Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Na Cenu Jantar za výtvarné umění jsou nominováni Daniel Balabán, Jiří Šigut a Saigon

Na Cenu Jantar za výtvarné umění jsou nominováni Daniel Balabán, Jiří Šigut a Saigon

9.1.2019 11:32 Obraz & Slovo

Nominace na Moravskoslezskou kulturní Cenu Jantar za výtvarné umění schválila odborná porota. Za aktivity v roce 2018 byli nominováni výtvarníci Jiří Šigut a Daniel Balabán, nominován byl také projekt galerie Saigon. Kdo se stane laureátem druhého ročníku výroční Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019 na ostravském galavečeru, kde budou zveřejněny výsledky druhého kola hlasování poroty. Ceny Jantar se budou udělovat již podruhé a opět v šestnácti uměleckých kategoriích. Další nominace budou postupně zveřejňovány do konce ledna.

Zvětšit obrázek

Zleva Daniel Balabán, Jiří Šigut a protagonisté projektu Saigon.
Foto: Malgorzata Koniorczyk, Martin Popelář a Martin Grobe

Porota pro výtvarné umění, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Gabriela Fraisová Maňáková, Jiří Jůza, Martin Klimeš, Martin Mikolášek, Marek Pokorný a Milan Weber. Porota rozhodla o nominaci dvou jednotlivců a jednoho kolektivního projektu. Verdikt je následující:

Porota se rozhodla nominovat na Cenu Jantar za rok 2018 malíře a pedagoga Daniela Balabána za tři monografické výstavy uskutečněné v posuzovaném období. Svébytné místo mezi zaujal projekt Intuicja malarza konfrontující umělcovu tvorbu s polským malířem Jaroslawem Modzelewskim a samostatná výstava Paleorest zahájená v pražské galerii 1. patro v listopadu loňského roku. Daniel Balabán patří mezi profilové umělce ostravské scény v posledních více než třiceti letech. Už na sklonku 80. let byl vnímán a prezentován v souvislosti s tehdy nastupující generací postmodernou ovlivněných malířů, nicméně dvojznačná výmluvnost jeho tvorby průběžně gravituje kolem odkazu velkých duchovních proudů evropské civilizace.

Daniel Balabán. (Foto: archiv)

Jiřího Šiguta, fotografa a experimentálního tvůrce, se rozhodla porota nominovat na Cenu Jantar za rok 2018 především za vydání mimořádně rozsáhlé monografické publikace (nakladatelství Kant). Kniha poprvé v celé šíři a rozsahu shrnuje a představuje veřejnosti umělcovu tvorbu od 80. let minulého století do současnosti. Jiří Šigut patří k těm nemnoha fotografům, kteří kontinuálně a na základě vlastní experimentální zkušenosti s médiem vytvořili zcela osobitou verzi konceptuálního přístupu k fotografii, který přinesl autentické, neodvozené, a přitom s různými typy reflexe média související výsledky. Teprve nynější publikace umožňuje ocenit přínos Jiřího Šiguta pro české umění posledních dekád.

Jiří Šigut. (Foto: Martin Straka)

Porota se do třetice, ale bez určení pořadí, rozhodla nominovat na Cenu Jantar za výtvarné umění alternativní galerii Saigon a její tým, který v současnosti působí ve složení Alice Sovadinová, Ivo Škuta a Michal Zych. Jedná se o komunitně vedený projekt působící v průmyslovém objektu na ulici Fráni Šrámka v Ostravě – Mariánských Horách bez podpory z veřejných peněz. Během roku 2018 svépomocí představila galerie Saigon řadu pozoruhodných současných umělců nejmladší generace především z regionu. Galerie Saigon během své relativně krátké existence prokázala vitalitu mladé ostravské scény, umocnila její svébytnost a přinesla novou kvalitu i nový typ „institucionálního“ chování, které ji výrazně a pozitivně odlišují od analogických projektů v Praze či Brně.

Protagonisté galerie Saigon. (Foto: archiv)

*

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování porot.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě výtvarného umění budou krajské ceny uděleny za literaturu, populární hudbu, artificiální hudbu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších patnácti kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3 března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost.Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.