Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Zbourá se i věž Nové radnice? Demonstrace za Strakáč byla protestem za obraz Ostravy

Zbourá se i věž Nové radnice? Demonstrace za Strakáč byla protestem za obraz Ostravy

7.2.2019 11:56 Atd.

Jmenujte rychle nejznámější obrazy s tematikou Ostravy. Někomu se vybaví Haldy od Jana Zrzavého, jinému dílo Moravská Ostrava od Oskara Kokoschky. Na obou plátnech je však zobrazena už neexistující Ostrava, jejíž tvář se překotně mění každé desetiletí. Ve středu v podvečer se před Novou radnicí protestovalo, aby zůstal zachován obraz Ostravy z počátku února 2019. Ostravy s nepřehlédnutelným komínem Strakáčem.

Zvětšit obrázek

Demonstrace za komín před Novou radnicí.
Foto: Spolek Svatý Václav

Fakta jsou známa, ale pro jistotu: Strakáč je víc než sto metrů vysoký komín v padesátihektarovém areálu bývalé hutní Aglomerace ve Vítkovicích. V rámci republiky je to unikát. Cihlových komínů nad sto metrů už stojí jen několik (např. elektrárna v Kolíně, teplárna v Náchodě). Strakáč je navíc nejmohutnějším komínem v českých zemích, v patě dosahuje průměru 15 metrů s mocností stěny 2 metry, ve vrcholu má průměr úctyhodných 9 metrů.

Vlastníkem komína a přilehlého továrního areálu je akciová společnost Vítkovice, která chce objekty včetně komína zbourat a území využít jako zónu pro lehký průmysl. Skvostné tovární stavby samotné Aglomerace už se nepokouší zachránit nikdo, spolek Svatý Václav ale od loňska bojuje alespoň za komín Strakáč. Na středeční večer proto spolek svolal demonstraci za komín před Novou radnici.

Nezasvěcený kolemjdoucí měl možná pocit, že se účastnici protestu zbláznili. Představte si demonstrující skupinku kroužící kolem Ikarovy sochy a křičící: „Za komín! Neberte nám komín!“ Ve městě zamořeném jedy z koksáren, hutí i smogem z přilehlé katovické průmyslové oblasti může „boj za komín“ působit jako akce blouznivců, kteří touží po ještě více zakouřené Ostravě. Zasvěcení ale ví, že účelem shromáždění bylo něco jiného. Zachovat zásadní dominantu na ostravském panoramatu.

„Strakáč je vidět i z Lysé hory,“ připomenul v hlavním projevu Dominik Raška ze spolku Svatý Václav. Autor tohoto textu si pamatuje, jak coby dítě obdivoval barevný kouř vystupující z kostkovaného komína. Jeho děti zase říkaly stavbě Šáša. A komínu nadšeně mávaly pokaždé, když kolem něho jely s rodiči po Místecké ulici.

Komín Strakáč. (Foto: Spolek Svatý Václav)

Šáša, Strakáč. Je to komín, který patří k Ostravě podobně neodmyslitelně jako věž Nové radnice. Proto se také demonstrace konala před konstruktivistickou stavbou z konce dvacátých let minulého století. Strakáč má totiž v srdci obyvatel města stejné místo.

Továrník Jan Světlík chtěl kdysi vítkovické vysoké pece a přilehlou koksovnu zbourat. Pak si ale nechal poradit a dnes je z Dolních Vítkovic jeden z nejzajímavějších památkových areálů, který připomíná průmyslovou revoluci v Evropě. Na demonstraci proto Dominik Raška citoval i tato Světlíkova slova: „Kdyby ten komín něčím hodnotným byl, určitě bych ho nechal stát.“ V tom souvětí je pořád jistá naděje. Světlík totiž ani na Dolních Vítkovicích napřed neviděl mnoho hodnotného.

Strakáč rovná se Ostrava. Šáša. Proč opět měnit ostravské panorama, k němuž komín patří stejně jako vítkovické „Hradčany“ nebo halda Ema? Ministerstvo kultury odmítlo komín prohlásit za památku, Národní památkový ústav v Ostravě se ale vyhlášení komína za památkový objekt nebrání. Ostrava z obrazů Jana Zrzavého nebo Oskara Kokoschky dávno zmizela, proč ale brát budoucím generacím i dominantní komín? Demonstrace před Novou radnicí byla manifestací za uchování současného obrazu Ostravy. A ten by se bez Strakáče změnil podobně, jako kdyby primátor Tomáš Macura nečekaně rozhodl o zbourání věže Nové radnice, protože ta už přece v roce 2019 „není ničím hodnotným“.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.