Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Štěpán Rak v Ostravě odehrál benefiční koncert pro vážně nemocného Alfréda Strejčka

Štěpán Rak v Ostravě odehrál benefiční koncert pro vážně nemocného Alfréda Strejčka

27.12.2018 00:00 Hudba

Kytarový virtuóz a skladatel Štěpán Rak zavítal ve středu 26. prosince, tedy na Štěpána, do kostela svatého Václava v Ostravě. Koncert byl koncipován jako benefice na podporu jeho dlouholetého kolegy, známého českého recitátora a herce Alfreda Strejčka, kterého postihlo vážné onemocnění.

Zvětšit obrázek

Štěpán Rak během koncertu v kostele sv. Václava.
Foto: Milan Bátor

Vánoční koncert Štěpána Raka měl název Na Štěpána se Štěpánem. Světově proslulý kytarista nejprve zahrál pásmo českých i světových koled ve vlastní úpravě. Jako by neznal hranice, přecházel Rak plynule do různých tónin, rozvíjel nové basové i melodické linie s využitím jedinečného tremola všech pěti prstů pravé ruky. Jeho podání bylo radostné a prostoupené nadšením a obdivuhodnou vitalitou.

Známý kytarista v nejstarším ostravském kostele představil i zbrusu nové CD, které nese název Domov můj. „Tuto nahrávku jsme původně připravovali spolu s Alfredem Strejčkem k stému výročí republiky“, uvedl Rak. „Žel, nemoc způsobila, že jsme společně tento projekt nedokončili. Nic není ztraceno, věřím, že se tady spolu za nějaký čas sejdeme“, uzavřel Rak povídání o novém albu, z kterého zahrál několik ukázek.

Koncert navštívil také první ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, který se také nebývale rozpovídal. Nejprve vyjádřil obdiv nad kytarovou technikou Štěpána Raka, posléze i zanotoval úryvek adventní písně a připomněl, že žádný národ nemá tolik krásných adventních a vánočních písní.

Štěpán Rak zahrál také své inspirace čajem, který pro něj představuje blažený nápoj spojený se sváteční atmosférou. Zazněla i známá anonymní Romance, která je podle Raka naplněna láskou a jako takovou ji kytarista rozezněl s velkou emocionalitou, v níž opět zasršela tremola a četné basové tóny.

Kytarista nezapomněl ani na svého přítele Alfréda Strejčka. „Dohromady nás svedla náhoda v jednom televizním pořadu, kde nám bylo dáno být spolu“, zavzpomínal kytarista. Neměli jsme nic nacvičeno, ale režisér Bonaventura tehdy řekl: „Kluci něco spolu dejte!“.

Tak začala spolupráce, z níž vzešlo mnoho zásadních titulů inspirovaných českou historií a geniem loci konkrétních míst. Jednou z nich byla i následující skladba Vzpomínka na Prahu.

Kytarista pak uzavřel svůj recitál vlastní fantazií na českou a slovenskou národní hymnu. Skvěle vygradovaná skladba opět oslnila rozmachem, s nímž evokovala slavnou melodii od jednoduchého kramářského popěvku přes oslavnou vznešenost až k velkolepému závěru.

Štěpán Rak je jeden z nemnoha světových kytaristů, kteří skutečně dokáží rozeznít kytaru tak, že připomíná celý orchestr. Jeho osobitost spočívá nejen v jedinečné technice hry pravé ruky, ale také v důmyslném využití polyfonie, která prostupuje všechny jeho autorské i převzaté kompozice.

Štěpán Rak v zaplněném kostele sv. Václava předvedl jedinečné umělecké mistrovství, které provází ty nejdůležitější atributy: ochota pomoci, laskavost, vlídnost a pokora. Kytarový fenomén také potěšil zprávou, že Strejček je velký bojovník a jeho zdravotní stav se díky jeho víře i pomoci zlepšuje. Výtěžek z koncertu putoval na podporu Alfréda Strejčka a myslím, že i hluboce lidský rozměr celého koncertu zůstal ve vzduchu i srdcích všech jeho účastníků, kteří si jej odnesli s sebou domů.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.