Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Ceny JANTAR Ceny Jantar budou poprvé uděleny i za celoživotní dílo. V Dolních Vítkovicích vznikne Jantarová galerie slávy

Ceny Jantar budou poprvé uděleny i za celoživotní dílo. V Dolních Vítkovicích vznikne Jantarová galerie slávy

26.2.2019 16:01 Ceny JANTAR

Zásadní novinku zveřejnili v úterý pořadatelé druhého ročníku Moravskoslezských kulturních Cen Jantar, který vyvrcholí v neděli 3. března galavečerem v ostravské Multifunkční aule Gong. Během slavnostního programu bude rozdáno nejenom šestnáct sošek pro nejvýraznější moravskoslezské umělce roku 2018, ale budou oceněni také dva umělci za celoživotní přínos v oblasti kultury. Ceny za celoživotní dílo se budou umělcům s vazbami na Moravskoslezský kraj udělovat každoročně a jejich laureáti budou symbolicky zvěčněni v připravované Jantarové galerii slávy v Dolních Vítkovicích.

Zvětšit obrázek

Multifunkční aula Gong, kde se uskuteční Ceny Jantar.
Foto: DOV

První ročník Cen Jantar měl minulý rok pozitivní ohlas na kulturní scéně Moravskoslezského kraje. Spojit udílení cen s kulturním programem připraveným jen pro tuto příležitost se ukázalo jako správná volba.

„Po skončení loňského ročníku se nás řada lidí ptala, proč kromě výročních cen nevyhlašujeme i ceny za celoživotní dílo. Tyto názory nebyly ojedinělé. Proto jsme se rozhodli, že každý rok udělíme i jednu nebo dvě ceny pro umělce, kteří svou celoživotní tvorbou nejen překročili hranice Moravskoslezského kraje i České republiky, ale jejichž tvorba se stala součástí našeho národního kulturního dědictví. Kteří dva umělci si tuto cenu převezmou a zahájí novou tradici, se dozví diváci až na galavečeru,“ říká Aleš Honus, iniciátor Cen Jantar a šéfredaktor kulturního deníku Ostravan.cz.

Stejně jako vítězové šesnácti výročních cen, také laureáti cen za celoživotní dílo obdrží skleněnou sošku, jejíž autorkou je renomovaná ostravská sochařka Šárka Mikesková. Sošky, na jejímž vrcholu se třpytí drobný jantar, se budou lišit tím, že jejich základna bude zlacená. Nebude to přitom jediné ocenění pro tyto umělce.

„Vzhledem k tomu, o jak významné osobnosti se jedná, rozhodli jsme se ve spolupráci s Dolními Vítkovicemi založit jakousi Jantarovou galerii slávy, a to přímo v někdejším industriálním srdci Ostravy. V tuto chvíli přemýšlíme o možnostech, jakým způsobem budou významní umělci, kteří letos i v budoucnu získají Cenu Jantar za celoživotní dílo, v Ostravě zvěčněni. Naším cílem je odkaz těchto osobností symbolicky připomenout na Vysoké peci číslo 1, která je nejvyšším dostupným místem na území krajské metropole,“ dodal Aleš Honus.

„Ceny Jantar nasadily prvním ročníkem vysokou laťku. Jsme velice rádi, že se letošní ročník bude opět konat v centru Dolních Vítkovic a že organizátoři přicházejí s novými nápady, jak projekt s areálem propojit. Těšíme se na jedinečný večer plný kultury a překvapivých momentů,“ říká ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

„Těší mě, že máme v Moravskoslezském kraji tolik mimořádně talentovaných osobností, které se dokázaly umělecky prosadit nejen v našem regionu, ale také v celé České republice i v zahraničí. Cením si jejich nadání, jsem proto rád, že Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar vznikly. Jejich prostřednictvím tak můžeme našim umělcům projevit uznání za jejich práci a poděkovat jim,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo. Věří, že i letos se budou na galavečeru všichni návštěvníci dobře bavit. „Kultura má nezastupitelné místo v životě každého z nás a to je také důvod, proč Moravskoslezský kraj každoročně navyšuje finanční podporu této oblasti, v posledních třech letech dokonce o více než 160 procent, a chce v tom i nadále pokračovat,“ dodal náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Udílení Cen Jantar za rok 2018 se uskuteční 3. března 2019 v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Na galavečer jsou pozvaní všichni nominovaní a zástupci kulturního života z celého Moravskoslezského kraje.

Program, který je exkluzivně připraven pro tuto příležitost, je přístupný i pro veřejnost. Během galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, kapely February a Nedivoč, klarinetista Igor Františák, klavírista Tomáš Kačo, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Doprovázet je bude dvacetičlenný orchestr pod vedením dirigenta Jakuba Žídka.

Vstupenky na galavečer jsou k prodeji na webových stránkách www.cenyjantar.cz a v předprodejové síti Ticketstream.

Přečtěte si více z rubriky "Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.