Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Věříme, že na Ostravském kompotu najdete esenci toho nejlepšího z Ostravy, říká Petr Šnejdar

Věříme, že na Ostravském kompotu najdete esenci toho nejlepšího z Ostravy, říká Petr Šnejdar

7.5.2019 00:00 Hudba

Ostravský kompot není jen dalším z řady festivalů. Je to totiž akce, která kromě hudební či divadelní scény prezentuje moravskoslezskou metropoli na poli kulinářském a rovněž představí šikovnost ostravských řemeslníků. Třetí ročník se uskuteční 19. května uvnitř, ale také poblíž Trojhalí Karolina. Více podrobností o tom, jaké příchutě letos Ostravský kompot namíchá, prozrazuje za pořadatelský tým ředitel Trojhalí Petr Šnejdar,

Zvětšit obrázek

Ředitel Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.
Foto: archiv P. Šnejdara

S jakým předsevzetím jdete do letošního Ostravského kompotu? Jaké novinky jste pro návštěvníky přichystali?

Letos pořádáme třetí ročník Ostravského kompotu, takže se dá říct, že tento festival je stále ještě mladý. Základním předsevzetím zůstává jeho další zakotvení mezi ostravskými akcemi. Prostě chceme, aby se z něj stal opravdu festival tradiční, na který budou Ostravané zvyklí chodit a budou se na něj těšit. Novinkou bude trochu jiné uspořádání vnitřního prostoru, silnější doprovodný program našich partnerů a hlavně asi zavedení Poetické stage nebo Galerie ostravských akcí. Co se týká Galerie ostravských akcí, tak se jedná o myšlenku, kterou chceme rozvíjet i dále. Kompot prezentuje vše dobré ostravské – jídlo, pití, muziku, divadla – tak proč by nemohl prezentovat i ostatní ostravské akce.

Co chcete, aby bylo poznávacím znamením Ostravského kompotu? Samozřejmě kromě toho, že je akce spojena s Ostravou…

Ostravané mají na Ostravském kompotu poznat, co všechno dobrého se v jejich městě děje, hraje, vyrábí – a to třeba i vedle v ulici, jen si toho zatím nevšimli. Mimoostravští návštěvníci se mají utvrdit v tom, že Ostrava je plná zajímavých a kvalitních lidí a chutí

Mimo jiné se prezentujete jako rodinný festival. Akcí s tímto označením je však stále více a více. Co tedy považujete za přidanou hodnotu vašeho rodinného festivalu?

Akcí pro celou rodinu je skutečně hodně, na druhou stranu pro koho jiného takové akce dělat? Odlišujeme se opravdu tím speciálním ostravským konceptem celé akce, který svého času navrhl tehdejší zaměstnanec Trojhalí Jan Rušaj. Jsme festival ostravské kvality, na kterou ostravské rodiny mohou být hrdé.

Co se týká hudebních vystoupení, tak hlavními interprety letos budou Hana Zagorová a Petr Bende. Proč jste tentokrát vsadili zrovna tyto umělce?

Hanka Zagorová je top umělkyně, rodilá Ostravačka, která ale v Ostravě už celkem dlouho nehrála. Petr Bende se sice v Ostravě nenarodil, ale žije tu se svou rodinou a je to jednoduše dobrý muzikant a dobrý chlap.

Podle jakých kritérií jste vybírali další účinkující?   

Každý rok se poohlížíme po nových kapelách nebo těch, které již dlouho nehrály. Jednoduše sázíme na kvalitu a zajímavost. Proto Úspěch s Rosťou Petříkem, Neo Chess Sunny Rock´n´Roll Band, Party Hurricane nebo větší formace Big Band Ostrava

Už jsme malinko naznačili, že Ostravský kompot se nesoustředí pouze na hudbu. Rovněž bude možné ochutnat různé speciality z ostravských obchodů, bister, kaváren a podobně…

V podstatě je to stejné jako u kapel. V průběhu roku se snažíme všímat si, co je v Ostravě na poli gastronomie nového, a takové odvážlivce pak na naši akci cíleně i zveme. Konkrétní ale nebudu, protože kvalitního a zajímavého jídla a pití bude na Ostravském kompotu opravdu hodně.

V neposlední řadě bude na festivalu své výrobky nabízet řada ostravských prodejců… Na koho byste obzvlášť upozornili?  

Bohužel musím odpovědět stejně jako u předchozí otázky. Nejlepší bude, když se lidé přijdou podívat a sami poznají, co všechno skvělého se v Ostravě rodí. Já mohu pouze ujistit, že se budou v pozitivním slova smyslu divit.

Do letošního ročníku se zapojí také Pragulic Ostrava… Můžete prozradit více, o co se jedná? 

Pragulic Ostrava je jakousi pobočkou pražského sociálního podniku, který zajišťuje netradiční prohlídky Ostravy, přičemž průvodci jsou lidé bez domova. Účastníci takové prohlídky se tak dozvědí něco o Ostravě, ale z pohledu člověka, který si prošel životní etapou, kdy neměl domov. Na Ostravském kompotu bude pro Pragulic Ostrava provádět Evžen. Fajn chlap, který si kvůli svému postižení prošel opravu těžkými situacemi. Chceme podpořit jak aktivitu Pragulic Ostrava, tak samotného Evžena.

Jak budou do festivalu zapojena ostravská divadla?

Divadelní vystoupení budou rozdělena na vystoupení improvizačních souborů, což je již tradiční součást programu. Nově ale bude zavedena i Poetická stage, jak jsem říkal na začátku. Ta bude umístěna v jinak veřejnosti nepřístupných původních základech Trojhalí a ostravští herci tam budou přednášet verše ostravských básníků. Program na této stage zakončí Tři tygři. Jinak řečeno, bude to opravdu pestrý program.

Festival se koná v okolí Trojhalí Karolina. Chcete se i v budoucnu soustředit na tuto lokalitu, nebo máte v plánu rozšířit akci i na jiná místa? Snažili jste se už oslovit například ostravské kluby?

Kompot se koná v Trojahlí a v jeho okolí, protože Trojhalí pro Ostravany tento festival pořádá. Na druhou stranu již zapojujeme i další ostravské obvody třeba pomocí naší tradiční kompotové štafety. Rozšiřování se o další dílčí aktivity určitě skýtá velký prostor pro další rozvoj festivalu. Jen to bude o dostatku sil a financí, jak jinak.

Dá se říci, že vaší určitou motivací je frýdecko-místecký Sweetsen Fest? Ten se také z lokální akce stal celorepublikovým fenoménem…

Sweetsen fest je skvělým vzorem, nicméně celorepublikové ambice zatím nemáme a snažíme se hlavně dělat věci na co nejlepší úrovni. Budeme raději, když půjde o přirozený vývoj a věhlas našeho festivalu se bude dále rozšiřovat společně s věhlasem Ostravy samotné. A lidé z jiných měst dojedou proto, že budou vědět, že na Ostravském kompotu najdou esenci toho nejlepšího ostravského.

Jakým způsobem by se měl podle vás Ostravský kompot vyvíjet? Pracujete s nějakou dlouhodobější koncepcí, nebo v podstatě vždy záleží na tom, zda se vám podaří, či nepodaří získat peníze na další ročník?

Kompot platí Trojhalí ze svého, tedy z toho, co vydělá na komerčních pronájmech svého prostoru. To, co vyděláme, dáváme Ostravě zpátky v podobě akcí, které pro místní veřejnost pořádáme. Jde o jakousi veřejnou službu, kterou jsme si předsevzali a chceme ji udržet. Zároveň bude Ostravský kompot vždy realizován lidmi z Trojhalí, opravdu nemáme speciální pořadatelskou agenturu, a přesto jsme schopni festival uspořádat na profesionální úrovni. Tím chci říct, že zaprvé moc děkuji všem kolegům, kteří se na festivalu podílejí, a za druhé že peníze v rozpočtu Trojhalí se na Ostravský kompot vždycky najdou. Co se dlouhodobější koncepce týká, pak ji samozřejmě máme a již to zaznělo. Chceme více propojovat Ostravu, objevovat ostravské obvody a dílčí aktivity Kompotu tam třeba i přenést. Kompot jednou bude zastřešujícím festivalem, který se bude konat po celé Ostravě. Ale samozřejmě se základnou u nás v Trojhalí.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.