Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Na Cenu Jantar v kategorii Interpretka roku jsou nominovány Dorota Barová, Kaczi a Marie Rottrová

Na Cenu Jantar v kategorii Interpretka roku jsou nominovány Dorota Barová, Kaczi a Marie Rottrová

17.1.2019 07:47 Ceny JANTAR

Odborná porota Cen Jantar pro populární hudbu rozhodla o nominacích v kategorii Interpretka roku, do které spadají jak zpěvačky, tak i sólové instrumentalistky. Ceny se udělují umělcům svázaným s Moravskoslezským krajem, kteří o sobě dali v roce 2018 výrazně vědět bez ohledu na žánr, počet prodaných hudebních nosičů nebo mediální ohlas. Jediným kritériem je kvalita v rámci žánru. Nominovany byly Dorota Barová, hráčka na violoncello a zpěvačka, spolu s legendou české populární hudby Marií Rottrovou a frýdecko-místeckou písničkářkou Kaczi. Vítězka bude vyhlášena 3. března 2019 na galavečeru v ostravské hale Gong.

Porota se rozhodla nominovat na Cenu Jantar za rok 2018 Dorotu Barovou za album Iluzja, které se v loňském roce zařadilo k nejpozoruhodnějším počinům na tuzemské hudební scéně. Interpretační styl Doroty Barové stírá hranice mezi hudebními žánry a strhuje silou emotivní výpovědi. Její hru na violoncello a pěvecký projev provází osobitost a vzácná celistvost. Neméně působivá je schopnost Barové propůjčit všem písním autentický výraz, osobní charisma a psychologickou kresbu.

Dorota Barová. (Foto: Dušan Tománek)

Písničkářka Kaczi je nominována za jedinečný pěvecký projev, který je syntézou folklorní tradice s alternativními hudebními trendy. Zpěvačka vydala v roce 2018 dva kvalitní videoklipy a vystoupila na řadě koncertů s charitativním zaměřením. Kaczi svou interaktivní hudební tvořivostí dokáže oslovit široké spektrum posluchačů, přičemž se jí daří vytvořit z individuálních znaků novou interpretační kvalitu.

Kateřina Kouláková alias Kaczi. (Foto: J. Krkoška)

Do třetice je na Cenu Jantar v této kategorii nominována Marie Rottrová za neutuchající pěveckou a koncertní činnost, která v loňském roce zahrnovala vystoupení na festivalu Colours of Ostrava, na vzpomínkovém večeru na počest Věry Špinarové i další aktivity. Zpěvačka se na všech vystoupeních prezentovala v obdivuhodné pěvecké kondici a nasazení. Marie Rottrová je rovněž nominována za obdivuhodnou vitalitu, s níž nazpívala píseň Ráda na loňské album ostravské kapely Nedivoč.

Marie Rottrová. (Foto: archiv)

Porota pro populární hudbu, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Milan Bátor, Zlata Holušová, Jaroslav Špulák, Antonín Kocábek, Richard Piskala, Igor Vašut, Martin Hradečný, Kamil Rudolf a Lukáš Hradil.

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Kromě populární hudby budou krajské ceny uděleny za artificiální hudbu, výtvarné umění, literaturu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Nominace v dalších kategoriích budou oznámeny v nejbližších dnech a týdnech.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.