Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Až tichá voda promluví… Tomáš Klus v Ostravě tři hodiny vypouštěl gejzíry pozitivních emocí

Až tichá voda promluví… Tomáš Klus v Ostravě tři hodiny vypouštěl gejzíry pozitivních emocí

21.11.2018 09:05 Hudba

Tomáš Klus s Cílovou skupinou v úterý vystoupil v Domě kultury města Ostravy. Koncert v rámci turné k nové desce Spolu se pro velký zájem opakuje i ve středu. A známý zpěvák pojal vystoupení velice osobitě: nejen, že během tříhodinového koncertu zaznělo kompletní nové album, ale došlo i na největší hity jeho hudební kariéry, spontánní slam poetry improvizace i originální přání k narozeninám.

Zvětšit obrázek

Tomáš Klus se během svého koncertu dvakrát vypravil mezi fanoušky.
Foto: Aleš Honus

Zaplněný sál Domu kultury města Ostravy byl uzpůsoben pro stání a zaplněn až po okraj, když krátce po sedmé hodině Klus s kapelou vstoupil na pódium. Třinecký rodák nejprve v delším proslovu vysvětlil, jak bude koncert koncipován a co všechno na publikum čeká. Současně slíbil, že nebude příliš dlouho mluvit a kdo bude mít nějaké otázky nebo nebude s něčím spokojen, má to říct. Pódium bylo z obou stran dekorováno velkými maketami globusů, skrz které běžely světelné projekce erbovních motivů spojených s planetou Zemí: živočišné druhy, architektonické dominanty a další symboly během hudby cyklicky rotovaly a dotvářely atmosféru.

Tomáš Klus v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Klus s Cílovou skupinou zahájil koncert největšími hity s velkou energií. Po letmém průřezu svou diskografií, který rozpumpoval dav k tanci, došlo i na nové album Spolu, které zaznělo v chronologickém sledu. Mezitím Klus stihnul popřát osobně dvěma dívkám k narozeninám, zatančit s nimi v publiku a vychrlit příval rýmovaných poetických asociací, které neúnavně sázel, dokud nezakročil kytarista Jiří Kučerovský.

Milým překvapením bylo, s jakou intenzitou některé nenápadné písně z nového alba Spolu naživo zafungovaly. Vedle jasných hitů Malý vítr, Tichá voda a Oníti zapůsobila píseň Mořeplavci, která ukázala, jak blízko má trampská písnička k tanečnímu rytmu. Posmutnělá Víla nepostrádala v refrénu grungeovou explozívnost, Potušení typickou klusovskou sociálně angažovanou kytarovku s latinsko americkou rytmikou.

Klus se během koncertu vypravil mezi fanoušky. (Foto: Aleš Honus)

Pestrost a inspirační šíře Klusova nového alba se naživo plně projevila, současně kapela kolem něj potvrdila, že i v základní sestavě dokáže písně prezentovat jako plnohodnotné, nesmírně dynamické příběhy. Zpěvák si během tříhodinového koncertu udělal ještě jeden výlet do publika a zaplavil diváky dalšími přívaly poezie. Současně se i rozpovídal o své životní filozofii. Musím ubezpečit všechny jeho přemoudřelé kritiky, kteří tak rádi posuzují Klusovy názory z pohodlí křesel od počítačů, že se zpěvák ani slovem nezmínil o politice a jejích reprezentantech. Že nekomentoval ani premiéry, ani jejich náhle nemocné děti, ale vyprávěl pouze o základních hodnotách a věcech, které jsou nesporné: že člověk je člověkem, ať už má jakoukoli barvu pleti. Že to s námi bude dobré, když se budeme mít rádi, nebudeme na sebe ani na druhé zlí a vyhostíme ze svých srdcí nenávist.

Klus během koncertu sršel energií, tančil a volal: „Mám našlápnuto na nejlepší koncert sezóny“.  Všechny písně z nového alba Spolu živě zafungovaly báječně. Ty, které jsem na desce přeskakoval a které mne na první poslechy osobně nebavily, mne zaujaly nečekaným výrazem, dynamikou nebo instrumentačním obratem. Klus celý koncert báječně odzpíval, největší energii měly ikonická dívčí hitovka Marie, metaforické svědectví doby Tichá voda a rituální osobní vyznání Napojen. Parádně šlapaly i další songy. Kluse příjemnou intonační jistotou vokálně doplňoval kytarista Jiří Kučerovský, jehož vynalézavé melodické linky jsou od zpěvákovy muziky zkrátka a dobře neodmyslitelné. Kapela i s dalšími členy působila celistvě a jejich souhra byla bezproblémová a jistá.

Tomáš Klus v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Utáhnout tříhodinový koncert je nesmírně těžké a dramaturgicky se takový projekt povede jen málokomu. V případě Tomáše Kluse se místy zbytečně moc povídalo, také jeho oblíbená slam poetry se nemusela opakovat, podruhé už neměla onen šťastný moment překvapení ani inspirační lehkost. Důležité však je, že Klus nemluvil do větru. O jeho názorech a smýšlení se může diskutovat, ale rozhodně je nelze zmuchlat a hodit do koše jako plácání nějakého muzikanta, který jen planě rozumuje a měl by se držet jen svého „kopyta“.

Nutnost polemizovat o klimatických změnách a potřebě pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují, může v dnešních časech zpochybňovat jen blázen nebo člověk, jehož duše je zpuchřelá a mrtvá. Mávat rukou nad tím, že učitelky z mateřských školek alarmují, že největším problémem současných mladých rodin je nedostatek času na své děti, je ubohé. A tak ona pozitivní filozofie Tomáše Kluse vlastně mohla a může pobuřovat jen někoho, kdo si zlobu a zášť nese v srdci, ať už se děje cokoli. Na koncertě se však nikdo takový zjevně neukázal.

Tomáš Klus v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Tomáš Klus se po třech hodinách rozloučil s nadšeným publikem svým typickým indiánským popěvkem. Jeho koncert naplnil očekávání, ukázal, že zpěvák má sil na rozdávání a schopnost být poutavým, vtipným a milým průvodcem. Že má jednoznačný dar spojovat a že některé jeho sociálně motivované texty patří k tomu nejlepšímu v současném písňovém protestsongu, protože se namísto vulgarit inspirovaly poezií a základními hodnotami, které determinují lidství: láskou, úsměvem, pochopením, milosrdenstvím a laskavostí. Každá doba v minulosti ukázala, že s těmito atributy se na zemi žilo a bude žít nejlíp.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.