Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba DJ Lowa vystoupí s Janáčkovou filharmonií. Unikátní projekt si pohraje s hudbou Prodigy i Chemical Brothers

DJ Lowa vystoupí s Janáčkovou filharmonií. Unikátní projekt si pohraje s hudbou Prodigy i Chemical Brothers

12.11.2018 14:06 Hudba

Symphonic Dance Music. To je název projektu, který připravují organizátoři hudebního festivalu Štěrkovna Open Music ve spolupráci s DJ Lowou a Janáčkovou filharmonií. Festival, který se koná na břehu Hlučínského jezera, už v minulých letech připravil několik ojedinělých koncertních programů, aby se odlišil od konkurence. Na ročník 2019 se takovýmto projektem stává spolupráce opravdu odvážná a ojedinělá. Janáčkova filharmonie si zde zahraje s dýdžejem a kapelou písně od Chemical Brothers, Fatboye Slima, Prodigy nebo kapely Daft Punk.

Zvětšit obrázek

DJ Lowa alias Lukáš Ščurek na archivním snímku.
Foto: archiv

Projekt, o kterém se mluvilo v pondělí na tiskové konferenci v Ostravě, nabídne ojedinělou audiovizuální show, která bude skýtat set sestavený ze třiceti nejzásadnějších skladeb taneční hudby od 90. let do současnosti. Původní inspirace a nápad vzešly z již proběhlých podobných zahraničních projektů, kdy interpreti propojili svět taneční hudby a klasiky.

Jako DJ se představí známý český DJ Lowa, vlastním jménem Lukáš Ščurek, ředitel tanečního rádia Helax a nositel řady titulů za technický DJing. O kompletní aranže se postará Jan Lstibůrek, známý jako baskytarista z kapely Tomáše Kluse, dříve také z kapely Toxique. Celé představení bude koncipováno jako DJský set, s přidanou hodnotou zmíněné filharmonie a také laserové show.

„O tom nápadu jsme nepochybovali a od začátku věřili jeho myšlence,“ zmiňují se pořadatelé i přímí tvůrci a podotýkají, že jak pro filharmonii, tak především pro DJ Lowu je spolupráce „projektem snů“, kterému nebrání ani některé menší překážky. Janáčkova filharmonie navíc nestaví taneční hudbu do jiného světa, ale předpokládá netypický hudební zážitek.

V jednání jsou aktuálně především zpěváci, kteří se postarají o vokální složku celé show. „Taneční hudba je hodně o vysamplovaných funky skladbách se starými hutnými černošskými hlasy, což není záležitost pro každého zpěváka. Existuje ale několik vysněných interpretů, které bychom chtěli pro projekt získat. Čekáme na jejich vyjádření ohledně spolupráce,“ podotýká Lukáš Ščurek.

Podle slov zúčastněných je projekt momentálně v pracovní fázi, kdy se všichni teprve chystají zkoušet. Filharmonie pak nastupuje až téměř v poslední fázi, kdy budou DJské fragmenty s kapelou již secvičeny. Dirigentem pro projekt Symphonic Dance Music byl zvolen Jan Kučera, přičemž DJ Lowa s úsměvem podotýká: „Bude velmi těžké se sladit a vymyslet, kdy bude nutné hrát jako DJ podle dirigenta a kdy se bude muset dirigent přizpůsobit dýdžeji. Záměrem aranží je však rozhodně nechat orchestr hrát, jak je na to zvyklý, zároveň jej však neuhnat“. Show bude obsahovat mnoho kontrastů mezi taneční a klasickou hudbou, tak, aby se celu hodinu a půl posluchači ani chvíli nenudili.

Celý koncert, na kterém v podání všech hudebníků zazní hity Fatboy Slima, The Prodigy, Faithless, Daft Punk, Chemical Brotherts a dalších, budeme moci slyšet v rámci festivalu Štěrkovna Open Music 2019 v rámci soboty 27. července 2019, kdy bude touto show celý program gradovat.

Na závěr dodává Karin Veselá, vedoucí odboru kultury Moravskoslezského kraje, že vidí v projektu velký potenciál. „Myslíme si, že atraktivní program, který kombinuje několik hudebních stylů, vizualizaci a propojuje lidi, kteří vzájemně nepohrdají jinými hudebními světy, bude skvělý nejen u nás, ale i když jej vyvezeme za hranice nejen Moravskoslezského kraje, ale také republiky“.

Gabriela Stašová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.