou radost.

Můžete být konkrétnější v přiblížení té koncepce?

Fórum bude mít tento rok osm scén a každá z nich je zaměřena jinak. Global Stage se věnuje aktuálním celosvětovým problémům, ať už jsou to ekologické problémy, válečné konflikty či šíření falešných zpráv v médiích. Scéna Good Life se zaměřuje na zdraví, na životní styl a na duševní rozvoj. Tento rok je ve znamení štěstí a laskavosti. Pak máme Music Alarm, krásnou scénu, kterou mám velmi ráda, protože nabízí opravdu vzácné propojení Colours a Meltingpotu. Na Music Alarmu pohovoří hudebníci a umělci, kteří se jistým způsobem společensky angažují a chtějí lepší svět kolem nás. Takže kromě toho, že si můžete jejich hudbu poslechnout na scénách Colours, máte jedinečnou příležitost se s nimi setkat a debatovat v intimnějším prostředí malého sálu. Minulý rok to byla třeba zpěvačku LP, což byl pro fanoušky velký zážitek.

Ale na tu už byl problém se dostat…

Ano, samozřejmě jsme množství zájemců čekali, ale ne v takovém měřítku. Zájem byl skutečně obrovský a trochu nás to zaskočilo.

Kdo letos bude na scéně Music Alarm?

Bude to například skupina Algiers, John Parish, Alynda Lee Segarra z Hurray For The Riff Raff nebo Dirtmusic. Z českých umělců například Janek Ledecký, Vojta Dyk či Yemi A.D. Přijde i světový mistr v breakdance a člen Red Bull All Stars Bboy Neguin. Abych pravdu řekla, není vůbec lehké tuto scénu obsahově naplnit, mnoha umělcům se moc do řečnění nechce, spíš se chtějí soustředit na přípravu a samotné vystoupení a mnohdy mají velmi málo času. Ale přes všechny těžkosti se nám nakonec tato scéna velmi povedla.

A co ty další scény?

Pro milovníky literatury – jak mi říkáme scénu o těch, kdo má odvahu psát a pro ty, kdo má ještě trpělivost číst – krásná scéna KOSMAS /Argo. Objeví se například Barbara Winton, Michel Faber, James Kakalios nebo Jáchym Topol. Pak je tady Czech Stories zaměřena na české řečníky a témata s Českou republikou související, ať už besedy k osmičkovým výročím, ale také o významných a originálních českých značkách, o životním stylu, českém vzdělávání, architektuře a krásné české krajině. Já sama jsem za tuto scénu moc ráda. Žila jsem delší dobu v zahraničí a vidím rozdíl mezi Čechy a cizinci, kteří mi přijdou hrdí na svou zemi, což nám Čechům mnohdy schází. Vím totiž, že máme být na co pyšní. Další scéna je cestovatelská Livingstone Adveture, kde návštěvníci potkají významné horolezce, dobrodruhy a cestovatele, ať už je to Jakub Vágner, Marek Holeček, Jan Trávníček a Radek Jaroš.  Určitě všechny zvu na velmi povedenou UNIVERcity sénu, která je výsledkem spolupráce s dvěma lokálními univerzitami. A všechno bude vrcholit ve velkém sále v multifunkční hale Gong, a to ve čtvrtek, kde se představí pět řečníků ve třech slotech se silnými poselstvími a myšlenkami.

Kromě toho ale máte i jiné scény, které jsou v centru Ostravy…

Ano, jedná se o další čtyři scény, které jsou k Meltingpotu partnersky připojeny. Všichni si dramaturgicky řídí obsah sami nebo se s naším programem částečně prolínají. A co je pro ně společné, nacházejí se mimo festivalový areál. Můžeme tedy nabídnout program nejen návštěvníkům Colours, ale také lidem, kteří se na festival rozhodli nepřijít, přesto hledají během těchto dnů kulturní zážitky jinde. Ty určitě najdou v Domě knihy na scéně Knihcentrum.cz, dále v areálu Don Bosco, ve Světě techniky bude scéna Science Garden a poslední scéna Meltingpot+ s nachází v Centru PANT. Scény jsou většinou volně přístupné.

Dostávají všichni řečníci stejný prostor?

Záleží samozřejmě na typu řečníků, na jejich časových dispozicích. Některé velké hvězdy, cestující opravdu zdaleka, vystupují vícekrát. To je třeba příklad Johna Perkinse, který má opravdu co říct a nabídne více tematicky rozličných přednášek. Určitě doporučuji tu ve čtvrtek na scéně Gong společně s elegantní dámou Scillou Elworthy. John je ekonom, na Global Stage jej budete moci potkat v debatě s Tomášem Sedláčkem. A konečně v sobotu na Good Life vystoupí s Amitem Goswamim, kde budou debatovat o revoluci ve vědomí.

Autoři se nabízejí sami od sebe, anebo je hledáte k aktuálním tématům?

Jak kdy, třeba Global Stage jsme sestavovali podle nejaktuálnějších témat, jako je život v Severní Koreji, ukrajinská krize, fake news, prostě to, co hýbe celým světem od Ameriky po Čínu. Například středa je věnována ekologii. Mám velkou radost, že nám svůj příjezd potvrdila Ingrid Formanek, Američanka českého původu, která je ve své branží opravdu superstar. Pracuje od roku 1989 pro CNN. Natočila obrovské množství skvělých dokumentů, třeba o vybíjení zvířat a pytláctví, o ubývání ledovců na Arktidě či o všudypřítomných plastech, které nám pomalu, ale jistě zaplavují planetu.

Co třeba krize na Slovensku?

Je to jistě důležité téma a věřím, že toto téma nejednou padne jak na scéně Czech Stories, kde se zabýváme milníky Československa a kam pozvání přijal Fedor Gál, tak na scéně Global ve slotu s Pavlou Holcovou, která měla blízko k zavražděnému slovenskému novináři Jánu Kuciakovi.

Jaké mají řečníci požadavky?

Někteří řečníci se chtějí dostat také mimo areál a trochu cestovat. Například Bjorn Lomborg si u nás v roce 2016 objednal výlet do jedné malé vesničky, odkud pocházela jeho babička.

Zajímají je i ostravské lokality?

Tou nejzajímavější je pro všechny určitě samotná lokalita Dolní oblasti, kde se vše koná. Kombinace tohoto úchvatného prostoru s tím, co se tady během čtyř dnů děje, je pro ně tak zajímavá, že se mnozí z nich chtějí vrátit. Tento rok přijede znovu například ekonom a sociolog Mathias Fifka. Měl přijet Ben C. Solomon, nakonec musel zůstat s rodinou v USA. A určitě v budoucnu znovu přijede Mark Gungor, který byl minulý rok opravdovým miláčkem publika.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.