Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Chceme si zachovat vlastní tvář, říkají členové kapely Limetall, která na novém albu naznačuje, že znamení zvěrokruhu je třináct

Chceme si zachovat vlastní tvář, říkají členové kapely Limetall, která na novém albu naznačuje, že znamení zvěrokruhu je třináct

15.5.2019 00:34 Hudba

Novinek týkajících se kapely Limetall se nakupilo více než dost, takže bylo takřka povinností pozvat členy této formace k pomyslnému rozhovorovému stolu. Na otázky odpovídali společně zpěvák Fany Michalík, baskytarista Václav Vlasák a kytaristé Jarda Bartoň a Jura Šperl, přičemž jsme debatovali o novém zdařilém albu Znamení, změně na bubenické stoličce a neopomenuli jsme ani fakt, že se Limetall jako host představí na koncertních pódiích po boku Kabátu na jeho výročním turné.

Zvětšit obrázek

Ostravská kapela Limetal.
Foto: archiv

Začneme otázkou, kterou možná čekáte, ale opomenout nemůžeme. Z Limetalu se stal Limetall. Proč v názvu kapely přibylo jedno písmeno l?

V rámci neustálého vývoje kapely jsme se rozhodli pro moderní podobu názvu, a to včetně nové grafiky, loga, webu a koncertní scény.

Albu Znamení předcházelo EP Swingers párty. Podle jakého klíče jste vybírali písně, které dáte jak na EP, tak na album, a které budou jenom na albu? Předpokládám, že když jste vydávali EP, měli k dispozici již kompletní materiál.

Každý z nás měl nějaké nápady, na kterých jsme spolu postupně pracovali ve studiu. Mírné nuance v cítění muziky jednotlivých členů vytvářejí pestrost alba a společná práce a aranže naopak její celistvost. Kompletní materiál jsme v době vydání EP ovšem neměli, a tak deska Swingers párty byla spíš jakousi ochutnávkou nadcházejícího alba.

Když jste připravovali písně pro novou desku, tak jaké prvky, které fungovaly na předchozím albu, jste chtěli zachovat a jakým směrem jste se od tohoto počinu chtěli posunout dále?

Především jsme si chtěli zachovat vlastní tvář, styl a čitelný rukopis, díky kterému nás hudební fanoušci poznávají, aniž by znali dotyčnou skladbu. Posun vidíme v modernějším zvuku.

Nutno zdůraznit, že album je velmi efektivně poskládané, kdy se úderné rockové písně vhodně doplňují s těmi procítěnými a všechno tak nějak do sebe přirozeně zapadá. Když jste sestavovali pořadí skladeb, vedli jste dlouhé debaty, nebo tohle pořadí vyplynulo nějak automaticky? Co bylo v tomto směru nejtěžší?

Dávali jsme to dohromady asi pět minut v autě po cestě na koncert. Nejtěžší bylo najít v té chvíli tužku a papír. Přesto souhlasíme, že pořadí skladeb na albu je opravdu velmi důležité.

Máte už jasno, jak do budoucna chcete vyřešit post bubeníka? Vzhledem k tomu, že Veronika Mrázová je těhotná… Bude s vámi nadále vystupovat její manžel Dalibor Mráz?

Vzhledem k Daliborovým dovednostem a jeho přátelské povaze byla volba za Verču celkem jasná. Pevně věříme, že rodina Mrázova s námi bude až do konce věků a jistě se v tomto ohledu nabízejí i zajímavé možnosti.

Každopádně Veronika Mrázová se podílela na albu i autorsky, přičemž její píseň Krutá včela jste na desku dali hned jako první. Proč? Mimochodem bylo to pro vás překvapení, když Veronika přišla s touto skladbou, nebo jste ji ponoukali k tomu, aby nějaký song pro Limetall složila?

Veronika se brzy s kapelou sžila natolik, že měla co nabídnout i jako autor. Skladba Krutá včela je příkladem, jak se dá i v hardrockovém žánru snoubit hudba s textem na veselé téma a jasným důkazem, že je kapela nad věcí. Přejeme si, aby se posluchači naší muzikou opravdu bavili, a také proto tato písnička album otevírá.

Také zmiňme další důležitou věc, a to, že Limetall je rovněž silný a přesvědčivý v baladách či skladbách pomalejšího ražení. Na albu jsou hned tři, a to Živý nás nedostanou, Zpocená těla a Tvé znamení.  Zaměřili jste se na tyto skladby cíleně, nebo to, že jich je relativně dost na albu s deseti songy, vyplynulo až z komponování nových písní?

Dobrých pomalých rockových balad není nikdy dost a navíc tyto skladby nejsou pouze typickými baladami.

U písně Tvé znamení bych se na chvíli zastavil. Můžete prozradit více o tomto songu? Je jeho text inspirován skutečnou událostí nebo konkrétní osobou? 

Text je volně inspirován divadelní postavou Cyrana z Bergeracu a skutečnou postavou Johna Forbese Nashe, o jehož životě pojednává třeba film Čistá duše, ale sdělení textu má širší význam. Je o poctivých a čistých lidech, které dnešní svět nemůže a ani snad nechce chápat.

Součástí bookletu jsou kresby Václava Šípoše. Proč jste se rozhodli mít v bookletu práci tohoto autora? Jaké byly vaše požadavky ohledně obálky alba? 

S Václavovou prací jsme se seznámili na svatbě Veroniky a Dalibora, kdy nás inspirovala jeho kresba, která nyní na obalu předznamenává obsah alba. Můžeme napovědět, že tato grafika v podstatě vyjadřuje námi objevené třinácté znamení zvěrokruhu.

Můžete aspoň trochu upřesnit či naznačit? Ostatně i v bookletu máte uvedenu větu: Všechno je jinak, znamení zvěrokruhu je ve skutečnosti třináct!

Jen naznačíme. Ono třinácté znamení se dá nejsnadněji vydedukovat z písně Svět je kosočtverec, i když je svým způsobem zašifrováno v podstatě do všech textů na desce.

Jaká máte kritéria při psaní textů? Jaké myšlenky se v nich snažíte svým fanouškům sdělit?

V prvé řadě musí ladit hudba s textem, obojí je pro nás stejně důležité. Snažíme se používat neotřelé slovní obraty a náměty mít nápadité, tak aby se obsah neopakoval. Rýmy by měly být zpěvné, ale bez takzvané vaty a klišé, témata pestrá, ostatně tak, jako je celá naše muzika.

Obecně vzato chcete se v dalších letech soustředit spíše na udržení vašich stávajících fanoušků, to znamená, že žádné výrazné hudební inovace neplánujete, nebo se budete snažit oslovit fanoušky, kteří vaši tvorbu neznají? Čím by třeba pro mladé fanoušky mohl být Limetall zajímavý?

Jsme vděční za podporu, která se nám dostává od stávajících fanoušků. Máme úžasný fanklub, je však pochopitelné, že bychom byli vděčni za ještě širší komunitu, nechceme ale zároveň uhnout z naší cesty, například směrem ke komerci, proto nechystáme žádné výrazné změny v naší produkci. Limetall by měl být pro všechny zajímavý svojí kvalitou.

Na závěr připomeňme, že se v roli hostů zúčastníte turné skupiny Kabát, které má název Po čertech velký turné 2019. Co si od těchto koncertů slibujete? Berete tyto koncerty jako další v řadě, nebo chystáte něco, co bude ve srovnání s vašimi sólovými sety jiné, netradiční a podobně?

Ke Kabátu nás dlouhodobě poutají přátelské vztahy, proto jsme byli velice potěšeni jejich pozváním s možností hrát na jejich výročním turné. Samozřejmě že se poctivě na tu nevšední událost připravujeme, chystáme koncertní set nabitý energií a už teď víme, že to určitě bude stát za to. Každopádně očekáváme, že letní noci strávené s členy kapely Kabát nebudou krátké.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.