Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Naši fanoušci mají rádi domáckou atmosféru, říká Marcel Pažický před letošním Slezskoostravským Rock-Festem

Naši fanoušci mají rádi domáckou atmosféru, říká Marcel Pažický před letošním Slezskoostravským Rock-Festem

28.5.2019 06:30 Hudba

První červnová sobota je na festivalové mapě vyhrazena stále oblíbenějšímu Slezskoostravskému Rock-Festu (SORFEST), kam letos zavítají například kapely Visací zámek, Alkehol nebo Törr. Zásadní témata týkající se této akce jsme probrali s Marcelem Pažickým z organizačního týmu. Mimo jiné se tak dozvíte, jaké novinky organizátoři chystají, a to včetně změny související s takzvanou Nádvoří Stage, jejímž výsledkem je fakt, že na festival bude moci zavítat více hudbychtivých fanoušků. Opona dvanáctého ročníku festivalu SORFEST se na Slezskoostravském hradě a na nedaleké Loděnici zvedne už v sobotu 1. června.

Zvětšit obrázek

Marcel Pažický (vpravo) s Michalem Hladíkem v roce 2016.
Foto: SORFEST

V úvodu rozhovoru se vraťme ještě k loňskému velmi úspěšnému ročníku festivalu SORFEST. Jaké bylo z pohledu vašeho týmu hodnocení?

Ano, je to tak, předchozí ročník festivalu SORFEST byl historicky zatím nejúspěšnější ze všech, a to zejména, co se týká návštěvnosti. Naplnili jsme kapacitu místa konání tak, že na hradě bylo 2500 a na Loděnici asi 1500 návštěvníků. Díky podporovatelům akce a dobrému hospodaření se povedlo více zatraktivnit a rozšířit program festivalu. Samozřejmě stále se chceme zlepšovat, a to hlavně v poskytování přímých služeb pro návštěvníky, kvalitním zázemí, jídle, pití a také v nabídce odpočinkových zón či sociálních zařízení.

I s ohledem na povedený loňský ročník, neuvažovali jste o tom, že by se SORFEST konal ve dvou dnech?

Jdeme jiným směrem než některé festivaly, které rozšiřují počet dnů konání. My chceme v jednom dni poskytnout návštěvníkům vše, co máme, umíme a můžeme nabídnout za velmi přijatelnou cenu.

Jaké změny, respektive vylepšení pro letošní rok chystáte?

Navazujeme na úspěšný model z minulých let, kdy první sobotu v červnu rozjedeme společně se svými fanoušky tu pravou rockovou párty… V letošním roce jsme pro velký zájem rozšířili kapacitu festivalu tím, že bude hlavní scéna Nádvoří Stage postavena na délku nádvoří hradu s kapacitou přibližně 3000 návštěvníků.

To je velmi potěšující informace. Festival se tedy, jak už jsme zmínili, stává stále úspěšnější a známější. Co tedy vnímáte s přibývajícími roky a s větší popularitou a oblíbeností akce jako nejtěžší?

Nejtěžší je právě zachovat si a zvyšovat popularitu festivalu a myslím, že se to daří. K návštěvníkům jsme vždy féroví a vše je založeno na vzájemné důvěře. Máme spoustu pravidelných fanoušků, kteří si kupují vstupenky již době, kdy ještě zdaleka neví, kdo bude na akci vystupovat, a my jim vždy chceme poskytnout to nejlepší, co umíme a jak máme plánovaný rozpočet. Toho si moc vážíme.

Co se týká regionálních kapel, tak tentokrát se objeví Scars of the Insane a Slepí křováci. Proč jste vsadili zrovna na tyto kapely?

Podpora regionálních seskupení je jedním z hlavních cílů festivalu SORFEST. Tyto kapely si musí účinkování zasloužit svou dlouhodobou prací a vystupováním v klubech třeba před pár desítkami lidí. Pokud angažujeme tyto kapely na festivalu SORFEST, mají možnost se ukázat stovkám či tisícům posluchačů a tím získat spoustu nových fanoušků, zkušenosti i zpětnou vazbu.

Letošním line-upem jste jistě udělali radost i rockovým, respektive metalovým pamětníkům, protože v programu figurují také Progres 2 a Vitacit. Proč jste se rozhodli pro tyto skupiny?

Jsou to prostě přesně ty kapely, které hrají poctivou hudbu již několik desítek let a pořád je to baví. Takové legendy naši fanoušci chtějí v Ostravě vidět a my pořadatelé festivalu máme z těchto kapel obrovský respekt a velkou radost, že přijímají naše pozvání. A je také dobré, že jejich vystoupení zažijí děti či mládež, my říkáme rockový dorost, a kapely uvidí, jak jejich hudba může stále oslovovat novou generaci.

Opětovně se na SORFEST představí Hlahol a Root. Proč jste pozvali znovu zrovna tyto party?

Jsou to velmi kvalitní, energické kapely, které u nás v minulosti získaly velký ohlas a spousta fanoušků se na ně moc těší.

Pódium u Loděnice bude i letos patřit finalistům soutěže Líheň. Dá se tedy předpokládat, že spolupráce s organizátory této soutěže se osvědčila… Je tomu tak?  

Ano, přesně tak. Finále takové soutěže k nám určitě patří a je to i jedním z cílů našeho festivalu, to znamená představit klubové amatérské kapely.

Pokud odmyslíme slovenský Bijouterrier a polské finalisty Líhně, tak v programu převládají české kapely. Je to cesta, kterou se chcete ubírat i do budoucna? Můžete vysvětlit proč? Přece jenom v minulosti jste měli také zahraniční hlavní hvězdy…

Zahraniční hlavní hvězdy přenecháme jiným festivalům. V Česku a na Slovensku je dost kvalitních seskupení, ale nebráníme se tomu do budoucna. Museli bychom však festival rozšířit před hradby.

Součástí SORFEST je také bohatý doprovodný program, včetně vyhlídkových letů vrtulníkem nebo pestré nabídky aktivit pro děti. Chystáte nějaké novinky v této oblasti?

Při přípravách každého dalšího ročníku organizátoři festivalu chystají další novinky či inovace, které návštěvníci jistě ocení. Naším záměrem je nejen poskytnout doprovodné aktivity, ale i vytvořit odpočinkové a relaxační zóny festivalu, kam mohou zavítat i ti, kteří hlavní program na Slezskoostravském hradě nenavštíví. Doprovodný program na Loděnici bude v letošním roce obohacen o spoustu atrakcí a možností, jak využít volný čas dětí i dospělých. Jmenovat můžu například nafukovací herní atrakce, půjčovnu lodí, lezeckou stěnu, slack line a další.

Když se ohlédnete za všemi předchozími ročníky festivalu, jste se svou dosavadní prací spokojeni, máte pocit, že jste na vrcholu, anebo si říkáte, že SORFEST maxima ještě zdaleka nedosáhl?

Tento festival má rozhodně velký potenciál růst, stojí totiž na pevných základech, rostl pomalu, pořadatelé si od začátku vše poctivě osahali a odedřeli. SORFEST se neustále posunuje, ale nechceme se rozrůstat za každou cenu. Naši fanoušci mají rádi domáckou atmosféru na Slezskoostravském hradě.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.