Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Folklorem žiju odmalička, říká Jakub Adamus, zakladatel festivalu Lašské městečko, kterým ožil Brušperk

Folklorem žiju odmalička, říká Jakub Adamus, zakladatel festivalu Lašské městečko, kterým ožil Brušperk

6.5.2019 06:06 Atd.

Malé městečko s velkou historií – i tak by se dalo hovořit o Brušperku, rodišti Vojtěcha Martínka. Letos slaví Brušperk 750 let od svého založení. Nejen o oslavách historického jubilea, ale hlavně o vznikající tradici dalšího folklorního festivalu jsme si povídali s Jakubem Adamusem, muzikantem a zakladatelem festivalu Lašské městečko.

Zvětšit obrázek

Jakub Adamus je iniciátorem nového festivalu Lašské městečko.
Foto: archiv J. Adamuse

Na náměstí v Brušperku v minulých dnech proběhl třetí ročník folklorního festivalu Lašské městečko. Vy jste jeho zakladatelem. Co vás k založení této nové tradice vedlo?

Od útlého mládí jsem se pohyboval na různých folklorních festivalech po celé České republice i v zahraničí. A vždycky, když jsem se procházel naším malebným barokním náměstím v Brušperku, tak v mé hlavě byla myšlenka dát impuls k zachovávání lidových tradic našich předků.

Můžete stručně popsat letošní program festivalu?

Oficiálně festival trval celé čtyři dny. Ve čtvrtek a pátek jsme uspořádali malé hodinové koncerty v místním Domově pro seniory Ondráš. V sobotu se uskutečnil hlavní program na náměstí v podání tří dětských folklórních souborů, tří dospělých folklorních souborů a dvou cimbálových muzik. V polovině programu jsme ve spolupráci se SDH Brušperk a obecním úřadem postavili „obecní májku“ na náměstí. V doprovodném programu nám na festival zavítala historická motorová vozidla. V neděli jsme uspořádali společně s místním Pěveckým sdružením Lašan koncert Lašské ozvěny v místním kostele sv. Jiří.

Sám byste jistě všechno nezvládl. Kdo vám pomáhá?

Největší kus práce na festivalu mají členové našeho spolku Studio Folklor, v němž jsou rodinní příslušníci a životní přátelé, které spojuje láska k folkloru. Poté samozřejmě nemohu zapomenout na obrovskou pomoc místních dobrovolných hasičů, městského úřadu a dalších mnoha místních lidí. Je to o tom, že člověk spojuje mnoho různých skupin a jednotlivců do jednoho společného cíle.

Jste muzikant, můžete popsat váš umělecký růst od samotných začátků?

Jako každý mladý člověk jsem začínal na ZUŠ hrou na zobcovou flétnu a poté pokračoval hrou na klarinet. Zhruba okolo patnácti let mě oslovila cimbálová muzika Fojt, jež působila v místní ZUŠ Jožky Matěje, že hledají člověka hrajícího na klarinet a flétny. A tak postupně přibývaly zkušenosti a možnosti. Zhruba před čtyřmi lety jsem se dal dohromady s mladší cimbálovou muzikou Tragač z té samé ZUŠ. S oběma muzikami hraji doteď.

Zmiňujete  cimbálovou muziku Tragač. Jak ta vznikla?

Cimbálová muzika Tragač také vznikla na ZUŠ Jožky Matěje v Brušperku pod vedením Přemka Verlíka. Poté měla ještě několik učitelů a dnes působí zcela samostatně a v nynější době spolupracuje s folklórním souborem Hlubina z Ostravy.

A jak je to s lidovou kulturou a folklorem – co vás přivedlo k tomuto žánru a proč neděláte třeba rock nebo jazz?

Odmala byla naše rodina nakloněna folkloru a tradicím. Dědeček často dojížděl na jižní Moravu a bývali jsme často na akcích místního folklórního souboru Ondřejnica ze sousední Staré Vsi nad Ondřejnicí. Já sám jsem v tomto souboru tančil 15 let. Neříkám, že mě jiné žánry nelákají. Hrál jsem tři roky v místní rockové kapele na saxofon, ale láska k folkloru zvítězila.

Co kultura v Brušperku? Město leží čtrnáct kilometrů od Ostravy, nejezdí se za kulturou spíše tam?

V Brušperku je kultura docela pestrá. I když už máme statut města, je to pořád na principu dobrovolné pomoci, kdy se spojí několik místních spolků a zorganizují nějakou akci. Nemálo práce zde dělá i kulturní komise města, kde jsem také členem. Jen samotná komise pořádá zhruba 10 až 15 akcí během roku.

Letos slavíte 750 let od založení města. Přinesly tyto oslavy – případně přinesou ještě do konce roku – obohacení kulturního života?

Samozřejmě, snažíme se se všemi spolky a společně s obcí spolupracovat a dávat najevo, že jsme náležitě hrdí na naše malebné městečko. Všechny kulturní akce budou letos ve znamení připomenutí důležitých událostí, které naše město zažilo. A právě náš folklorní festival byl první velkou akcí spojenou s tímto výročím.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.