Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Boris Urbánek před festivalem Jazz Open Ostrava: Slezskoostravský hrad zažije skutečný svátek hudby

Boris Urbánek před festivalem Jazz Open Ostrava: Slezskoostravský hrad zažije skutečný svátek hudby

31.5.2019 00:00 Hudba

Čtrnáctý ročník festivalu Jazz open Ostrava zahájí křest knihy o kolébce jazzu New Orleans. Přijede evropský „Jimmy Hendrix“ alias Apostolis Anthimos, zahrají mladí dravci Purple is the Colour a opavští vymítači jazzového sucha Heimat. Nebude chybět spoluhráč legendy Neila Younga, talentovaný Charles Pasi, a na závěr přijde splněný sen - kapela, jíž jsou věnovány stránky v jazzových encyklopediích, mnohonásobně oceňovaní Yellowjacket. Nad programem letošního Jazz Open jsme si povídali s jeho zakladatelem a šéfem Borisem Urbánkem.

Zvětšit obrázek

Ostravský jazzový pianista a skladatel Boris Urbánek.
Foto: Archiv B. Urbánka

Zahájení Jazz Open Ostrava je spojeno se křtem knihy Doma v NOLA – přechodná adresa: New Orleans, Louisiana spisovatelky Julie Urbišové, která žila nějaký čas v New Orleans. O čem její kniha vypráví?

Přiznám se, že jsem knížku ještě nečetl, neboť vyšla teprve nedávno. Naše domluva byla inspirovaná myšlenkou, že kniha popisuje život v městě, kde se tzv. narodil jazz, který je všudypřítomný a dodnes zásadním způsobem ovlivňuje život města New Orleans. Nepopírám, že velkou úlohu v našem rozhodování také hrála skutečnost, že paní Julie Urbišová pochází z našeho regionu. Tohle spojení knihy o New Orleans s jazzovým festivalem mi bylo velmi sympatické. Představit literární počin vedle jazzové hudby na Jazz Open určitě patří.

Součástí křtu bude 3. června vystoupení kapely Rhythm Desperados. Od debutového alba Volcano je to už pěkná řádka let. Prozradíš nějaké novinky, případně co můžeme od této party skvělých muzikantů očekávat?

Repertoár Rhythm Desperados je postaven na zmíněném albu Volcano, ovšem od té doby jsme do programu zařadili mnoho dalších skladeb. Co budeme hrát v pondělí 3. června v Docku, asi rozhodneme až na místě. Hraní je pro nás, a doufám také pro posluchače, velkou zábavou. Navíc Michal Žáček patří dnes k nejlepším saxofonistům a vidět vedle něj íránského perkusistu Imrana Musa Zangiho je skutečný zážitek.

Do ostravské „Hall of Fame“ po loňském Peteru Lipovi vstoupí polský multiinstrumentalista s řeckými kořeny Apostolis Anthimos. Proč padla vaše volba právě na něj a s čím se Anthimos v Ostravě představí?

Polský multiinstrumentalista řeckého původu Apostolis Anthimos, zvaný Lakis, je bezpochyby skutečnou legendou. Od svých 15 let působí na polské a posléze evropské hudební scéně nepřetržitě už neuvěřitelných padesát let. Po dvou letech působení v tehdy velmi slavné Czesław Niemen Group se rozhodl se svými spoluhráči Joźefem Skrzekem a Jerzym Piotrowským odejít a založit SBB. Tahle kapela, dle mého mínění, je jednou z nejdůležitějších v historii této hudby, což dokládá jejich vysoké umístění v mnoha historických žebříčcích vyhlašovaných renomovanými hudebními servery v USA, Velké Británii nebo i v Japonsku.

V dobách komunistického totalitního reżimu byli SBB považováni za nejlepší kapelu „Východu”. Svého času byl Lakis také členem polských kapel Dżem a Krzak. V devadesátých letech si jej všiml také Pat Metheny, který Lakise označil za „evropského Jimmy Hendrixe”. Posléze natočil v USA se členy Pat Metheny Group album Days We Can’t Forget. Spolupracoval s plejádou světovou hudebníků, jako jsou Gil Goldstein, Matthew Garrison, Jim Beard, Paul Wertico, Gary Husband, Etienne Mbappe aj. Vedle působení v SBB vede Lakis také své trio nebo kvartet, se kterým vloni natočil v pořadí už třetí album nazvané Parallel Worlds. Na tomto albu hraje – pro mnohé možná překvapivě – na kytaru, bicí i klávesové nastroje. Právě tohle album představí 4. června na koncertě v Docku. Jeho přirozená skromnost až plachost jaksi zakrývá jeho hudební i lidskou mimořádnost.

Je uvedení do této „síně slávy“ spojeno také s nějakým významnějším finančním či společenským oceněním? Kdo je vlastně součástí poroty, která vybírá kandidáty?

Uvedení do „Síně slávy“ prozatím není spojeno s finanční odměnou, neboť tato je prozatím nad naše síly. Je to především naše ohodnocení, akcent, lépe řečeno vyzdvihnutí přínosu té které osobnosti. Porotou je náš organizační tým Jazz Open Ostrava a kritérii jsou především celoživotní oddanost hudbě, historický význam a přesah ve smyslu společenských hodnot. Loňský „pětasedmdesátiletý“ Peter Lipa i letošní „pětašedesátiletý“ Apostolis Anthimos naprosto splňují tato kritéria. Ocenění dostanou pamětní diplom a věcný dar.

Mladou generaci reprezentují Purple is the Colour, kteří se zformovali na jazzové univerzitě v rakouském Linzi. Jejich debutové album Unmasked pořádně rozčeřilo jazzové vody! Čím tě oslovuje jejich muzika?

Ti kluci jsou naprosto senzační! Jejich zápal pro hudbu je nakažlivý. Sleduji je už hezkou řádku let, protože jsme svého času spolu příležitostně hráli. Jsem přesvědčený, že jejich cesta bude zajímavá a doufám i dlouhá. Jejich nadšení mi připomíná právě někdejší SBB. Koneckonců, jejich loňské absolutní vítězství v Central European Jazz Competition mluví za vše. To, že se na univerzitě v Linci potkal rakouský pianista Simon Raab s našimi krajany Štěpánem Flagarem, Michalem Wierzgońem a Martinem Kociánem, není náhoda. To je osud.

Pokračuje i loňský cyklus Jazz for seniors. Jaký program tentokrát pro seniory připravíte? 

Podle osvědčeného „modelu“ zahrajeme a zazpíváme s Markétou Komarovou seniorům melodie a filmové šlágry jejich mládí. Loňský koncert předčil naše očekávání. Ty nadšené oči a reakce seniorů přinesly i nám neskutečnou radost.

Vrchol festivalu přijde v pátek 7. června. Zahájí ho opavská formace Heimat, jejichž čerstvé EP je příjemným oživením tuzemské scény. Objevný kytarista Petr Uvira dokazuje, že průnikům jazzu s jinými styly se limity nekladou, souhlasíš?

No samozřejmě. Jedna z hlavních myšlenek Jazz Open je právě otevření se všem kulturním vlivům. Heimat je jednou ze slibných kapel, které přinášejí čerstvý vítr. Všichni členové jsou skvělí hráči, včetně mého kolegy z BBC Honzy Tenglera, tak se moc těším, že otevřou slezskoostravský open air koncert s patřičnou razancí.

Pak přijde na scénu Charles Pasi s kapelou. Co od tohoto charismatického francouzského zpěváka, který loni uhranul skvělým albem Raising Your Voice, můžeme očekávat?

Já se na něj moc těším, protože jej obklopuje velká aura. Je mladý, sympatický, jak říkáš, charismatický, a nejen že skvěle zpívá, ale také hraje úžasně na foukací harmoniku. Legendární Neil Young věděl asi moc dobře, proč si jej bral s sebou na evropské a čínské turné. Neopomeňme, že jej také doprovází vynikající kapela. Jsem si jistý, že po roce budeme opět svědky skvělé show francouzské provenience.

O vyvrcholení festivalu se postarají legendární Yellowjackets, kapela se čtyřicetiletou historií a předpokládám, že i tvoje srdeční záležitost?

Jestli jsem měl před těmi čtrnácti lety, když jsem s festivalem začínal, nějaké sny, tak jedním z nich byl, že uvedu na Jazz Open Yellowjackets. Ano, jsou mojí srdeční záležitostí. Už od roku 1983, kdy jsem si na kazeťák nahrál jejich album Samurai Samba. Mám velkou část jejich diskografie a s úžasem vždy zjišťuji, jak je jejich hudba nadčasová. Koneckonců 17 nominací na cenu Grammy mluví za vše. Rozepisovat se zde o všech superlativech, které mne v souvislosti s Yellowjackets napadají, by zabralo mnoho času a místa. Russell Ferrante patří k nejlepším pianistům a skladatelům jazzové historie, stejně jako saxofonista Bob Mintzer. Přijďte si je poslechnout společně s fantastickým bubeníkem Williamem Kennedym a mladým neuvěřitelným baskytaristou Dane Aldersonem. 7. červen bude na Slezskoostravském hradě skutečným svátkem hudby.

Jazz open Ostrava 2019 – program

3. června: Julie Urbišová, Rythm Resperados (Dock Ostrava)
4.
června: Apostolis Anthimos Quartet (Dock Ostrava)
5.
června: Purple is the Colour (Dock Ostrava)
6.
června: Jazz for seniors (Dům pro seniory Kamenec)
7.
června: Heimat, Charles Pasi, Yellowjackets (Slezskoostravský hrad)

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.