Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pořadatel festivalu Cirkulum Václav Pokorný: Jsme jediným festivalem svého druhu v ČR

Pořadatel festivalu Cirkulum Václav Pokorný: Jsme jediným festivalem svého druhu v ČR

14.5.2019 08:03 Atd.

Sny všech příznivců pouličního umění po roce oživí Hlavní třídu v Ostravě Porubě. Festival Cirkulum i letos přiveze to nejlepší, co ve světě nabízí žánr tzv. nového cirkusu. Na kruhový objezd se vrátí jedna z oblíbených scén, berlínský Analog udiví svou originální show publikum ve vysokoškolské aule a šapitó ovládne třeba klaun z Nového Zélandu. Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum se uskuteční ve dnech 7. až 9. června.

Zvětšit obrázek

Pořadatel festivalu Cirkulum Václav Pokorný.
Foto: archiv

Jedna ze scén festivalu Cirkulum se letos vrátí na kruhový objezd, který loni procházel rekonstrukcí. Jak se zdá i z názvu festivalu, symbolika kruhu je pro vás důležitá, je to tak?

Ano, kruhový objezd je pro nás důležitým prvkem, něco jako symbol jing a jang. Tato scéna bude po loňské přestávce opět věnována mladým umělcům, kteří zde představí své projekty. Proběhne zde prezentace mladé krve z ostravské platformy pro nový cirkus UmCirkum a dalších účinkujících z podobných organizací. Na Rondl scénu se může přihlásit každý, kdo se věnuje pohybovému či nonverbálnímu divadlu, pantomimě, novému cirkusu, pouličnímu divadlu a také tanci. Nedílnou součástí kruhového objezdu bude interaktivní scéna s výukou cirkusových dovedností ČEZ Family Park a také kreativní scéna Evropské komise. Na obou scénách bude připraven bohatý interaktivní program.

Ještě větším epicentrem Cirkula se každoročně stává Alšovo náměstí, můžeme i letos počítat s nějakou nevšední venkovní akrobacií na místní dlažbě, ve vzduchu nebo snad na fasádě některého z domů?

Cirkulum scéna je hlavní venkovní scénou festivalu a je pro nás prioritou, aby zde vystoupili umělci z různých kontinentů. Dramaturgie je sestavená tak, aby diváci měli možnost zažít vždy něco nového a nevšedního. Na Cirkulum scéně letos odehraje své pouliční představení Duo Looky z Izraele. Barman a servírka s mobilním barem sní o tom, že se stanou slavnými artisty cirkusového světa, a společně mixují své nejlepší triky okořeněné milým humorem tak, aby si získali všechny diváky. Ohromí vás třeba balancováním na láhvích v baletních špičkách nebo jízdou na jednokolce ve dvojicích. Dalšími účinkující budou například Acrobuffos-Waterbombs USA, což je vodní gladiátorská show. Věříme, že v horkých dnech se návštěvníci rádi nechají ovlažit tímto představením. Dramatická operní hudba jako epický soundtrack k vroucí bitvě plné létajících vodních balónků a směšných komických situací celý zážitek umocní a podtrhne.

Velkou atrakcí Cirkula je zahajovací průvod a pravidelné živé vstupy, které třeba loni obstaral velice pohyblivý Agroklaun, kdo to bude letos?

Pro letošní rok jsme se rozhodli na Cirkulum scéně připravit zahájení s téměř všemi účinkujícími, kteří budou vystupovat na festivalu, vyjma těch, kteří dorazí až po zahájení. Poté proběhne na scéně Šapitó první festivalové představení Frasera Hoopera Boxing, klauniáda plná vtipu, ve které jsou příchozí podrobeni  čistému komediálnímu krveprolití. Zajistěte si sedadlo blízko „ringu“, abyste nepřišli o finální knockout.

Jak jste tohoto boxujícího klauna z Nového Zélandu objevili a v čem spočívá jeho kouzlo?

Každoročně objíždíme různé festivaly v Evropě. Frasera Hoopera jsme viděli na festivalu v Linzi a překvapilo nás, jak jednoduše lze v klasické klauniádě zapojit diváky do představení. Nejedná se o běžnou klauniádu, kterou známe z tuzemských představení, nýbrž o propracovanou show s krátkými interaktivními skeči.

Jedním z hostů Cirkula bude inovativní žonglér PanGootic z Velké Británie. Žonglérství patří asi k nejtradičnějším oborům cirkusu, je opravdu možné ho ještě nějak inovovat?

Ano, žonglování patří k nejstarším cirkusovým disciplínám a je pravdou, že se žonglovalo dávno před cirkusem a první zmínky jsou na nástěnných malbách ve starém Egyptě. Ale teď k představení PanGootic. Žonglovat se dá různými způsoby a celosvětovým trendem je tzv. inovativní žonglování. Představení je vymyšleno tak, aby nadchlo i ty, kteří se jinak umění a divadlu vyhýbají obloukem. Napůl nonverbální novocirkusové představení a napůl pohled do toho, jak takové představení vzniká. PanGootic je inovativní žonglér, který si sestavil různá „heblata“, která zapojuje do žonglování.

Zlatým hřebem by se mělo stát vystoupení světoznámého souboru Analogon, což nepochybně potěší nejen příznivce klauniád, ale také digitálního věku. V čem spočívá jejich originalita?

Každý rok se snažíme jako hlavní hvězdu dovést nějakou inovativní company. Pro letošní rok jsme se rozhodli právě pro Analogon a představení Finale. Jedná se u unikátní novocirkusový projekt se světelnými a vizuálními efekty a hlavně živou kapelou a skvělými akrobatickými prvky. Bylo pro nás velice náročné získat toto představení pro festival, a to s ohledem na jejich světové turné a jejich vytíženost. Jme moc rádi, že se to povedlo, a pevně věříme, že toto představení bude vyprodané do posledního místa, stejně jako představení Lurrak na předešlém ročníku.

Je veřejným tajemstvím, že porubské Cirkulum už je prý už tak populární, že mu přidělili prestižní známku EFFE. Co to pro přehlídku obnáší?

Udělení této ceny je pro nás důležitým zadostiučiněním, a to hlavně proto, že se jedná o evropskou cenu, která je udělována vybraným festivalům významným svým uměleckým obsahem a mezinárodní otevřeností. Festival Cirkulum je nyní zapsán na listinu prestižních evropských festivalů a čekají nás různé konference se zahraničními festivaly, kde se bude prohlubovat mezinárodní spolupráce, a to jak organizační, tak dramaturgická, a také se budou připravovat nové projekty, které budou postupně prezentovány na jednotlivých festivalech.

Na většinu představení Cirkula se neplatí vstupné. Jak je to možné? Nemůže se to třeba projevit na kvalitě účinkujících?

Tato otázka je velice složitá a přiznám se, že je to komplikovaná situace, kterou neustále řešíme, a to hlavně s ohledem na udržitelnost tohoto projektu. Festival je závislý na grantové podpoře, bez které by se nemohl konat. Je finančně velice nákladný a vstupné na placená představení je nastaveno tak, aby si návštěvu mohl dovolit každý. Chceme, aby Cirkulum bylo dostupné co nejširší vrstvě návštěvníků. Výnos z prodeje vstupenek nepokrývá ani 20 procent nákladů na účinkující v interiérových představeních. Jsme proto moc rádi, že si festival vzal pod svá křídla Městský obvod Ostrava-Poruba a zařadil ho mezi nejvýznamnější akce obvodu, a to jak co se týče financování, tak spolupráce při realizaci. Na festivalu se také podílí Moravskoslezský kraj, díky němuž budeme mít i novinku, kterou jsme pojmenovali Cirkulum na cestách. Týden před festivalem navštívíme tři města v našem kraji, kde budou moci diváci ochutnat část programu. Dalším významným podporovatelem je město Ostrava. Jen díky této podpoře a podpoře dalších partnerů můžeme přivézt významné novocirkusové a pouliční projekty.

Svým konceptem jste prý ojedinělí v celé České republice. Držíte si pořád tento statut? Neokoukal už někdo Cirkulum a nekrade vám nápady?

Cirkulum si drží svou originalitu hlavně díky místu, kde se koná. Tímto specifickým umístěním navazuje na nejznámější španělský bulvár La Rambla v Barceloně. Řekl bych, že stejnojmenná scéna umístěná mezi rondlem a Alšovým náměstím s přehledem dostává svého jména. Vždyť právě tento světoznámý bulvár je kolébkou pouličního umění. Je pravdou, že se umělecký žánr nový cirkus a pouliční divadlo dostává do povědomí českého diváka a vznikají různé projekty podobného charakteru. Nicméně se stále jedná o jediný festival tohoto druhu v České republice, a to hlavně díky konceptu a celé dramaturgii.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.