Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Tomáš Klus vydává nové album Spolu a říká: K čemu je nám pasivita? Člověk by měl žít v pravdě

Tomáš Klus vydává nové album Spolu a říká: K čemu je nám pasivita? Člověk by měl žít v pravdě

3.9.2018 01:00 Hudba

Třinecký rodák Tomáš Klus v pátek 7. září vydává nové album nazvané Spolu. Předznamenáním novinky je mimo jiné skladba Tichá voda, která podle písničkáře dává naději. Na nové Klusově kolekci písní se podílela Cílová skupina v čele s baskytaristou Janem Lstibůrkem, ve třech skladbách si zazpívala i Klusova manželka Tamara. V rozhovoru pro krajský kulturní deník Ostravan.cz hovoří Tomáš Klus o novém albu a o potřebě člověka žít v pravdě.

Zvětšit obrázek

Tomáš Klus během koncertu s Janáčkovou filharmonií v ostravském Gongu.
Foto: Ivan Korč

Tomáši, vydáváte v obtížně čitelné době nové album s přejícím názvem Spolu. S jakými pocity jej pouštíte do světa? 

S důvěrou a odhodláním nenechat dobu obtížně čitelnou.

V nedávné době českou veřejnost rozdělila kauza, týkající se vašeho striktního odmítnutí festivalů, které financuje kontroverzní premiér Andrej Babiš, i médií, které vlastní. Odráží se vaše rozhodnutí i v textech a myšlenkách nového alba?

Ne, album vznikalo před mým vyjádřením, které se týkalo především nutnosti občanské aktivizace, přijetí individuální zodpovědnosti za celek a otevření diskuze na téma etika ve veřejném prostoru. Jinak řečeno, pakliže se dopustíme relativizace pravdy, přijdeme o svobodu. Bojkot holdingu pana premiéra je symbolické gesto, které mělo upozornit na potřebu dialogu.

Album Spolu vznikalo ve spolupráci s Cílovou skupinou a je na něm úctyhodných jednadvacet písní včetně bonusu. Jakým způsobem vzniklo tolik nových písniček? 

Měl jsem roční pauzu a zkušebnu kousek od domova. Místo koncertů jsem chodil tam a byl hodně, hodně šťastný. Proces tvorby na tom všem totiž miluju ze všeho nejvíce.

V éteru už je pozoruhodný singl Tichá voda. Vypráví se v něm: Až tichá voda promluví / a prolomí hráz / netečnou / zamíří / do moří. To zní jako vaše osobní krédo…

Myslím, že je to aplikovatelné na současnou společenskou situaci. Každý z nás je plný tiché vody, která bublá a vře, jsou to takové ty nevyřčené věci. K čemu je nám ale taková pasivita, když se nepostavíme lži, když polykáme křivdu, když se snažíme nevyčuhovat? Proč si nechávat ubližovat? Život v pravdě znamená mít to uvnitř stejně jako venku. Nepopírat se. Můžeme se rozčílit a vyslovit se, když cítíme, že se děje bezpráví.

Častým tématem vašich písní jsou mezilidské vztahy. Jsou i jedním z motivů nového alba?

Jsou ústředním motivem. Naše vztahy s okolím přímo určují naše pocity štěstí či neštěstí. Jsem toho názoru, že pro lepší svět je zapotřebí zpozornět vůči druhým.

Z vašich textů, výroků i vystupování je zřejmé, že fungující, harmonická a šťastná rodina je pro vás vším. Je na Spolu otištěna také vaše manželka Tamara s dětmi? 

Je tam doslova otištěna. Součástí balení jsou fotografie všech, kteří se na desce podíleli. Tamara zpívá ve třech písních a jednu jsme napsali spolu.

Jak moc vám záleží na tom, jak nové album lidé přijmou? 

Tak akorát, abych si neulít, ani nepropadal depresi.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.