Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kristýna Konczyna z festivalu Jeden svět: Ten pocit, když zaplníte kino zrovna u takových filmů, za to stojí

Kristýna Konczyna z festivalu Jeden svět: Ten pocit, když zaplníte kino zrovna u takových filmů, za to stojí

23.3.2019 12:59 Atd.

Projekcí v zaniklém kině Vesmír začne 4. dubna ostravská část festivalu Jeden svět.  Půjde o dvacátý ročník, který potrvá v Ostravě do 12. dubna a odehraje se ve větším formátu než obvykle. Nabídne přes 45 promítání 32 dokumentárních filmů z celého světa. Na většinu z nich navážou diskuze s tvůrci, odborníky a dalšími osobnostmi. Program se kromě kina Vesmír rozprostře v Minikině Ostrava, klubu Atlantik, Cineportu, kulturním centru PANT a nově také v galerii PLATO. O jubilejním ročníku významného festivalu hovoří jeho ostravská koordinátorka Kristýna Konczyna. Kromě Ostravy se festival Jeden svět zastaví v dalších 35 městech, v rámci Moravskoslezského kraje ještě v Opavě a v Třinci.

Zvětšit obrázek

Koordinátorka ostravské části festivalu Jeden svět Kristýna Konczyna.
Foto. Archiv

Jeden svět se v Ostravě koná už po dvacáté, je tedy důvod k oslavám?

My slavíme každý ročník, protože je neuvěřitelné, že se nás každý rok sejde stále dost srdcařů na to, abychom byli schopni festival uspořádat. Všichni na něm pracujeme ještě vedle svých zaměstnání nebo studia a všichni to děláme zcela dobrovolně. Ale ten pocit, když zaplníte kino u filmu, který má nějaké hlubší poselství, ten za to stojí. Ale ano, letos poprvé budeme dělat slavnostnější zahájení celého festivalu.

Jak bude letošní ročník koncipován? Prý je dvakrát tak větší?

Festival jsme o týden natáhli u školních projekcí, abychom dali na výběr z většího množství termínů a časů a nekryli jsme se třeba s přijímacími zkouškami nebo s maturitami. Přidali jsme zahájení festivalu v prostorách bývalého kina Vesmír a poprvé budeme letos spolupracovat také s galerií PLATO, která má nyní úžasné prostory. Ale počet projekcí filmů je zhruba stejný jako v loňském roce.

Letošním tématem je takzvaná „bezpečná blízkost“, tedy hledání či přímo zachování vlastní identity, schopnosti vzájemně si rozumět a komunikovat. Proč je to podle vás tolik důležité?

Téma naráží na hledání vlastní identity ve společnosti a v rychle se měnícím světě. Budeme hledat odpovědi a diskutovat o tom, jak si v rozeštvávaném, onálepkovaném a dezinformacemi prolnutém světě zachovat bezpečnou vzdálenost nebo blízkost, abychom si zachovali vlastní identitu, uměli si porozumět a komunikovat. Festivalem se téma bezpečné blízkosti nenásilně prolíná – filmy pojímají sociální, politické, humanitární, válečné i environmentální témata stejně jako bytostně lidské příběhy.

Uvidíme přes čtyři desítky projekcí, na kterých bude k vidění přes tři desítky snímků. Bylo z čeho vybírat a jsou filmy, které se pro velký úspěch opakují?

Filmy, na kterých jsme se shodli, že určitě stojí za vidění, jsme nasadili s opakováním. Témata jsou opět tak různorodá, že věříme, že si každý divák najde ten svůj film.

Zahajovací snímek bude promítnut v kině Vesmír, které už ale existuje pouze jako posluchárna pro vysokoškoláky. Proč jste se rozhodli tento sál oživit v rámci Jednoho světa?

Doposud byla zahájení festivalů poměrně komorní záležitostí, kdy jsem dokonce svépomocí chystali a pekli pro všechny příchozí i malé občerstvení. Když nám však letos potvrdil svou účast generál Petr Pavel, který už opakované zcela naplnil centrum PANT, usoudili jsme, že bychom se do našich běžných promítacích míst nemuseli vejít. Proto jsme hledali alternativu, která by byla stále v centru města, kam jsou diváci zvyklí na festival chodit.

Kdo patří mezi další hosty festivalu?

Spolu s generálem Petrem Pavlem přijede také bývalý diplomat a velvyslanec ve Švédsku, Irsku, USA a Rusku Petr Kolář. Dále se mohou diváci v Ostravě těšit na válečnou reportérku Markétu Kutilovou (k filmu Ženy s náušnicemi ze střelného prachu), pozvání přijal Hayato Josef Okamura (film Bratři Okamurovi), redaktoři Respektu Hana Čápová a Ondřej Kudrna, režiséři Vít Janeček a Zuzana Piussi a mnoho dalších.

Kromě Vesmíru a tradičních míst jako jsou Minikino, klub Atlantik, Cineport, kulturní centrum PANT jste přizvali také galerii PLATO, která aktuálně uvádí dočasnou strukturu Kino. V čem je tento prostor pro Jeden svět strategický?

S galerií PLATO jsme zvažovali spolupráci již v minulosti, avšak chyběly tam promítací prostory, které jsou pro festival dokumentárních filmů stěžejní. Jejím přestěhováním a nově i otevřením kina se situace změnila, a proto jsme zde pro letošní rok připravili celodenní víkendový program, kde nechybí dobré jídlo, workshopy, hudba, tematický program, který má za cíl ukázat, že i lidé s handicapem mohou žít plnohodnotný život, a samozřejmě maraton tří filmů právě v novém kině. V programu uvidíme celosvětově uznávané dokumenty, třeba  snímek Gods of Molenbeek oceněný diváky na festivalu v Helsinkách.

Nabízené filmy zachycují celosvětově ožehavé problémy, například situaci ve Venezuele či tragédii na norském ostrově Utoya, ale kromě toho zavedou diváky do míst s extrémně zatíženým životním prostředím i s extrémní chudobou. Které z těchto snímků patří k vaším osobním favoritům a proč?

Já osobně se velmi těším na snímek Rekonstrukce Utøyi, který mě velmi zasáhl, když jsem jej viděla poprvé. Po filmu navíc bude následovat debata s psychologem Petrem Niliusem, který divákům pomůže pochopit metodu rekonstrukce, která byla ve filmu použita, přiblíží svůj pohled na trauma a snahu se s ním vyrovnat a zodpoví otázky diváků.

Nejde ovšem pouze o vážná témata, festival také rozesměje, třeba při tragikomické road movie Kapela, která zachycuje cestu romské kapely za úspěchem. Je to jediná komedie na festivalu?

Asi se jedná o jedinou „komedii“. V nabídce je ale také několik odlehčenějších dokumentů – např. Vesnice plavajících krav pojednávající o tom, co se stane, když tři hipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska a zachycuje střet představ s tvrdou vesnickou realitou. Nebo dokument Všechna stvoření vítána o největším hackerském táboře v Evropě.

Už po několikáté se na Jednom světě bude konat kulinářská akce Ochutnáváme svět, která se odehraje v sobotu 6. dubna v prostorách galerie PLATO. Vařit své tradiční pokrmy budou cizinci z celého světa žijící v Ostravě. Na co se můžeme těšit?

Potvrzeny máme kuchtíky z Thajska, Indie, Angoly, Iránu, Ruska, Alžírska, USA, Vietnamu, Argentiny, Ukrajiny či Uruguaye. A chybět nebudou ani Řecko a Francie. Doporučujeme tedy posnídat jen střídmě, abyste v poledne mohli ochutnat co nejvíce národních pokrmů a specialit.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.