Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba V našich skladbách najdete popík i deathcore, tvrdí Emanuel Watzlawik z kapely Moisani

V našich skladbách najdete popík i deathcore, tvrdí Emanuel Watzlawik z kapely Moisani

16.10.2018 06:18 Hudba

Za nás mluví hudba. Tak zní heslo kapely Moisani, která svůj styl označuje jako mathcore-djent a bývá přirovnávána i k slovutným Meshuggah. A jelikož českotěšínská parta vydala nedávno povedené EP, byl to dobrý důvod k tomu, abychom oslovili Emanuela „Kozla“ Watzlawika. Baskytarista této kapely přitom mimo jiné prozradil, proč by fanoušci měli poslouchat jejich skladby několikrát po sobě nebo proč se stále snaží zdokonalovat zvukovou stránku jejich songů.

Zvětšit obrázek

Kapela Moisani během koncertu.
Foto: Archiv klubu Southock

Ačkoliv Moisani existují relativně dlouho (snad od roku 2012), zatím těch nahrávek moc nemáte. Nicméně v květnu jste vydali singl, v první polovině září také nový videoklip. Je to předzvěst třeba nového alba?

Ano, jako kapela existujeme již delší dobu, ale začátky jsme měli takové celkem rozporuplné. Byly nějaké odchody a zase příchody, takže jsme se nějakou dobu celkem hledali až do současného složení, což trvalo přibližně dva až tři roky. Až pak jsme začali makat na naší tvorbě. Teď už máme připraven materiál na celé album. Nechtěli jsme vydat vše najednou, proto jsme se rozhodli pro EP se třemi kusy. Chtěli jsme nejprve zjistit reakce lidí. (smích) Ty jsou celkem pozitivní, takže výhledově určitě bude celé plnohodnotné album.

Jaké jsou poznávací znamení vašich skladeb? Co spojuje vaše songy?

Nechceme se škatulkovat do nějakého žánru, prostě hrajeme, co nás baví a co se nám líbí. Celková tvorba je různorodá a najdeš tam od všeho něco, od popíku až po deathcore.

Na vašem profilu na Bandzone máte uvedenu větu: „Za nás mluví hudba…“ Jak tomu máme rozumět?

V podstatě se to vztahuje k tomu, co jsem říkal před chvíli. Nechceme se škatulkovat a prostě hrajeme to, co nás baví.

Každopádně vaše písně jsou z hudebního hlediska poměrně komplikované, také jsou náročné na poslech. Je to záměr? Případně souvisí to s tím, že třeba jednodušeji tvořit neumíte, nebo rovnou nechcete?

Snažíme se nedělat takzvané rychlokvašky. Všichni v kapele jsme si v minulosti prošli už nějakými projekty, takže už nás nebaví hrát jednoduše, proto máme celkem dost nápadů, takže razíme heslo, když dělat hudbu, tak pořádně. Některé songy se u nás tvoří i půl roku a stejně to ještě není ono. Chceme, aby si posluchač skladbu mohl poslechnout několikrát za sebou a pořád aby objevoval něco nového.

S ohledem na onu komplikovanost se nabízí ještě další dotazy. Jak u vás probíhá tvořivý proces? Jaká jsou vaše vnitřní kritéria, že se rozhodnete danou píseň uveřejnit?

Tvoření je celkem zábava. Každý přinese něco nového, pak to dáme do kupy a vylepšujeme tak dlouho, dokud se neshodneme všichni, že už je to OK. Konkrétně ke klipu jsme se rozhodli pro singl s názvem Blind Sheeps, což je asi nejkonkrétnější ukázka naší tvorby a směr, kterým se chceme ubírat.

Proč si myslíte, že zrovna Blind Sheep je tou nejvýstižnější písní pro vás?

Je v ní všechno, co chceme a co nás baví, to znamená od dobrých rifů až po dobrý sound. Aspoň pro nás. (smích)

Máte rádi složitost i v civilních životech? Anebo je to právě naopak, protože v osobních životech preferujete co nejjednodušší řešení, takže v hudbě tíhnete k té složitosti?

Osobnostně jsme poskládaní hodně různorodě. Oproti novým dravým kapelám jsme už trochu věkově vyzrálejší, takže každý z nás už ví, co chce, a toto přenášíme do celkové tvorby.

Jak konkrétně se to projevuje?

Jak jsem již uvedl, určitě zkušenostmi a hlavně tím, že jsme partička, která si rozumí i mimo kapelu. Všichni se známe už dlouhodobě.

Myslíte si, že se svou tvorbou nějak odlišujete od kapel podobného zaměření? Chcete se vůbec odlišovat?

Odlišovat ani škatulkovat se nechceme. Těší nás přirovnání k jiným velkým jménům jako Meshuggah a podobně. Nicméně jak jsme už uvedli, hrajeme, co nás baví.

Přirovnání k Meshuggah je jistě motivující, ale není přece jenom lepší, kdyby fanoušci či novináři přirovnávali jiné kapely právě k vám – Moisani? Máte v plánu death/math/core, tedy žánr, v němž se pohybujete, také nějakým způsobem inovovat, případně hledat vlastní cesty v daném žánru?

Myslím si, že na přirovnávání k nám jsme ještě hodně v plínkách. (smích) Kdyby to bylo takhle do budoucna, tak bychom se tomu určitě nebránili a byl by to pro nás jenom další impuls k tomu, že naše tvorba se veřejnosti líbí, takže bychom na tvorbě pracovali intenzivněji než doposud. Jestli hrajeme takový nebo onaký styl, není pro nás směrodatné, prostě hrajeme, co nás baví a co se nám líbí. Připouštím, že někdy sklouzáváme do math/death/djent/core. (smích)

S jakým záměrem jste točili videoklip Blind Sheep? Dopadl klip podle vašich představ?  Je v něm třeba hledat i nějaké skryté poselství, které na první pohled nemusí být vidět?

Chtěli jsme jednoduchý klip bez děje, hlavně se zaměřením na hudbu, což se, myslím si, povedlo. Za toto bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na klipu podíleli. V první řadě všem sponzorům, kteří v nás vidí potenciál a našemu dobrému známému Tanasovi za skvělé záběry a hlavně trpělivost při natáčení. Bylo to opravdu náročné. (smích)

V čem je podle tebe síla kapely Moisani? Co považujete za vaše silné stránky a kde podle vás máte rezervy?

Naše síla je určitě ve zkušenostech z jiných projektů. Přitom nejpodstatnější je zvuk, na kterém hodně lpíme a snažíme se ho pořád zdokonalovat.

Je vaším cílem prosadit se také v zahraničí?

Cílem to není, ale kdybychom dostali nějakou zajímavou nabídku, tak bychom se určitě rádi zúčastnili. Ještě nemáme vyřešenou otázku managementu, stále hledáme nějakou dobrou duši, která by se nám starala o vše okolo koncertů. Všichni v kapele máme zaměstnání, takže nezbývá moc času na vyřizování koncertů a v tomhle vidíme nejslabší místo naší kapely, protože potenciál ke hraní je u nás určitě větší.

Jaké jsou vaše aktuální plány?

Hrát a tvořit další muziku. (smích)

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.