Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Petr Rotrekl: Bezručova Opava oslaví 100. výročí založení Československa programem v podání českých a slovenských umělců

Petr Rotrekl: Bezručova Opava oslaví 100. výročí založení Československa programem v podání českých a slovenských umělců

2.9.2018 08:06 Atd.

Přichází září a s ním nejen podzim, ale také šest desítek pořadů napříč hudbou, literaturou, divadlem a dalšími žánry, které přináší nový ročník kulturního festivalu Bezručova Opava. Letošní podtitul zní Československé kulturní inspirace a má připomenout odvěkou blízkost dvou slovanských živlů. Nejen o celoměsíčním programu, který poskládal z českých a slovenských umělců, hovoří dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Zvětšit obrázek

Petr Rotrekl na archivní fotografii.
Foto: archiv

Jedenašedesátá Bezručova Opava je za dveřmi. Finišujete v těchto dnech a dotahujete šroubky, kde se dá, anebo už jsou přípravy za vámi a s radostí čekáte, až se roztočí první kolečka tohoto kulturního kolosu?

Program je samozřejmě připraven, propagační materiály jsou k dispozici, ale festival je živý organismus, nikdy není definitivně hotovo. Právě nyní musím řešit mnoho drobných úkolů, doladění technického zajištění akcí, program a ubytování hostů, personální zajištění organizace různorodých akcí, konečné řešení instalace výstav a průběh vernisáží, přesný program slavnostního zahájení festivalu atd. Jsem tedy v radostném očekávání, ale ve střehu a plné bojové pohotovosti.

Na slavnostním zahájení letos převezmete Cenu Petra Bezruče. Čím jsou podle vás podobná ocenění důležitá, ať už pro kulturní pracovníky, nebo umělce?

Z udělení Ceny Petra Bezruče jsem velmi rozpačitý. Měl jsem a snažil se doporučit daleko vhodnější kandidátku. Za práci opavského kulturního pracovníka a dramaturga jsem placen a této zajímavé, obohacující a krásné práce si moc vážím. Přesto jsem za ocenění vděčný a jsem rád, že si někdo mé práce všiml a pozitivně ji vnímá jako službu pro opavský kulturní život.  Pro umělce i kulturní pracovníky jistě ocenění má smysl, je to ale také závazek a výzva k nepolevení v nastoupené cestě. Neméně důležité ocenění každý pořadatel kultury dostává od lidí a návštěvníků zdařilých, invenčních a obohacujících kulturních akcí. A to je také velká radost, když se koncert, divadlo, výstava či umělecké setkání povede a lidé vám to bezprostředně sdělí. To je nejkrásnější odměna!

Bezručova Opava je známá svou monotematičností. Jaké poselství přinese Opavanům letošní ročník?

Letošní téma se nese na vlně oslav 100. výročí vzniku Československa. Proto jsme zvolili téma Československé kulturní inspirace, které má zdůraznit vzájemné ovlivňování, propojenost, společné kořeny a cesty české a slovenské kultury a umění. A k tomuto tématu mám jako dítě slovenské matky a jihomoravského otce velmi blízko.

Vedle české kultury vám tedy není cizí ani ta slovenská. Jak se díváte na relativně nedávné oddělení státními hranicemi? Diferencovalo to nějakým způsobem směřování a vzájemné ovlivňování našich kultur?

Ono to relativně nedávné oddělení trvá už čtvrt století, a to není málo. Přesto díky jazykové blízkosti, rodinným vazbám, společným kořenům a slovanskému naturelu má a bude mít i nadále česká a slovenská kultura k sobě velmi blízko.

Na festival tedy zavítá spousta slovenských umělců. Které z nich si rozhodně nenecháte ujít?

Já budu na všech akcích festivalu, takže si samozřejmě nenechám ujít žádného z hostů, ale moc se těším na pozoruhodný výstavní projekt Darování…země Miro Brooše či výstavu Pořád spolu (Ostrava vs. Košice), legendární slovenskou inscenaci Jááánošííík po tristo rokoch Radošinského naivného divadla, úspěšné slovenské literáty Janu Beňovou a Michala Hvoreckého nebo na kapelu Ploštín Punk, legendu československého big beatu Pavola Hammela a folklorní soubor Trenčan.

Loni se k 150. výročí narození Petra Bezruče konala literárněvědná konference, jejíž sborník bude pokřtěn 14. září v Památníku Petra Bezruče. Můžeme se i letos těšit na podobně erudovaný vzdělávací program?

Myslím, že ani letos nepřijdou hloubavější milovníci umění zkrátka. Do vzdělávacího programu tak můžeme počítat nejen zmíněný křest sborníku Petr Bezruč – Bard prvý, co promluvil, ale také workshop s vynikajícím britským sbormistrem Bobem Chilcottem, přednášky, besedy, setkání s vynikajícími osobnostmi (kameraman Jaromír Šofr, světoznámý mořeplavec a dobrodruh Richard Konkolski, Josef Lustig) nebo konference Sto let české divadelní scény v Opavě.

Z literární oblasti mě letos vedle literárně-hudebního projektu Dolor a Básnického maratonu zaujal program Jaroslav Hašek a Bohumil Hrabal aneb Švejk versus Pepin. Co od něj čekat?

Setkání s nejvýraznějšími vypravěči české literatury dvacátého století Jaroslavem Haškem a Bohumilem Hrabalem prostřednictvím kultovních hrdinů jejich knih – Švejka a strýce Pepina. A to vše pod dohledem publicisty Tomáše Mazala, vnuka Jaroslava Haška Richarda Haška a harmonikáře Pepči Čečila.

Iva Bittová, Jiří Suchý, Irena a Vojtěch Havlovi… Bezručova Opava nabízí velká jména napříč snad všemi uměleckými žánry. Děti na ně však sotva uslyší. Jaký program jste připravili pro ně?

Opět jsou připravena divadelní představení pro děti v Loutkovém divadle a na Dolním náměstí v rámci doprovodného programu. Bude se také konat recitační soutěž pro žáky základních škol Stužkonoska modrá, workshop a koncerty dětských pěveckých sborů či folklorní festival Chodníčky k domovu.

Na jaké další události byste návštěvníky ještě pozval?

Budu rád, když si každý vybere, co jeho jest. Co ho pobaví, potěší, povznese. Ale moc se těším na mimořádné setkání a koncert Can you hear me? Boba Chilcotta se sbory Domino (Opava), Motýli (Šumperk) a Carmina (Rychnov nad Kněžnou), výtvarné divadlo Zasvěceno kráse: ateliér Alfonse Muchy, kde doslova ožijí slavné Muchovy plakáty se scénickou hudbou a následným koncertem slovenské kapely Longital nebo na koncert Ivy Bittové s Mucha Quartetem a orchestrem Slezského divadla v Opavě.

Radek Touš | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.