Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Nominace na Cenu Jantar 2018 v kategorii Kapela roku: February, Nedivoč a Silent Stream of Godless Elegy

Nominace na Cenu Jantar 2018 v kategorii Kapela roku: February, Nedivoč a Silent Stream of Godless Elegy

17.1.2019 20:59 Ceny JANTAR

Odborná porota Cen Jantar pro populární hudbu rozhodla o nominacích v kategorii Kapela roku. Ceny Jantar se udělují umělcům svázaným s Moravskoslezským krajem, kteří o sobě dali v roce 2018 výrazně vědět bez ohledu na žánr, počet prodaných hudebních nosičů nebo mediální ohlas. Jediným kritériem je kvalita v rámci svého žánru. Nominovany byly kapely February, Nedivoč a Silent Stream of Godless Elegy. vesměs za loni vydaná a kladně přijatá alba. Vítězové budou vyhlášeni 3. března 2019 na galavečeru v ostravské hale Gong.

Porota se rozhodla nominovat na Cenu Jantar za rok 2018 ostravskou skupinu February. Ta loni vydala vynikající album Branching Tracks, které se okamžitě zařadilo k nejzásadnějším tuzemským debutům posledních let. February se s lehkostí pohybují od průzračných, snových nálad, až k hlukovým konfiguracím. Kapela je rovněž nominována za zvukovou kreativitu, aranžérskou invenci a výborné pěvecké výkony obou hlavních protagonistů. Písně February mají všechny předpoklady k tomu, aby obstály před zkouškou času jako skutečná klasika.

Ostravská indie-rocková kapela February. (Foto: Archiv)

Kapela Nedivoč je nominována za debutové album Vale pletichám, jehož výrazný hitový hudební potenciál příjemně konvenuje s brilantními texty. Senzitivně osobní i temně prorocké balady jsou nabité emoční silou, která ilustruje dokonalou kombinaci myšlenky a melodie. Nedivoč jsou rovněž nominováni za příkladný zvuk, schopnost hudební nadsázky a humoru a výborné instrumentální výkony.

Snímek ze křtu kapely Nedivoč. (Foto: archiv)

Do třetice je na Cenu Jantar v této kategorii nominována kapela Silent Stream of Godless Elegy za loni vydané album Smutnice, které vrací na hudební scénu originální kombinaci doom-folk-metalové hudby s nezaměnitelnými vokály a epicky výpravnou koncepcí. Nostalgická atmosféra písňové kolekce nepostrádá kontrastní, drsné zvukové plochy, které jsou svědectvím o nekompromisním hráčském i skladatelském talentu kapely.

Silent Stream of Godless Elegy. (Foto: archiv kapely)

Porota pro populární hudbu, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Milan Bátor, Zlata Holušová, Jaroslav Špulák, Antonín Kocábek, Richard Piskala, Igor Vašut, Martin Hradečný, Kamil Rudolf a Lukáš Hradil.

Která z trojice nominovaných kapel se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě populární hudby budou krajské ceny uděleny za artificiální hudbu, výtvarné umění, literaturu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.