Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ředitel Ostravských bucharů Petr Rada: Vybírat z přihlášených divadel nebylo jednoduché

Ředitel Ostravských bucharů Petr Rada: Vybírat z přihlášených divadel nebylo jednoduché

22.3.2019 00:10 Divadlo

Ostravské Buchary jsou soutěží, ze které se postupuje na národní přehlídku Divadelní Piknik Volyně. O tom, jak bude vypadat letošní ročník, jsme si povídali s ředitelem přehlídky Petrem Radou. Festival se koná v posledních čtyřech březnových dnech.

Zvětšit obrázek

Organizátor přehlídky amatérského divadla Petr Rada.
Foto: Divadlo Devítka

Dříve se přehlídka Ostravské buchary konala v Třebovicích, čím to, že se přestěhovala do Michálkovic?

Letošní ročník Ostravských Bucharů bude již devátý. Vzhledem k tomu, že pořadatelem je Divadlo Devítka, tak je pro nás devítka číslo magické a jsou to pro nás kulatiny už nyní. Do Michálkovic se Buchary přestěhovaly proto, že sál v Třebovicích byl stavebně zmenšován do té míry, že se tam už přehlídka nedala uskutečnit.

Kolik souborů se přihlásilo do letošní soutěže o postup na národní přehlídku Divadelní Piknik Volyně? Odkud odevšad se soubory hlásí a jaké žánry nabízejí?

O účast na letošní přehlídce mělo zájem 14 souborů. Jednalo se zejména o soubory z Moravskoslezského kraje, které nabízely převážně komedie. Na Ostravských bucharech budou inscenovány hry od čtyř zahraničních a pěti českých autorů.

Bylo třeba vzhledem k počtu hracích termínů přehlídky vybírat? Zůstal někdo mezi nepřijatými?

Po zkušenostech z loňského ročníku, kdy soutěžilo 12 inscenací, jsme se rozhodli omezit počet představení. Z toho vyplývá, že jsme nemohli umožnit vystoupení všem přihlášeným. Nebylo jednoduché vybrat, ale kritéria výběru bych s dovolením nezveřejňoval.  I když jedno kritérium prozradit mohu – odmítli jsme soubory, které se chtěly přihlásit po termínu uzávěrky přihlášek, byť se jednalo o kvalitní soubory. Nebylo by to fér vůči těm, kteří přihlášku zaslali včas. Letos tedy bude o postup na celorepublikovou přehlídku „bojovat“ osm souborů. Deváté představení je nesoutěžní. Nesoutěžní představení zařazujeme jako poslední, aby odborná porota měla čas si vyhodnotit celou přehlídku a rozhodnout, kdo obdrží čestné uznání nebo cenu za svůj výkon. A také to, zda nominuje či doporučí nějaké představení na národní přehlídku Divadelní Piknik Volyně.

Kdo všechno se podílí na přípravě a realizaci přehlídky a kdo všechno přehlídku finančně podporuje?

Přehlídku organizuje divadlo Devítka. Celou přípravu přehlídky mám na starosti já, odborné lektory zajišťuje Zdeňka Kulová. Na samotné realizaci přehlídky se podílejí členové našeho divadla. Letošní ročník je realizován s finanční podporou Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje, Statutárního města Ostravy a městského obvodu Michálkovice. A nemalou měrou Buchary finančně podporuje i Divadlo Devítka.

Jsou nějaké změny oproti minulým ročníkům, uplatnili jste letos nějaké nové zkušenosti z let minulých?

Ke změně dochází u odborné poroty. Snažíme se, aby se po nějaké době porotci alespoň částečně obměnili. O uplatnění zkušeností z loňska jsem se už zmínil – omezili jsme počet představení. Divadelní maraton osmého ročníku byl opravdu náročný. Jak pro pořadatele, tak hlavně pro porotu. Jen pro zajímavost – loni jsme prožili 1100 inscenačních minut.

Kdo zasedne v porotě a kdy přehlídka proběhne?

Přehlídka se koná od středy 27. března do neděle 31. března. Slavnostní zahájení provede již poněkolikáté primátor města Ostravy Tomáš Macura. Velmi si ceníme, že si ve svém určitě nabitém programu najde čas podpořit amatérské divadlo. Předsedkyní odborné poroty bude Sylvie Vůjtková, dramaturgyně Národního divadla moravskoslezského. Další v týmu porotců budou Václav Klemens, režisér a umělecký šéf Divadla loutek v Ostravě, a Petr Kracik, divadelní režisér a ředitel Těšínského divadla.

Program Ostravských Bucharů 2019

středa 27.3.

18.00 Slavnostní zahájení primátorem města Ostravy Ing. Tomášem Macurou, MBA
18.20 Proskovické divadlo Nad Struhou – Na tohle teď není ta pravá chvíle!

čtvrtek 28.3

18.00 Dodivadlo Dobroslavice – Perfect Days

pátek 29.3.

17.30 DS Na štaci Němčice nad Hanou – Převýchova v díře
20.30 Lidové divadlo Krnov – Mátový nebo citron? aneb Lupič v nesnázích

sobota 30.3.

10.00 Divadlo Grunt Háj ve Slezsku – Světáci
14.00 Venkovské Divadlo s.r.o. Stará Bělá – Kdo je tu za blázna
18.00 K.V.A.S. Karviná – Projekt N.A.Ď.E.Ž.D.A.

neděle 31.3.

11.00 BOBAN Bohumín – Babička v trenkách
15.00 Absolventi kursu režie při LKO Ostrava – Maloměšťácká svatba
16.30 Vyhlášení výsledků a vítěze přehlídky

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.