Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Colours of Ostrava zahraje i Kronos Quartet. V programu bude hojně zastoupen jazz

Na Colours of Ostrava zahraje i Kronos Quartet. V programu bude hojně zastoupen jazz

9.1.2019 12:36 Hudba

Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava nabídne svým návštěvníkům vedle hlavních hvězd The Cure nebo Florence + The Machine také výjimečné zážitky z oblasti jazzu nebo soudobé klasické hudby. V unikátním prostředí auly Gong se představí například americký Kronos Quartet, držitel Grammy, který díky svému mistrovství a zároveň novátorství patří k nejznámějším smyčcovým kvartetům současnosti.

Zvětšit obrázek

Kronos Quartet během koncertu.
Foto: Wojciech Wandzel

Z velkých jazzových jmen pak přijede zázračná japonská klavíristka Hiromi, podmanivý sardinský trumpetista Paolo Fresu se svým „Devil“ kvartetem, britský experimentální saxofonista a klarinetista Shabaka Hutchings s formací Sons of Kemet v ojedinělé verzi XL se čtyřmi bubeníky a norský trumpetista Mathias Eick, který je proslulý vřelým lyrickým tónem a spoluprací s vydavatelstvím ECM

„Takto skvěle obsazený žánr jazzu jsme v historii Colours of Ostrava ještě neměli – co jméno, to velká osobnost, která nabídne našim návštěvníkům neopakovatelné hudební zážitky. Ať už půjde o Hiromi, jejíž divoká virtuozní hra na klavír je považována za přírodní zázrak, nebo o nezařaditelné Sons of Kemet s dvěma bubeníky navíc,” uvádí ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Jsme také hrdí, že se po sedmi letech do Ostravy vrátí Kronos Quartet, tentokrát čistě jako kvarteto bez dalších hudebníků,“ dodává Zlata Holušová.

Kronos Quartet, který tvoří houslisté David Harrington a John Sherba, hráč na violu Hank Dutt a violoncellistka Sunny Yang, již bezmála padesát let boří představy o tom, že podobná tělesa mají hrát v oblecích klasickou hudbu. Jeho členové přišli s neuvěřitelnou šíří repertoáru – od moderní klasiky přes experimentální avantgardu, minimalismus, folk a rock až k world music a vlastní nadčasové tvorbě. Spolupracovali s Davidem Bowiem, Laurie Anderson, Björk, Davem Matthewsem nebo Paulem McCartneym, s Terrym Rileym, Arvo Pärtem, Astorem Piazzollou, Philipem Glassem, Henrykem Góreckým či Stevem Reichem.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.