Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Fakulta umění požehnala desítkám nových výtvarných umělců. Diplomky vystaví na Dole Michal

Fakulta umění požehnala desítkám nových výtvarných umělců. Diplomky vystaví na Dole Michal

25.6.2019 00:10 Obraz & Slovo

Magisterský titul na Fakultě umění Ostravské univerzity letos získalo třiatřicet studentů z jedenácti výtvarných ateliérů.  Z někdejších adeptů umění jsou nyní skuteční umělci s glejtem. A pokud vás zajímá, s jakými díly vstupují na profesionální kolbiště, navštivte výstavu diplomových prací, která na ostravském Dole Michal začíná již v tuto středu.

Zvětšit obrázek

Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích.
Foto: archiv

Když jsem v roce 1993 odevzdával diplomovou práci na Ostravské univerzitě, byla ve mně malá dušička. Magistrem (tehdy se nově zavedenému titulu neřeklo jinak než magor) jsem se chtěl stát obhajobou svého autorského a údajně postmoderního románu.  Diplomku měl tvořit jeho rukopis. Jenže jsem ten román jaksi nestihl napsat. Co s tím? Jednoduše se práce změnila v teoretickou studii o mém románu. Ten se ale samozřejmě nemohl stát součástí příloh, neboť neexistoval. Prošlo to. U obhajoby to bylo za dvě.

Toť jen malá poznámka o možných podobách diplomových prací na humanitních a uměleckých oborech. Poznámka revolučního dítěte, kdy bylo možné opravdu všechno. A na výtvarných oborech Fakulty umění Ostravské univerzity to tak trochu platí podnes. Díky bohu za to. Sice ještě netušíme, jaké budou letošní bakalářky a diplomky, ale zkušenost z minulých let napovídá, že opět uvidíme neuvěřitelně pestrou škálu. Od propracovaných kresebných cyklů až po performance, které budou obdobou výše popisované češtinářské diplomky.

Loni byly studentské práce vystaveny v Domě umění a v paměti mi uvízla třeba komplikovaná instalace Františka Muchy z ateliéru intermediální tvorby s názvem Romantická vize. Sebezpytně se tvářící dílo, v němž jsem cítil spoustu resentimentů nad uplynulou studentskou etapou, kdy se bezstarostné flámy spojené s erotickými dobrodružstvími střídaly s deziluzemi nad smyslem umění. Letos se výstava bakalářek a diplomek přesouvá z uhlazené „akademické“ galerie do industriálních prostor Dolu Michal. Vernisáž tam začne ve středu 26. června v 18 hodin.

Na Dole Michal se představí absolventi celkem jedenácti ateliérů. Od animace, přes kresbu, malbu či klasické sochařství až ke grafickému a knižnímu designu. „V ateliérech volného umění pochopitelně vznikají obrazy, objekty, sochy nebo performance. Zajímavým segmentem fakulty jsou ale rovněž ateliéry, které se pohybují na pomezí volného a užitého umění. Právě tam je znát vůle k jakési dvojí identitě. Tím je skladba a rozmanitost výstupů zajímavější“, říká kurátor výstavy Jiří Ptáček.

Důl Michal je ojedinělou průmyslovou památkou a výstava se tak musela přizpůsobit i její atmosféře a přísnému režimu její ochrany. „Není to klasická galerijní bílá kostka. Kurátorovi tak vždy dává ještě jeden úkol k přemýšlení navíc. Jak v ní prezentovat umění, které pro ni nevzniklo, a neublížit ani budově, ani prezentovanému umění?“ Všechna díla se přitom do Michálkovic nevejdou. „Kdybychom navíc diplomové práce chtěli vystavit kompletní, potřebovali bychom tak dva Doly Michal,“ odhaduje Ptáček.

Expozice nebude členěna dle ateliérů. „Na uměleckých školách neučí pouze pedagogové. Studenti se od sebe učí navzájem tím, že působí na stejném místě, debatují spolu, sílí umělecké i od umění velmi vzdálené informace a zkušenosti, ukazují si svoji práci během celého tvůrčího procesu. Základní jednotkou přitom na všech českých uměleckých školách nadále zůstává ateliér, a v rámci něj lze vždy vysledovat společné ideové a estetické tendence,“ vysvětluje kurátor.

Souběžně s diplomantskou výstavou začne v Galerii Fakulty umění Ostravské Univerzity (GAFU) i výstava Já, ostrov, která představí čtyři letošní bakalářské práce. Pro komornější prostor GAFU byl zvolen formát výběrové tematické výstavy. „Na letošních bakalářkách toho bylo k vidění hodně zajímavého a slibného do budoucna. Výstava Já, ostrov je pokusem vytvořit jakési pouto mezi čtyřmi nezávisle vzniklými soubory, které vycházejí z velmi subjektivních pozic a mapují osobní pole těla, jednotlivce, izolovanosti a domova“, přemítá Ptáček.

*

Diplomky 2019. Vernisáž proběhne ve středu 26. června od 18 hodin. Kromě státních svátků bude expozice otevřena vždy od úterý do neděle (9.00 až 15.00), a to do 19. července 2019.

Já, ostrov. Vernisáž bakalářských prací v Galerii Fakulty umění Ostravské Univerzity (GAFU) začne ve středu v 17 hodin. Galerie je otevřena od pondělí do pátku (9.00 až 15.00), do 26. července 2019.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.