Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Fanoušci oceňují naši pestrost, říká Rostislav Holec z pořadatelského týmu MichalFestu

Fanoušci oceňují naši pestrost, říká Rostislav Holec z pořadatelského týmu MichalFestu

11.6.2019 05:56 Hudba

Pestrost vítězí. Lépe řečeno žánrová pestrost vítězí. I takhle můžeme pohlížet na MichalFest, jehož velmi sympatickým poznávacím znamením je žánrové rozpětí, to znamená, že se na jednom pódiu setkávají například popoví umělci i zástupci metalové scény. Sedmý ročník tohoto stále oblíbenějšího festivalu se uskuteční 14. a 15. června v areálu Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích, přičemž další podstatné informace už prozradí Rostislav Holec, marketingový manažer MichalFestu.

Zvětšit obrázek

Zástupce pořadatelů MichalFestu Rostislav Holec.
Foto: Archiv MichalFestu

S jakým cílem a s jakými změnami jdete do letošního ročníku?

Cíl je vždycky stejný: udělat co nejzábavnější, nejpestřejší a nejpohodovější festival pro lidi v krásném prostředí Dolu Michal. A pokud jde o změny, tak žádné podstatné změny se nechystají. Naší každoroční hlavní změnou je program. Tím samozřejmě nemyslím konkrétní interprety, ale hlavně to, že ten žánrový mix je pokaždé trochu jiný a pokaždé je to trochu experiment, což nás baví a vždy se modlíme, aby to stejně bavilo i diváky. Jinak pokud jde o základní koncept, tak se vlastně nic nemění. Kromě kvalitní hudební nabídky bude opět i velkoryse pojatá volnočasová zóna, kterou děláme ve spolupráci se Střediskem volného času Moravská Ostrava. Chceme, aby se lidi u nás bavili a aby k nám mohly přijít i rodiny s dětmi a nikdo se u nás ani na okamžik nenudil.

Zastavme se také u vaší multižánrovosti. Slýcháváte spíše hlasy, které si vaši žánrovou různorodost pochvalují, nebo se častěji setkáváte s reakcemi, že festivaloví fanoušci se obejdou třeba bez metalových nebo hip-hopových kapel? Snažíte se vnímat, jak ta pestrost působí na fanoušky?

Naši multižánrovost bereme jako základní kámen od prvního ročníku MichalFestu. Počet festivalových fanoušků zatím narůstal a myslím, že většina z nich si naší pestrosti cení. Samozřejmě se najdou i takoví návštěvníci, kterým něco nesedne a upustí i nějaké to kritické slovo, ale velká většina ohlasů, alespoň mezi lidmi, s nimiž máme možnost mluvit, je pozitivní.

Vzhledem k tomu, že se nebráníte snad žádnému hudebnímu žánru, tak by se mohlo říci, že musí být jednoduché vybrat kapely pro festival. Ale předpokládám, že tomu tak jistě není… 

Tak určitě nám to dává hodně práce, abychom program nějak smysluplně poskládali. Aby vznikl nějaký chutný koktejl a ne něco úplně rozplizlého. A máte pravdu, že se to může zdát jednoduché, ale opak je pravda. Určitě je to náročnější než poskládat program festivalu zaměřeného třeba výhradně na rock, ska, obecně jen na jeden žánr. Tam je volba víceméně jasně definována. My si s tím lámeme hlavu o něco více: množina kapel je mnohem větší, nápadů je přirozeně mnohem více a diskuze o programu jsou mnohem delší.

Asi je to o tom, že když kapelám splníte jejich podmínky, tak přijedou, ale setkáváte se i s tím, že účinkující chválí vaši žánrovou pestrost?

Ano, stává se nám to poměrně často. Mnoho interpretů nebo jejich manažerů, kteří přijedou na festival, se již vyjádřilo pozitivně k naší dramaturgii. Kromě toho jsou také poměrně často okouzleni nádhernými postindustriálními kulisami Dolu Michal, v nichž se festival odehrává a které mu dodávají ráz jedinečnost.

Jako hlavní zahraniční host vystoupí ukrajinská Ruslana. Proč jste vsadili na tuto zpěvačku, která je mimo jiné aktivní i na politickém poli, ale také ji UNICEF jmenoval Velvyslankyní dobré vůle Ukrajiny?

V loňském roce jsme měli na MichalFestu balkánského Gorana Bregoviće a při přípravě toho letošního jsme se rozhodli kouknout na východ. A hned jeden z prvních nápadů na vhodného interpreta z této světové strany byla právě Ruslana. Jsme moc rádi, že to vyšlo. Ruslana je velmi sympatická a energická a její zpěv vycházející z mixu ukrajinské lidové kultury a moderní popové hudby je unikátní. Její poslední vystoupení v Česku bylo tuším před dvěma roky na Sázavafestu a ohlasy byly skvělé. Věřím, že i u nás strhne publikum do pořádného festivalového varu.

V dobrém slova smyslu mainstreamovou část festivalu zastupují Peter Nagy, Richard Műller, Lenny a Mňága a Žďorp… Máte s nimi domluveno, že jejich set bude třeba v něčem jedinečný v porovnání s jejich dalšími vystoupeními? Je možné očekávat nějakou zajímavost či netradičnost?  

Žádný speciální projekt domluven nemáme. (smích) Nicméně věříme, že se jim stane to, co se v minulosti stalo některým jiným. Totiž že je příjemné prostředí našeho festivalu, skvělé publikum a nádherná atmosféra vybudí k momentální erupci kreativity a invence, a že jejich koncert u nás bude tím nejlepším, co v letošní festivalové sezoně předvedou.

Co se týká rockových kapel, na jejichž samostatné koncerty běžně přijde i tisícovka fanoušků, tak loňské Mandrage vystřídal Harlej… Proč jste se tedy letos rozhodli pozvat kapelu kolem Tondy Rauera?

Kapely kolem Tondy Rauera bezesporu patří mezi současnou rockovou špičku. Jejich perfektní hudba, skvělé texty a jedinečná show oslovují publikum napříč generacemi. Harlej je opravdovou rockovou ozdobou každého fesťáku, kterého se účastní. Pro nás to pro letošní ročník byla první volba v žánru rocku a byl jsem velmi rád, že se rozhodli přijmout naši nabídku a že na MichalFestu vystoupí.

Samozřejmě nechybí ani regionální interpreti, přičemž vystoupí třeba písničkářky Kaczi a Petra Göbelová… Bylo vaším cílem mít na festivalu obě tyto písničkářky v jednom ročníku?

Tak obě skvělé písničkářky jsou v našem indikativním seznamu interpretů, který bychom chtěli někdy na MichalFestu mít, už delší dobu. Ale asi bych lhal, kdybych řekl, že od prvních minut přípravy letošního ročníku bylo jasné, že je obě pozveme na jeden ročník. Nakonec se programová mozaika vyvíjela tak, že se nám zdálo, že pozvat obě letos je dobrý nápad. Tvorba obou se nese v jiných polohách a do programové mozaiky tak skvěle zapadnou. Navíc při skládání programu vykrystalizoval ještě jeden nápad: hlavní hvězdou je Ruslana, zazpívá Lenny, Symfobia a Oceán vystupují taktéž se skvělými zpěvačkami, a tak nám přišlo jako skvělá idea zapojit i obě top písničkářky „od nás“, a udělat tak sobotní program trochu více „ženský“, než tomu bylo v jiných ročnících.

Dále se z místních formací představí Felix Teleke, Allskapones, Trezor či Coltcha United… Podle jakých kritérií jste vybrali zrovna tyto kapely?

Trezor patří mezi legendy a zrovna když jsme přemýšleli o doplnění dosud prázdného metalového okénka, tak se k nám donesla zpráva o tom, že se po předlouhé pauze vrací na hudební scénu. V tu chvíli jsme měli jasno a nezbylo než doufat, že chlapi budou mít čas a vůli u nás vystoupit. K naší velké radosti se to podařilo. Ostatní kapely, které jste jmenoval, máme také delší dobu v našem seznamu. Hlavním kritériem je vždy to, aby byla jejich tvorba kvalitní a zajímavá, a pak samozřejmě také, aby se nám ty regionální kapely žánrově nekryly s ostatními. Aby tedy byla zachována ta žánrová pestrost. Všechny uvedené kapely mají co předvést a věřím, že zanechají v návštěvnících stopu.

Metalové podhoubí bude reprezentovat symfonicko-metalová Symfobia, jejímž poznávacím znamením je mimo jiné ženský zpěv… Už jste naznačil, že tuto skutečnost, že jste vybrali zrovna tuto kapelu, ovlivnil fakt, že letošní hlavní hvězdou je také zpěvačka, tedy Ruslana… 

Ano, jak už jsem říkal, zalíbila se nám idea zařadit na sobotu vedle Ruslany také další interpretky tak, abychom žánrovou pestrost obohatili také o představení ženského zpěvu v různých polohách. V minulosti jsme již měli zařazen do programu symfonický metal a odezva byla skvělá. A Symfobia to umí pořádně rozjet, takže se určitě všichni mají nač těšit.

 

Jak jste vymýšleli pořadí účinkujících interpretů? Hrál více roli fakt, že někteří účinkující budou vystupovat v ten den i na jiných místech, nebo jste úmyslně chtěli vsadit na žánrovou rozmanitost a nechtěli jste mít za sebou stylově podobné interprety? Takže za sebou vystoupí třeba Petr Nagy, Kaczi, Harlej nebo Symfobia, Ruslana, Oceán…

Jestli si dobře vzpomínám, tak z těch jmenovaných kapel vlastně všichni nechávali čas koncertu na nás. Takže je to ta druhá alternativa. Sledovali jsme pestrost a doufáme, že jsme zvolili tu správnou posloupnost. Je to vždy trochu hlavolam, tak snad to bude dobré a fandové budou spokojeni.

Jak byste se chtěl cítit v neděli 16. června po vystoupení poslední kapely? Myslíte si, že budou převládat pocity z dalšího úspěšně zvládnutého ročníku, nebo už budete spíše myšlenkami u příštího roku?

Doufám, že se dostaví úleva, spokojenost a radost z toho, že vše dobře dopadlo a že návštěvníci budou opět odcházet spokojeni tak jako minule. Ale určitě se velmi rychle dostaví i myšlenky na příští ročník. Každopádně teď jsme tělem i duší u letošního ročníku a moc zveme fandy skvělé hudby na náš festival.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.