Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Zlomená závora z těšínského festivalu Bez hranic putuje do Brna. Vítězem jsou Osmyčky

Zlomená závora z těšínského festivalu Bez hranic putuje do Brna. Vítězem jsou Osmyčky

9.6.2019 00:42 Divadlo

Hlavní cenu „Zlomenou závoru“ z devětadvacátého ročníku mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic, který v sobotu skončil v Českém Těšíně a Cieszyně, si odnáší Městské divadlo Brno za svou kabaretně laděnou férii Osmyčky, která reflektuje české dějiny z nečekaného pohledu. O vítězi rozhodli v hlasování samotní diváci.

Zvětšit obrázek

Z vítězného představení Osmyčky.
Foto: Bez hranic

Vybírat letos mohli z celkem devíti soutěžních představení, se kterými se festivalovému publiku představily soubory z Česka, Polska a Slovenka. Hrálo se nejen v tradičních kamenných divadlech, ale netradičně i ve sportovní hale, na zámku či na náměstí. K vidění byla neobvykle zpracovaná klasická antická dramata, jako například Trojanky v podání divadla Teatr Wybrzeże z Gdańska, které režíroval oceňovaný polský režisér Jan Klata, či představení Wałęsa w Kolonos předvedené Teatrem Łaźnia Kraków, které odkazovalo na Sofoklovu tragedii Oidipus na Kolónu. Pražský Cirk La Putyka svým hudebním cirkusem, plným ruchu, pohybu a zvuků – nazvaným Isole – ukázal, jak může vypadat moderní divadlo, které je srozumitelné všem bez ohledu na jazyk či hranice.

V dramaturgickém plánu ani letos nechyběla divadelní představení pro děti a mládež, koncerty či atraktivní pouliční divadlo. Novinkou bylo nejen scénické čtení, ale i možnost vyzkoušet si virtuálně, jaké to je být hercem. Již potřetí se uskutečnila diskuse s divadelním hostem nazvaná Odpoledne s Mistrem a pozvání letos přijala osobnost zcela jedinečná – herec, režisér a pedagog Jerzy Stuhr.

Součástí doprovodného festivalového programu byla akce nazvaná Impuls 89, v rámci které se studenti středních škol v regionu setkali na besedách s českými a polskými disidenty. Diskuze nejen na téma „třicet let svobody“ s takto zajímavými osobnostmi byly pro studenty nesmírně přínosné. Výstavou a promítáním filmu „Wroclaw 99 minus 10“ přiblížilo široké veřejnosti své aktivity a činnost sdružení Solidarność Polsko-Czesko-Słowacka.

Festival s devětadvacítkou v záhlaví byl podle organizátorů úspěšný. „Velmi si ceníme zájmu diváků o kvalitní divadelní představení. Při tvorbě programu jsme mysleli na široké spektrum návštěvníků a věříme, že i letos si to své vybrali diváci všech generací od nejmladších až po seniory,“ uvedla za organizátory, kterými jsou sdružení Člověk na hranici a Solidarność Polsko-Czesko-Słowacka Cieszyn, organizační ředitelka festivalu z české strany Petra Slováček Rypienová. V příštím roce oslaví festival kulaté jubileum – 30 let – a organizátoři již nyní mohou slíbit, že i tento ročník bude mimořádný.

Zdroj: Tisková zpráva pořadatelů

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.