Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dlouholetý ředitel Těšínského divadla Karol Suszka v tichosti odchází. Jeho nástupcem se stává Petr Kracik

Dlouholetý ředitel Těšínského divadla Karol Suszka v tichosti odchází. Jeho nástupcem se stává Petr Kracik

22.8.2018 06:00 Divadlo

Nečekaná zpráva přišla z Českého Těšína. Dlouholetý šéf Těšínského divadla Karol Suszka, jeden z historicky nejdéle sloužících ředitelů divadel v České republice, v tichosti rezignoval na svou funkci. Jeho rozhodnutím byli překvapení jak zaměstnanci divadla, do kterého Suszka poprvé vstoupil před více jak padesáti třemi lety, tak příznivci z řad odborné i laické veřejnosti. Zřizovatelem divadla je Moravskoslezský kraj, který v těchto dnech vybral nového ředitele – bývalého šéfa pražského Divadla pod Palmovkou a známého režiséra Petra Kracika.

Zvětšit obrázek

Těšínské divadlo.
Foto: Městský úřad Český Těšín

O tom, že se chystají změny ve vedení divadla, které působí ve dvojjazyčném regionu Těšínského Slezska a z toho důvodu má českou a polskou scénu, se šuškalo již v průběhu června tohoto roku. Nic bližšího se však redakci Ostravanu na konci uplynulé divadelní sezóny zjistit nepodařilo. Nyní divadlo na svém webu zveřejnilo strohou informaci, že od nové sezóny se ředitelem stane Petr Kracik. Bez dalších podrobostí.

Sám Karol Suszka se k věci nyní vyjadřuje diplomaticky: „Rozhodl jsem se abdikovat. Vedly mne k tomu tlaky, které v rámci zachování dobrých budoucích vztahů nechci zveřejňovat.“ Nicméně samotný tón rozhovoru, který mezi autorem článku a dnes již bývalým ředitelem proběhl, svědčí o tom, že Karol Suszka o odchodu z funkce ještě na začátku tohoto kalendářního roku neuvažoval.

Aktuální stanovisko zřizovatele Těšínského divadla sdělila vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Karin Veselá: „Jako zřizovatelé jsme se rozhodli po abdikaci pana Karola Suszky, že vyhlásíme výběrové řízení na pozici ředitele Těšínského divadla. Ve výběrové komisi zasedli přední odborníci v oboru, ředitelé divadel, popřípadě umělečtí šéfové úspěšných činoherních souborů, kteří posuzovali projekty pětice uchazečů. Jako nejlepší byla vyhodnocena strategie pana Petra Kracika, která podle mínění výběrové komise nejlépe pracovala s výhledem činnosti dvou scén, české a polské, a obsahovala i kroky odpovídající dnešní době a situaci na divadelní scéně v České republice,“ uvedla Veselá.

Podotkla, že si celoživotní práce ředitele Karola Suszky velice váží. „Lidsky ho mám velice ráda a vím že je i velmi dobrým režisérem. A tak si i přes jeho dnes už pokročilý věk (76 let, pozn. red.) přeji, aby zůstal ve svém divadle na pozici režiséra, dokud mu síly postačí,“ dodala.

Na některé hlasy z Těšínského divadla, že rozloučení s Karolem Suszkou ze strany zřizovatele nebylo příliš důstojné, Karin Veselá reagovala slovy: „Ano, jsem si toho vědoma. Jeli jsme do Českého Těšína uvést do funkce pana Kracíka a při té příležitosti jsme chtěli také poděkovat panu řediteli Suszkovi. Ten ale byl shodou okolností na dovolené v zahraničí, a tak se těším, až se s panem Suszkou osobně setkám a při nejbližší příležitosti mu za všechno poděkuji.“

Nový ředitel Těšínského divadla, šedesátiletý režisér a bývalý šéf Divadla pod Palmovkou Petr Kracik, je ve svých odpovědích stejně jako Suszka svým způsobem opatrný: „V této chvíli bych nerad prostřednictvím médií něco vzkazoval jak mým budoucím podřízeným, tak veřejnosti. Seznamuji se s institucí, do jehož čela jsem byl na základě rozhodnutí zřizovatele postaven. Seznamuji se s dramaturgickým plánem pro příští sezónu, ve kterém provedu jen malé úpravy. Seznamuji se s programem divadelního festivalu, který Těšínské divadlo pořádá každým rokem v podzimních měsících. Rád vám poskytnu v této věci obsažnější rozhovor na začátku nadcházející sezóny,“ řekl.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.