Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Kdo, kdy a kde hraje? Nejnovější informace ke Colours, Meltingpotu a Crossroads 2019

Kdo, kdy a kde hraje? Nejnovější informace ke Colours, Meltingpotu a Crossroads 2019

17.4.2019 00:30 Atd.

The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Years & Years, Rosalía, MØ, ZAZ, Mogwai, Tom Walker, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin CLOSER, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Lewis Capaldi, Calypso Rose či Kronos Quartet... To jsou hlavní lákadla letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava, který se uskuteční přesně za tři měsíce od 17. do 20. července. Přestože časy jednotlivých vystoupení se ještě ladí a mohou doznat změn, již nyní je jasné, kdo na jaké scéně vystoupí a v jaký den.

Zvětšit obrázek

The Cure přijedou na Colours of Ostrava 20.7.2019.
Foto: Colours of Ostrava

Největším splněným snem letošního ročníku Colours of Ostrava bude sobotní koncert legendárních The Cure. „Snažili jsme se o ně dlouhých deset let, je to vlastně kapela, kterou bylo v historii Colours nejnáročnější do Ostravy dostat. Až nyní se to povedlo, bude to velký svátek,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Kapela, jejíž nezaměnitelný frontman Robert Smith oslaví v dubnu šedesáté narozeniny a která byla nedávno uvedena do Rokenrolové síně slávy, slibuje na Colours of Ostrava dvouačtvrthodinové vystoupení. Zpěvák také na letošní rok, na který připadá čtyřicáté výročí od vydání první desky a dvacáté od kultovního alba Disintegration, v rozhovoru pro magazín RollingStone slíbil nové album: „Bude ,f-cking great‘… temné, neskutečně intenzivní a stane se požitkem pro naše skalní fanoušky,“ řekl.

Splněný sen podle ní představuje tuzemská premiéra jedné z nejzajímavějších současných indie popových formací Florence + The Machine v čele s vynikající a charismatickou zpěvačkou Florence Welch. Poprvé u nás také na Colours of Ostrava zahraje španělská zpěvačka Rosalía, která osobitým způsobem kombinuje flamenco a hip hop.

Unikátní podívanou nabídne i multimediální hudební projekt Small Island Big Song, který sdružuje původní hudebníky z ostrovů v Pacifiku a Indickém oceánu – z Madagaskaru, Bornea, Havaje, Polynésie, Filipín, Tahiti, Šalamounových ostrovů nebo Nového Zélandu.

Celkově program nabídne téměř 130 kapel z 37 zemí celého světa – od Brazílie, Ekvádoru, Haiti či Jamajky přes Estonsko, Dánsko, Irsko, Norsko, Island, Izrael, Velkou Británii, Česko, Slovensko, Jihoafrickou republiku až po Japonsko, Austrálii, Nový Zéland a Kanadu. Od popu přes rock, jazz, elektroniku, funk, soul, indie až po exotickou world music. Od nejhlučnějších a tanečních projektů až po klidné a niterné hudební zážitky.

Největší hvězdy Colours of Ostrava po dnech

Středa, 17. 7. 2019:
Florence + The Machine, MØ, Richie Hawtin CLOSER, Étienne de Crécy, Jungle By Night, Moonlight Benjamin, Nicola Cruz a mnoho dalších

Čtvrtek, 18. 7. 2019:
Rag’n’Bone Man, Tom Walker, Ólafur Arnalds, Mariza, Kronos Quartet, Lola Marsh, Kryštof a mnoho dalších

Pátek, 19. 7. 2019:
Years & Years, Mogwai, John Butler Trio, Lewis Capaldi, Shaka Ponk, Sons of Kemet XL, Calypso Rose, Emily Dust a mnoho dalších

Sobota, 20. 7. 2019:
The Cure, Rosalía, ZAZ, Xavier Rudd, Cory Henry & The Funk Apostels, Gang of Youths, TOKiMONSTA, Pierce Brothers a mnoho dalších

Kapely podle scén:

Česká spořitelna stage: MØ (Dánsko), Florence + The Machine (Velká Británie), Tom Walker (Velká Británie), Rag´n´Bone Man (Velká Británie), Nahko and Medicine for the People (US), John Butler Trio (Austrálie), Years & Years (Velká Británie), Shaka Ponk (Francie), Pierce Brothers (Austrálie), ZAZ (Francie), The Cure (Velká Británie), Rosalía (Španělsko)

ArcelorMittal stage: Jungle by Night (Nizozemsko), Small Island Big Song, Richie Hawtin CLOSER (Kanada), Mariza (Portugalsko), Ólafur Arnalds (Island), Sons of Kemet XL (Velká Británie), Lewis Capaldi (Velká Británie), Mogwai (Velká Británie), Gang of Youths (Austrálie), Cory Henry & The Funk Apostels (US), Xavier Rudd (Austrálie)

Cylinders Gong stage: Kronos Quartet (US), Dakh Daughters (Ukrajina), Mathias Eick (Norsko), Paolo Fresu Devil Quartet (Itálie)

gloTM FRESH STAGE: 47SOUL (Palestina), Amber Run (Velká Británie), Charlie Cunningham (Velká Británie), Elisapie (Kanada), Glass Museum (Belgie), Lola Marsh (Izrael), Mesajah (Polsko), Opal Ocean (Francie/Nový Zéland), Rosborough (Velká Británie), SARO (Francie), Tank and The Bangas (US), The Sherlocks (Velká Británie), Tuyo (Brazílie)

Drive stage by MINI: BCUC (Jihoafrická republika), Cabruêra (Brazílie), Calypso Rose (Trinidad a Tobago, US), Degradace (CZ), The Eskies (Irsko), Manu Delago (Rakousko), Moonlight Benjamin (Haiti/Francie), Mr. Teddy and the Sidekicks (SK), Red Baraat (US), Sam Kelly & The Lost Boys (Velká Británie), San Salvador (Francie), Time Shifters (CZ), Winston McAnuff & Fixi (Francie, Jamajka), Yonatan Gat & The Eastern Medicine Singers (Izrael/USA)

Full Moon stage: 52 Hertz Whale (SK), Agu (CZ), Bo Ningen (Japonsko), Burgr & Pjoni (SK), Čáry života (CZ), Holy Motors (Estonsko), Isama Zing (SK), Kalle with acoustic band (CZ), Market (CZ), Oswaldovi (Itálie / CZ), Post-hudba (CZ), Povodí Ohře (CZ), Rány těla (CZ), Shilpa Ray (US), Tęskno (Polsko), The Kill Devil Hills (Austrálie), Tolstoys (SK), Uniform (US)

Electronic stage: Agents of Time live (Francie), Emily Dust (Velká Británie), David August (Německo), Enrico Sangiuliano (Itálie), Étienne de Crécy (Francie), Nicola Cruz (Ekvádor), TOKiMONSTA (US), Zenobia (Izrael)

České kapely (Kofola CS stage a další scény): Ba:zel, Ben Cristovao & The Glowsticks, Bert & Friends, Bratři Orffové, Buty, Dan Bárta & Illustratosphere, David Stypka & Bandjeez, Degradace, Floex & Tom Hodge, Ghost of You, I Love You Honey Bunny, Khoiba, Kryštof, Lanugo, MC Gey, MessenJah & Cocoman, Mirai, Mirek Kemel, Mucha, Nèro Scartch, Nylon Jail, Ochepovsky, Pokáč, Prago Union, Slepí Křováci, The Fialky, Time Shifters, Ventolin

Meltingpot už počtvrté

Již počtvrté proběhne v rámci Colours of Ostrava v areálu Dolních Vítkovic mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, kde se na osmi scénách (včetně pátečního Meltingpot Gala v multifunkční aule Gong) sejde celkem 150 inspirativních řečníků z více než 20 zemí světa. Vystoupí řada výrazných osobností z různých oblastí lidského myšlení, například vůdčí osobnost uměleckého proudu bioart, kontroverzní vědec a charizmatický umělec Joe Davis, vizionář, komentátor a kritik na poli digitální revoluce a autor několika bestsellerů Andrew Keen, legendy mezi novináři CNN Ingrid Formanek a Jim Clancy, globální expertka na komunikaci a média, business manažerka pro Čínu Yan Mei, vůdce amazonského kmene, léčitel a ekologický aktivista Manari Ushigua, izraelský spisovatel, autor bestsellerů, dramatik a novinář Tuvia Tenenbom, evangelický pastor, řečník a spisovatel Mark Gungor, ekonom, spisovatel a intelektuální vůdce John Perkins, tanečnice, skladatelka, interpretka manter a bývalá vokalistka Madonny Donna de Lory, jeden z nejvýraznějších současných evropských filozofů Alain de Benoist a další.

Z českých řečníků účast přijal mimo jiné neuropatolog, spisovatel a publicista František Koukolík, generál Armády České republiky Petr Pavel či autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů Petr Sís. Novinkou Meltingpotu pro letošní rok je především The Big Bang Stage, scéna věnující se popularizaci částicové fyziky. Návštěvníci se budou moci setkat a diskutovat s předními vědci organizace CERN a dalších spřátelených institucí. Program bude doplněn o interaktivní a zážitkové workshopy.

Vedle diskusí v rámci fóra Meltingpot proběhne v rámci Colours of Ostrava také další, tradičně bohatý, mimohudební program – divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity. Celkově se v areálu Dolních Vítkovic bude nacházet 21 open-air i krytých scén.

Festival v ulicích a Crossroads

Tým Colours of Ostrava připravuje také dvě „mimocoloursovské“ akce: tradiční Festival v ulicích, který 28. a 29. června oživí hudbou, divadly a dalším programem centrum Ostravy a který je přístupný zdarma.

Ve dnech 15. a a 16. července proběhne již 6. ročník mezinárodního showcase festivalu a konference Czech Music Crossroads představující zahraničním i českým hudebním odborníkům, agentům, promotérům, žurnalistům i fanouškům to nejlepší z aktuální české, polské, maďarské a slovenské scény world music, folku a jazzu. Českou republiku budou letos reprezentovat skupiny Ochepovsky Project, BraAgas, Korjen a písničkářka Bára Zmeková. Součástí programu budou opět panelové diskuse, workshopy a mentorská setkání pro hudebníky všech žánrů. Hostující zemí bylo zvoleno Rakousko, pozvání k účasti přijali třeba Steffen Wilde z drážďanského Jazzclub Tonne, Simon Broughton (Songlines), Helge Hinteregger (Music Information Center Austria), Daryana Antipova (Russian World Music Awards) nebo Andraž Kajzer (Ment Ljubljana) a mnozí další.

Videoklipy – výběr letošních kapel

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.