Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Ceny Jantar 2018: Nominace za činohru mají Pavla Gajdošíková, Zuzana Truplová a Hana Vaňková

Ceny Jantar 2018: Nominace za činohru mají Pavla Gajdošíková, Zuzana Truplová a Hana Vaňková

23.1.2019 10:35 Ceny JANTAR

Pořadatelé Moravskoslezských kulturních Cen Jantar zveřejnili nominace za rok 2018 v kategorii činohra/ženy. Nominovány jsou herečky Pavla Gajdošíková za titulní roli v inscenaci Divadla Petra Bezruče v Ostravě Maryša, Zuzana Truplová za roli Iriny v inscenaci Tři sestry i za další role v Komorní scéně Aréna a Hana Vaňková za roli babičky v inscenaci Slezského divadla Opava Babička drsňačka a za roli hraběnky v inscenaci 290 kilometrů. Jméno vítězky bude oznámeno na galavečeru v Gongu po druhém kole hlasování poroty. Vzhledem k velkému počtu inscenací, nastudovaných v divadlech v Moravskoslezském kraji, se rozhodla porota ocenit symbolicky v tzv. širší nominaci také herečky Petru Lorencovou a Kateřinu Krejčí.

Porota se rozhodla nominovat na Cenu Jantar za rok 2018 Pavlu Gajdošíkovou titulní roli v inscenaci Maryša, kterou uvádí Divadla Petra Bezruče v Ostravě. „Maryša Pavly Gajdošíkové je urputná a tvrdá, zpočátku je bezstarostným, mírně naivním děvčetem, které ctí své rodiče, a nakonec je zlomená, ale přesto schopná ještě konat. Rozumí každému záchvěvu své postavy, přesně volí výraz tváře i tón hlasu, dokáže během dvou hodin zobrazit přerod od plného života ke skomírání – něhu, vášeň i vyhaslost,“ píše se ve verdiktu odborné poroty.

Pavla Gajdošíková jako Maryša. (Foto: Lukáš Horký)

Herečka Zuzana Truplová je nominována zejména za roli Iriny v Třech sestrách a s přihlédnutím k hereckým výkonům v inscenacích Zabiják Joe a Komiks (Komorní scéna Aréna Ostrava). „Zuzana Truplová je drobná herečka, která i přes svůj zdánlivě křehký zevnějšek dokáže jeviště zaplavit značnou energií. O tom diváky přesvědčila i v roce 2018, kdy suverénně ztvárnila hned několik velmi rozdílných rolí a potvrdila, že disponuje širokým hereckým rejstříkem. Ten pojme jak výrazně komediální polohy, tak i citlivé psychologické ponory do ženských duší. Důkazem toho je především její Irina ve Třech sestrách, která v hereččině podání marně sní o odchodu do Moskvy, aby v sobě nakonec našla obrovskou sílu a smířila se s osudem,“ rozhodla porota.

Zuzana Truplová (uprostřed) jako Irina. (Foto: R. Polášek)

Do třetice je na Cenu Jantar v této kategorii nominována Hana Vaňková za titulní roli v inscenaci Babička drsňačka a také za roli hraběnky v inscenaci 290 kilometrů (Slezské divadlo Opava). „Hana Vaňková v roce 2018 excelovala především v komediálních rolích. Svůj talent i osobitý temperament dokonale využila k převtělení do dvou postav sympatických, byť poněkud svérázných a také značně rozdílných postarších dam. Zatímco její světaznalá noblesní Hraběnka v inscenaci 290 kilometrů je díky své schopnosti být stále nad věcí především ironickou komentátorkou dějin i současnosti, Babičku drsňačku pak herečka ve stejnojmenném titulu obdařila přirozenou moudrostí a laskavým humorem a s osobitou hravostí si dokáže získat srdce diváků všech věkových kategorií,“ rozhodla porota.

Hana Vaňková v titulní roli hry Babička drsňačka. (Foto: R. Šťastný)

Porota se kromě tří nominací rozhodla symbolicky ohodnotit práci dalších výrazných hereček, a to v takzvané širší nominaci, kterou získaly Kateřina Krejčí za roli Strouhalky v inscenaci Divadla Petra Bezruče Maryša a Petra Lorencová za roli Sabiny Spierleinové v inscenaci Řeči léčí (NDM Ostrava) a za roli Dory v inscenaci Naše třída (NDM Ostrava).

Porota pro činoherní divadla, která je jednou z osmi odborných porot Cen Jantar, pracovala ve složení Tatjana Lazorčáková, Jiří P. Kříž, Pavla Bergmannová, Věra Vojtková a Ladislav Vrchovský.

*

Kdo z trojice nominovaných se stane laureátem Ceny Jantar, bude jasné 3. března 2019, kdy krátce před galavečerem dojde k závěrečnému tajnému hlasování.

Ceny Jantar, které se udělují pod záštitou Moravskoslezského kraje, budou rozdány celkem v šestnácti kategoriích v osmi uměleckých oborech. Nominace ve všech zbývajících kategoriích budou oznámeny do konce ledna.

Součástí ceremoniálu s oceňováním laureátů bude 3. března galakoncert v hale Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer budou pozvaní jak všichni nominovaní, tak i zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje. Program bude přístupný i pro širokou veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Na jevišti bude přítomen i dvacetičlenný orchestr.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.