Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Houslista Karel Holas z Čechomoru: Radost z hraní si opakujeme na každém koncertě a každé nové desce

Houslista Karel Holas z Čechomoru: Radost z hraní si opakujeme na každém koncertě a každé nové desce

10.10.2018 06:13 Hudba

Kapela Čechomor si k narozeninám nadělila retrospektivní dárek. Třicet let na hudební scéně a 17 let od vydání zlomového alba Proměny se rozhodla oslavit třemi koncerty s připomenutím tohoto kultovního alba. Proměny Kooperativa Tour doprovodí řada speciálních hostů, vedle již klasických hitů zazní i nové písně z aktuální desky Nadechnutí. Na vznik jedinečných Proměn zavzpomínal dlouholetý člen kapely, houslista Karel Holas, který také říká, že se posluchači v Ostravě, kam Čechomor zavítá v neděli 14. října 2018, mají na co těšit. Turné pak bude mít ještě dvě zastávky, a to 17. října v Brně a 21. října v Praze.

Zvětšit obrázek

Kapela Čechomor, Karel Hola je druhý zleva.
Foto: Archiv

Čechomor slaví 30 let na hudební scéně. To už je pěkná řádka let! Vzpomenete si, které momenty se vám vybaví nejostřeji? 

Vybaví se mi hodně skvělých koncertů a navštívených míst… koncertní začátky v Paláci Akropolis, turné s Lucií, Proměny s Jazem Colemanem, Rok ďábla, Vlakové turné, koncertování po celém světě a setkání se spoustou skvělých lidí, se kterými jsme měli možnost spolupracovat a vystupovat. Rád vzpomínám na osobnosti jako jsou například Tony Levin, Gerry Leonard nebo Suzanne Vega, která nám mimo jiné nazpívala písničku na album Místečko.

Pamatuji si živě na první zážitek s vaší muzikou. Bylo to na festivalu Zahrada koncem 90. let minulého století. Tehdy jste ještě měli název Českomoravská hudební společnost a energie, která z vás sršela, byla něčím novým. Co vás vlastně přimělo vetknout folkloru tvrdší a razantnější zvuk?

S Františkem máme rádi tvrdou muziku, a když jsme začali hrát lidové písně, přišlo to propojení naprosto přirozeně. Navíc nám to umožnilo i naše nástrojové obsazení. Také jsme se inspirovali například keltskou hudbou v podání bretaňského muzikanta Alana Stivella, se kterým jsem měl možnost několik let hrát. Od té doby jsme samozřejmě hudebně vyspěli a inspiraci jsme hledali i jinde. Tvrdší energii přineslo například i seznámení s Gerrym Leonardem, se kterým jsme vytvořili naše asi nejvíc rockové album.

Tehdy jste vystoupili s Vlastou Redlem, který hrál na mandolínu song Mezi horami. Byl pro vás tento muzikantský všeuměl také inspirativní osobností?

Ano, v té době jsme si určitě byli vzájemnou inspirací.

Nicméně vaše cesty se dále už neprotínaly. Čechomor rostl a s ním i šíře jeho inspirací, které vedly k dnes již kultovnímu albu Proměny. Jak se na něj z dnešního pohledu díváte? Je pro vás tím nejlepším, co se vám v hudbě dosud povedlo? 

Jestli je to naše nejlepší album, to zhodnotit neumím. Ale projekt Proměny považuji za jeden z těch správných kroků, které jsme udělali a kde jsme – jako na všech ostatních deskách – dělali poctivou muziku. Spolupráce s Jazem Colemanem na Proměnách nás v mnohém inspirovala. To on se například rozhodl, pro nás v té době dost nepochopitelně, postavit vedle sebe několik pomalých písniček hned ze začátku alba (Slunéčko, Proměny, Mezi horami). Přišlo nám to jako špatný tah, mysleli jsme si, že to lidi unaví. Jaz si na tom trval a my nakonec souhlasili. Bylo dobře, že jsme tak udělali. Výsledný efekt byl velkolepý.

Spolupráce s Jazem Colemanem  z Killing Joke, s Lenkou Dusilovou a s doprovodem komorního orchestru tehdy byla něčím mimořádným, což se potvrdilo i ziskem 3 andělů za nejlepší album, píseň a skupinu. Dá se podle vás takový úspěch opakovat? 

Od té doby máme sály plné a radost z hraní si opakujeme s našimi fanoušky na každém koncertě a na každé nové desce.

I proto jste se rozhodli si to zopakovat živě a připomenout si tu atmosféru projektem Proměny Kooperativa Tour?

Přesně tak. V našem jubilejním roce, kdy Čechomor slaví 30 let od svého vzniku, si spolu s našimi fanoušky chceme připomenout atmosféru, kterou jsme před sedmnácti lety prožívali a která ovlivnila i náš další vývoj a naši hudební cestu.

Collegium Českých filharmoniků v rámci turné povede dirigent Adam Sztaba, který v minulosti spolupracoval s hvězdami jako je například Sting, Caro Emerald, Dita von Teese. Byl pro vás Adam jasnou volbou?

Byla to jasná volba. S Adamem se známe už delší dobu, dokonce jsme spolu už několikrát hráli na jeho projektech v Polsku a pokaždé to bylo skvělé. Způsob, jakým naše písníčky vnímá, je jedinečný. To byl také důvod, proč jsme se rozhodli Proměny obohatit a dali jsme mu možnost, aby zaranžoval i několik dalších písní. Máme radost, že Adama Sztabu můžeme českému publiku představit právě my.

Bude k turné k výročí kapely přizvána i Lenka Dusilová, jedna z neodmyslitelných tváří Proměn? 

Tentokrát s námi bude zpívat zpěvačka Martina Pártlová, která je naším stálým hostem. Zavzpomínat a zahrát si přijde i zbytek kapely, který při vzniku Proměn stál, a to cellista Michal Pavlík a akordeonista Radek Pobořil.

Na netu píšete, že jste se rozhodli pro Gong, který má podle vás vynikající akustiku. Ostravané a muzikanti, kteří Gong znají, ale vědí, že jeho akustika není nic zázračného (tím vás nechci strašit). Zažil jsem tam osobně víc zvukově nevyvedených koncertů. Budete mít, doufám, šikovné zvukaře? 

V Gongu jsme už několikrát hráli, nikdy jsme potíže neměli a koncerty se povedly po všech stránkách. Možná to bude právě tím, že máme šikovné zvukaře.

Kromě Ostravy vystoupíte v rámci Proměny Kooperativa Tour i v Brně a v Praze. Proč jste se rozhodli pouze pro tři největší česká města?

Proměny poprvé zazněly 16. ledna 2001 v Rudolfinu. Později, v roce 2003, jsme hráli tento program v Brně a Ostravě. To je důvod, proč se tam vracíme, i když v opačném pořadí.

Podle svých slov se rádi zapojujete do projektů, které mají smysl. Jak souvisí s vašimi narozeninovými koncerty obecně prospěšná společnost s názvem Pomocné tlapky?

Už 12 let společně s naším generálním sponzorem Pojišťovnou Kooperativa podporujeme tuhle společnost, která vychovává asistenční psy pro postižené občany. Výcvik jednoho psa stojí přibližně 300 tisíc korun a náš stát na něj nijak nepřispívá. My jsme za 12 let společně s našimi skvělými fanoušky, kteří přispěli nejen tím, že si zakoupili vstupenku na náš koncert, ale navíc si ve stánku Pomocných tlapek koupili upomínkové předměty nebo zaslali dárcovské DMS, vychovali už 27 asistenčních psů!  To znamená, že 27 postižených občanů získalo svého čtyřnohého pomocníka.

To je moc krásná pomoc! Vaše letošní nahrávka Nadechnutí mě osobně potěšila zajímavými aranžemi a stylovou pestrostí. Jak se albu prozatím vede? Zahrajete nějakou novinku i na turné?

Album si vede moc dobře. Letos v létě jsme jeli turné, kde jsme skladby z CD Nadechnutí hráli a vezli jsme si s sebou celý dechový orchestr. Koncerty byly hodně úspěšné. Teď v říjnu pro velký úspěch vydáváme Nadechnutí také na LP, spolu se speciální číslovanou limitovanou edici CD Nadechnutí Jinak. Na něm jsme ubrali dechy a přidali další zajímavé aranže. Několik písní z alba Nadechnutí zahrajeme i na Proměny Kooperativa Tour, a to právě v úpravě dirigenta Adama Sztaby.  Myslím, že se posluchači mají opravdu na co těšit. A my se na ně těšíme do Ostravy!

Čechomor – Proměny – Kooperativa Tour
14. 10. 2018 Ostrava – Gong

17. 10. 2018 Brno – Bobycentrum Laser Show Hall
21. 10. 2018 Praha – Rudolfinum

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.