Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Hlavní ceny Festivalu divadel Moravy a Slezska získali Tomáš Hába, Hanna Zientara-Mokrowiecka i divadlo z Martina

Hlavní ceny Festivalu divadel Moravy a Slezska získali Tomáš Hába, Hanna Zientara-Mokrowiecka i divadlo z Martina

11.11.2018 12:55 Divadlo

Osmnáctý ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska, který se během uplynulého týdne konal v Českém Těšíně, zná své vítěze. Hlavní cenu za mužský herecký výkon si odnesl Tomáš Hába za roli Kuba v inscenaci Kubo české scény Těšínského divadla, cenu pro nejlepší herečku získala Hanna Zientara Mokrowiecka z Teatru dramatycznego im. J. Szaniawskego z Plocku za roli Natalie Moosahaber v inscenací Myszy Natalie Mushaber. Hlavní cenu za dokonale propracovanou inscenaci s jasným a srozumitelně sděleným názorem porota udělila inscenaci Čechovovy hry Višňový sad v provedení Slovenského komorného divadla Martin. Přinášíme podrobný report z průběhu festivalu a v závěru textu i kompletní výsledky.

Zvětšit obrázek

Tomáš Hába v hlavní roli inscenace Kubo.
Foto: Karin Dziadková

Když před osmnácti lety zakládal dnes již emeritní ředitel Karol Suszka divadelní festival, na kterém by se diváci z Českého Těšína a okolí mohli setkat s tím nejlepším, co se na Moravě a ve Slezsku na jevištích objevilo, netušil, do jaké podoby jeho festival vyroste.

Letos se odehrál osmnáctý ročník, festival tedy dosáhl symbolické dospělosti. Zároveň došlo k výměně na postu ředitele Těšínského divadla a do funkce nastoupil někdejší šéf pražského Divadla pod Palmovkou a velezkušený režisér Petr Kracik. Je jenom na něm a na týmu jeho spolupracovníků, kudy se festival vydá na cestě do dospělosti.

Těšínské divadlo je jediné v České republice, které má dva soubory hrající ve dvou jazycích – českou a polskou scénu. Bylo tedy zákonité, že brzy se do programu festivalu dostali zahraniční hosté z Polska, neboť Těšínské divadlo má početnou obec diváků, občanů České republiky, hlásící se k polské národnosti. Blízkost Slovenska přinesla rozšíření o účast slovenských divadel.

Letošní ročník ukázal, jak šťastnou myšlenkou toto rozšíření o zahraniční hosty bylo. Z Polska přijel Tetr dramatyczny im. J. Sszaniawskego z Plocku se svým ředitelem a současně předním polským režisérem Markem Mokrowieckim. Shodou okolností M. Mokrowiecki před mnoha lety debutoval jako herec a režisér právě na prknech Těšínského divadla. Mokrowieckého jevištní adaptace prózy Ladislava Fukse Myši Natálie Mooshaberové patřila k vrcholům letošního ročníku.

Ze Slovenska přijely dva soubory: Divadlo Jozefa Gregora Tajovského s kultovním muzikálem Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Balada pre banditu a Slovenské komorné divadlo Martin z inscenací hry A. P. Čechova Višňový sad v režii Romana Poláka.

Zatímco Balada pre banditu nevyzněla nejlépe kvůli snaze o vykročení vstříc většinovému diváckému vkusu, což přineslo nepatřičný příklon k folkrockovému pojetí a tím ztrátu poetičnosti inscenace jako takové, Višňový sad z Martina byl vrcholem celého festivalu.

Česká scéna Těšínského divadla nasadila také muzikál, ale s velmi výrazným prvkem lidové kultury a folkloru. V roce 1965 spatřil světlo světa televizní film Kubo o vesnickém prosťáčkovi v hlavní roli s Jozefem Krónerem. Právě tuto předlohu přivedl na jeviště Těšínského divadla šéf tamní české scény a zároveň režisér inscenace Miloš Čížek. Měl šťastnou ruku při výběru spolupracovníka v inscenačním týmu v osobě Jaro Moravčíka, choreografa a tanečníka proslulého Sľuku.

Ještě šťastnějším počinem bylo obsazení absolventa Janáčkovy konzervatoře Ostrava Tomáše Háby do titulní role. Hábův výkon byl dalším vrcholem festivalu. Uspěla i Maryša Divadla Petra Bezruče v čele s Pavlou Gajdošíkovou v hlavní roli i Chacharije Komorní scény Aréna a zapomenout nelze ani na polskou scénu Těšínského divadla s její inscenací Fantazja polska. Vydařené bylo i představení dětské scény Těšínského divadla – Sceny lalek Bajka s pohádkou O zbojníku Ondrášovi a vystoupení Divadla loutek Ostrava s inscenací původního titulu Stříhali dohola Josefa Kainara v režii Václava Klemense.

Nová podoba festivalu přinesla změnu v organizaci lektorských seminářů a rozprav s porotou, které byly přeneseny z restauračního prostředí do komornějšího sálu, což umožnilo hlubší ponory do inscenací a soustředěnější debatu o nich. Na těchto besedách se výborně prezentovala studentská porota z řad polských i českých studentů těšínského gymnázia.

Odborná porota, která pracovala ve složení Lidia Chrzan-Pochroň, Janusz Legoň, Ivan Misař, Simona Nyitrayova a Ladislav Vrchovský se díky převážné většině vysoce kvalitních inscenací potýkala se složitým a obtížným úkolem vybrat mezi mnoha vynikajícími výkony ve všech složkách divadelních inscenací jako takových ty, kterým udělí ceny. Z tohoto důvodu obsahuje verdikt poroty nejen určení držitelů hlavních cen letošního ročníku festivalu, ale také řadu dalších ocenění.

(Autor tohoto textu, stálý spolupracovník Ostravanu, je předsedou festivalové poroty)

Ceny Festivalu divadel Moravy a Slezska 2018

Hlavní ceny

Hlavní cena Těšíňanka pro nejlepší inscenaci
Slovenské komorné divadlo Martin za inscenaci hry Antona Pavloviče Čechova Višňový sad v režii Romana Poláka

Cena za nejlepší mužský herecký výkon festivalu (Těšínský anděl)
Tomáš Hába za ztvárnění postavy Kuba v inscenaci Kubo v provedení české scény Těšínského divadla

Cena za nejlepší ženský herecký výkon festivalu (Těšínský anděl)
Hanna Zientara-Mokrowiecka za ztvárnění postavy Natalie Mooshaber v inscenaci Myszy Natalie Mooshaber v provedení Teatru dramatycnego im. J. Szaniawskiego Plock

Další ceny

Karel Růžička za loutkoherecký výkon v postavách číšníka a podivného hosta v inscenaci Stříhali dohola Josefa Kainara v režii Václava Klemense v provedení Divadla loutek Ostrava

Josef Kaluža za herecký výkon v roli ferdy Prokopa v inscenaci Chacharije v provedení Komorní scény Aréna Ostrava

Scena polska Teatru Cieszynskiego – hereckému týmu inscenace Fantazja polska v režii Bogdana Kokotka za mistrovské předvedení umění konverzace

Těšínské divadlo – Scena lalek Bajka za práci s loutkou v inscenaci pohádky O zbojníku Ondrášovi

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského Zvolen za sborové zpěvy v inscenaci muzikálu Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Balada pre banditu

Cena ředitele Těšínského divadla za herecký výkon mladého umělce

Pavla Gajdošíková za ztvárnění postavy Maryši v inscenaci Maryša v provedení Divadla Petra Bezruče

Cena studentské poroty

Komorní scéna Aréna za inscenaci Chacharije

Cena diváků

Česká scéna Těšínského divadla za inscenaci Kubo

 

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.