Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na pódiu jsem v rauši, ale v soukromí tak divoký nejsem, říká H.P Baxxter ze Scooteru před koncertem v Ostravě

Na pódiu jsem v rauši, ale v soukromí tak divoký nejsem, říká H.P Baxxter ze Scooteru před koncertem v Ostravě

6.3.2019 00:00 Hudba

V taneční ráj se promění už v sobotu 9. března největší ostravská sportovní hala. Ve vítkovické Aréně vystoupí totiž německá parta Scooter, jež podle dostupných informací prodala více než 30 milionů hudebních nosičů. Ještě před samotnou show odpověděl H.P. Baxxter (vlastním jménem Hans Peter Geerdes) na dotazy kulturního deníku Ostravan.cz. Jediný zakládající člen kapely ze současné sestavy přitom uvedl vlastní recept na hudební dlouhověkost, nabídl několik postřehů k jejich nejznámějším písním a prozradil, jak nakládá se svou unikátní sbírkou.

Zvětšit obrázek

Z vystoupení kapely Scooter.
Foto: archiv kapely

Můžete v úvodu našeho povídání prozradit, co mohou fanoušci očekávat od vašeho koncertu?

Připravili jsme opravdu velkolepou show k našemu pětadvacátému výročí. Uvidíte opravdu všechno, to znamená pyroefekty, tanečnice, videoklipy a podobně. A samozřejmě zazní naše muzika, která zůstává hlavní věcí v našem životě.

Co se vám vybaví, když se řekne město Ostrava?

Vím, že Ostrava je energií nabité město, takže jsme si jistí, že nám padne jako ulitá. Rozhodně každého, kdo přijde, roztančíme a uděláme ho šťastným. My jsme na Ostravu připraveni a Ostrava je připravena na nás. Že mám pravdu? (smích)

Rozhodně, o tom nikdo nepochybuje… Každopádně Scooter vznikl před pětadvaceti lety. Tehdy na hudební scéně působila řada techno tanečních souborů. Nicméně většina z nich už dávno neexistuje. Kde tedy můžeme hledat důvody toho, že Scooter vytrval?

Máme rádi hudbu a naši fanoušci jsou na tom stejně tak. A jejich děti také. Je vždy báječné vidět dvě nebo dokonce více generací, jak tančí, baví se a užívají si naše vystoupení. Musím však přiznat, že ačkoliv jsem na pódiu vždy v jakémsi rauši, tak ve svém soukromém životě tak divoký nejsem. I tohle mi pomáhá, abych byl schopný působit na scéně více než pětadvacet let. Mým oblíbeným pitím je třeba dobrý anglický a cejlonský černý čaj s mlékem.

Pojďme se nyní zastavit u některých vašich nejznámějších písní. Jako první bych zmínil baladu Break it Up

To je skladba, kdy jsme zkusili udělat jeden song v trochu jiném stylu, než co je pro nás obvyklé. A zafungovalo to.

K písni Break It Up jste také natočili zdařilý videoklip. Je možné tento videoklip interpretovat tak, že každý z nás zkouší hledat své místo ve světě a přitom ti, které na této cestě potkáváme, často odvádějí pozornost od našeho snažení?  

Tohle není vůbec špatné vysvětlení (úsměv).

Dále najdeme ve vašem repertoáru píseň The Ramp! (The Logical Song), která zahrnuje úryvky ze známé skladby Logical Song od Supertramp. Proč jste si vybrali zrovna hit z roku 1979 od této britské rockové kapely?

Jednoduše máme tuto melodii velmi rádi.

Asi mnoho hudebních fanoušků ani netuší, že jste také spolupracovali s další britskou legendou, a to s kapelou Status Quo. S touto formací jste nahráli song Jump That Rock (Whatever You Want). Plánujete v budoucnu nějakou další spolupráci třeba dokonce s nějakou metalovou, jazzovou či folklorní kapelou?

Občas jsem s dalšími umělci spolupracoval, ale nijak moc neplánuji. Uvidíme, co se stane v budoucnu.

Jakou vyznáváte filozofii, co se týká vlastní práce, nahrávání nových songů, respektive života obecně?

Miluji hudbu, miluji mou práci a miluji naše fanoušky. A Scooter vždy zůstává věrný tomuto krédu.

Jak jste se během vaší aktivní činnosti v hudebním byznysu změnil? Pokud jde o váš charakter, osobnost, přístup k druhým a podobně… Jaké největší ponaučení jste si za těch pětadvacet let na hudební scéně odnesl?

Mám daleko více zkušeností a možná nejsem tak divoký, jako jsem býval v začátcích. Nicméně ty hlavní věci zůstávají stejné: miluji muziku a chci šířit energii mezi námi na pódiu a davy fanoušků na tanečních parketech. Všichni tohle milujeme.

Je něco, co většina lidí o vás neví, ale jste na to pyšný?

Možná moje malá sbírka anglických veteránů. Všechna auta z této sbírky jsou opravena a v dobrém stavu. Když jsem doma, tak se v nich projíždím téměř každý den.

Jaká je nejhorší nebo třeba nejvtipnější fáma, kterou jste o sobě slyšel?

Tak o tohle se vůbec nestarám. Tohle mě fakt nezajímá.

Máte stále nějaký hudební sen?

Můj sen byl splněn během pětadvaceti let se Scooter. Jediné, co si přeji, je, aby vše pokračovalo, co nejdéle to bude možné.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.