Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Těším se hlavně na spokojené tváře v publiku, říká dramaturgyně Meltingpotu Petra Hniková Charmite

Těším se hlavně na spokojené tváře v publiku, říká dramaturgyně Meltingpotu Petra Hniková Charmite

8.7.2019 09:55 Atd.

Festival Colours of Ostrava se blíží a tím pádem už začíná pomalu vřít diskusní kotel Meltingpot, který je jejich nedílnou součástí. V Dolních Vítkovicích a v areálu Dolu Hlubina se tak už po čtvrté sejdou osobnosti z různých končin světa, uznávaní odborníci na exaktní i umělecké obory. Kudy se budou letošní debaty ubírat a koho z hostů si nenechat ujít, vysvětluje v rozhovoru pro Ostravan dramaturgyně Petra Hniková Charmite. Letošní ročík Meltinpotu se uskuteční od 17. do 20. července 2019.

Zvětšit obrázek

Petra Hniková Charmite je členkou organizátorského týmu Meltingpotu.
Foto: Monika Horsáková

Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot se zdárně dostává do čtvrtého ročníku. V čem bude jiné než ty předchozí?

Věříme, že se posouváme kvalitativně kupředu. Samozřejmě, že 4. ročník bude jiný a nový, a to vzhledem k novým řečníkům a novým tématům. Pro návštěvníky jsme tento rok připravili novou scénu The Big Bang Stage, která nabídne ve spolupráci s předními vědci organizace CERN přednášky a workshopy související s kvantovou fyzikou, budou se věnovat antihmotě, teleportaci, velkému třesku, jaderné fúzi nebo urychlovači částic. Trochu jinak je letos koncipována také scéna Good Life, která se věnuje osobnímu rozvoji. Ve středu nabídneme především přednášky, ale na zbývající dny máme připraveny unikátní workshopy, od pohybových po hlasové s těmi nejlepšími ve svém oboru.

Letos otevřete devět scén, která z nich je podle vás nejvíce aktuální?

Dovolím si malou opravu. Meltingpot bude v tento rok probíhat na 10 scénách. Aktuální témata přinášejí všechny scény, ačkoliv je každá z nich orientována trochu jiným směrem, na jiné obory lidského poznání. Global Stage tradičně nabízí aktuální témata z celého světa. Alarm Stage opět propojí Colours of Ostrava a forum Meltingpot, návštěvníci zde budou moci diskutovat s takovými hudebníky jako ZAZ, Xavier Rudd, Moonlight Benjamin nebo Nahko Bear. Literární scéna nabídne kromě výrazných zahraničních hostů, jako jsou Tuvia Tenenbom či Andrew Keen, setkání s českými a slovenskými spisovateli, včetně mnoha, kteří získali Magnesii Literu. Oblíbená scéna Czech Stories či cestovatelská scéna nabídnou mnoho známých tváří z různých oblastí, ať je to David Vávra, Přemek Forejt, Eva Samková, Ester Geislerová, Radek Jaroš, Jiří Kolbaba či Kovy.

Nabízíte i nějaké nadčasové téma, třeba propojení vědy a umění, jelikož si připomínáme 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinci? Kdo se v této diskusi představí a jak dalece se může toto téma stát potřebným z dnešního pohledu?

Umělec a vynálezce Leonardo da Vinci nás fascinuje a je pro nás synonymem inovace a pokroku. Propojoval umění a vědu a o to se snažíme také v rámci Meltingpotu. Propojovat myšlenky a významné osobnosti ze všech oborů ležících na obou „březích“. Meltingpot chápu jako možnost otevřít se mnohosti a barevnosti světa, v němž vše souvisí se vším. Letos se nám podařilo pozvat kontroverzního vědce a charismatického umělce Joea Davise, kterého pokládáme za současného Leonarda da Vinciho. A právě on bude také jednou z hlavních osobností páteční oslavy Leonarda na naší největší scéně v Gongu. Pozvání přijala také řada významných Čechů, které považujeme za renesanční osobnosti dneška, a sice herec a architekt David Vávra, filozofka Anna Hogenová, vědkyně a malířka Alice Valkárová, choreograf, výtvarný umělec a herec Yemi A.D., ekonom a filozof Tomáš Sedláček či malíř, sochař a literát Jaroslav Róna.

Podle jmen hostů jako jsou Clemens Kuby, Mark Gungor či Ingrid Formanek, se řada řečníků na místo činu vrací, nebudou se ve svých tématech opakovat? A proč je vidět znovu?

Clemense Kubyho a Marka Gungora jsme pozvali znovu jednoduše pro jejich velký úspěch u publika. Kuby byl v Ostravě před čtyřmi roky, přiváží mimo jiné svůj nový film Reincarnation, který bude na Meltingpotu uveden v české premiéře. A sám Clemens měl obrovskou radost z přijetí naším publikem. Mark Gungor za dva roky prošel náročnou životní etapou a jistě i proměnou, která se odrazí v jeho zábavných vystoupeních na téma manželství. Věřím, že v sálech opět uvidím davy slzící smíchy nad jeho laskavým humorem. Legenda CNN Ingrid Formanek nakonec minulý rok nedorazila, byla na poslední chvíli odvolána pracovně do Grónska, kde se utrhl obrovský ledovec v důsledku oteplování planety. Tento rok to ale vypadá, že vše dopadne dobře, a kromě témat týkajících se ekologie, ochrany životního prostředí, lidských práv či žurnalistiky Ingrid zavzpomíná také na pád železné opony a sametovou revoluci, kterou před 30 lety jako zahraniční reportér zprostředkovávala celému světu.

Jedním z řečníků, který Dolní Vítkovice navštíví, bude vůdce amazonského kmene, léčitel a ekologický aktivista Manari Ushigua, který přijede vyslovit palčivé otázky spojené s odlesňováním pralesů. Což je samozřejmě skandální téma, ale jak my v centru Evropy můžeme s touto situací něco dělat?

Samozřejmě, my všichni můžeme. V dnešním globálním světě, kdy je vše propojeno, se i my tady v České republice podílíme na procesu zkázy naší planety. Například podporou firem, které se podílejí na devastaci deštného pralesa. Amazonie hraje nezastupitelnou roli v produkci kyslíku, bez kterého by byla naše planeta neobyvatelná. Nyní se přibližujeme k tzv. bodu zlomu, kdy je její záchrana téměř nemožná. Prý chybí pouhá tři procenta. Je na čase se vzchopit. A kdo jiný než Manari, který v pralese žije a zná jej a jehož kmen Sápara pomalu vymírá, nám pomůže pochopit procesy, které jsou nám stále nejasné.

Ekologická témata jsou v Ostravě poměrně horká, vždyť Ostravsko má dlouhodobě jedno z nejhorších ovzduší v Evropě. Bude se v tomto směru diskutovat i o tuzemských tématech?

Tématům české krajiny, ekologie či využití energie se bude věnovat například Jan Hradecký nebo Stanislav Mišák na další naší scéně Univercity Stage, která je připravována ve spolupráci s univerzitami, konkrétně Ostravskou univerzitou a Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou.

Jsou nějaká témata, kterým se záměrně vyhýbáte anebo která byste chtěli otevřít, ale není k nim dostatek řečníků?

Nemám pocit, že je téma, kterému bychom se vyhýbali. Vždy se snažíme zamýšlet, jak se na témata dívat nově či jak je nejlépe uchopit. Variant je vždy samozřejmě mnoho, včetně možností, koho pozvat. A ano, mnohdy je absence témat daná bezbřehostí možností, o čem mluvit, nebo se nepodaří oslovit konkrétního řečníka, ať už kvůli jeho vytíženosti či jiným aspektům. Pro letošní ročník jsme oslovili přes tisícovku osobností. Některé se chystají do Ostravy v příštích letech, s některými se domlouváme již roky a doufáme, že to jednou vyjde.

Podle čeho si vůbec vybíráte hosty? Je to více mírou atraktivnosti, nebo tím, že reprezentují právě ožehavé aktuální téma?

Částečně jsem již odpověděla v předchozí otázce. Každý ročník má určitou programovou vizi, přičemž je vtipné si po skončení Meltingpotu porovnávat tato přání, vize a ideály s tím, jak se nám to nakonec povedlo. Je to v podstatě více jak rok dřiny a manévrování mezi možnostmi a přáními. Chystáme čtvrtý ročník, mnohé jsme se již naučili, vybudovali si přátelství a kontakty, mnoho lidí nám fandí a snaží se nám pomoci. Samozřejmě, že nejvíc nás potěší to, když se chtějí do Ostravy vracet osobnosti, které jezdí přednášet po celém světě. Obzvláště pak takoví řečníci, kteří byli před návštěvou Ostravy velmi skeptičtí a kteří jsou na místě více než mile překvapeni nebo dokonce tvrdí, že takovou akci ještě nikde nezažili. Letos máme v programu nejednoho takového hosta a pevně věřím, že i oni se nám v duchu omluví za tu dřinu, kterou teď vynakládáme na to, aby se jim u nás líbilo a mohli předat své myšlenky dál.

Letos budou mimo jiné otevřeny otázky o vzájemném soužití Izraelců a Palestinců, o americké společnosti nebo dopadech uprchlické krize v Německu, o kterých pohovoří izraelský spisovatel a autor bestsellerů Tuvia Tenenbom. Bude jenom jedním z řečníků na dané téma, anebo bude možnost jeho názory i s někým konfrontovat?

Názory každého řečníka má možnost konfrontovat přímo publikum. Meltingpot není jen o „mluvících hlavách“ předávajících své zkušenosti a inovativní myšlenky. Nejsou to jen debaty mezi odborníky ve svém oboru. Je to platforma, kde se názory mohou tavit, posouvat, vznikat nové ideje. A publikum tady má nezastupitelné místo. Zahraniční řečníci jsou nadšení z velmi chytrých dotazů, které naše publikum umí pokládat. Z toho, že má kuráž zeptat se. A v neposlední řadě oceňují přátelskou atmosféru, ve kterých tyto diskuse probíhají. Tuvia Tenenbom je osobnost, která se netají tím, že nemá rád politickou korektnost. A nebojí se věci vtipně pojmenovávat pravými jmény. A určitě se nebude bránit ani diskusi s námi v publiku. Moc se zrovna na tuto osobnost těším.

Vystoupí také třeba uznávaná tanečnice, skladatelka a interpretka manter Donna de Lory, bývalá vokalistka Madonny, která mimo jiné nabídne unikátní hlasové workshopy. Jak náročné ji bylo oslovit a jak často se na Meltingpotu vůbec objeví interpreti, kteří vystupují i na Colours of Ostrava, vedle nějž se Meltingpot koná?

Donnu de Lory jsme museli jednoduše přesvědčit, že má cenu na festival dorazit. Jistě pomohla celá plejáda hostů z minulých let, unikátní propojení fóra s hudebním festivalem a specifický areál. A co se týče hudebníků, kteří zároveň vystoupí na velkých scénách Colours, tady jsme tento rok měli také velké štěstí. Na scéně Alarm budou hovořit o svých projektech například ZAZ, Xavier Rudd, Tim Cole a BaoBao Chen, kněžka voodoo Moonlight Benjamin nebo Nahko Bear. Z Čechů Ben Cristovao, Richard Krajčo a Dan Bárta. A já osobně se nejvíc těším na Davida Harringtona z úžasného Kronos Quartetu.

Jak jste dospěli k tématu digitální revoluce, zvláště ve smyslu její kritiky, kterou reprezentuje Andrew Keen?

Digitální revolucí je ovlivněno každé odvětví lidské činnosti. Jde o historickou změnu, která nemá obdoby. Digitální revoluce přinesla nesporně mnoho dobrých věcí, jde ruku v ruce s inovacemi. Avšak přináší i mnohá úskalí. Andrew Keen je dle mého názoru jedním ze tří současných nejvýznamnějších komentátorů na tomto poli, vedle Jarona Laniera a Nicholase Carra. A nejde v jeho komentářích ani tak o kritiku jako o upozorňování na nevýhody, na které ostatně upozorňují také velcí technologičtí vizionáři jako je Elon Musk.

V čem nás může obohatit vystoupení informativního odborníka na drony a kyberzbraně Davida Whethama?

Tak když ještě zmíním Andrew Keena, který v jednom rozhovoru řekl, že „stroje nás nevraždí ani nic podobného a nevěřím, že to nastane,“ tak možná toto tvrzení vyvrátí právě David Whetham a další řečníci včetně generála Petra Pavla. Ti budou debatovat o tom, zda za nás budou v příštích válkách bojovat roboti, kteří se sami rozhodnou, kdo je nepřítel a koho je třeba zabít. Nebo zda se bude vše odehrávat v kyberprostoru. Tomáš Etzler, který tyto hosty pozval a ví o tomto tématu mnohé, mi ukazoval jedno video, krutou realitu. Upřímně, velmi mě zaskočila má vlastní naivita a neznalost v tomto oboru.

 Jaký je váš osobní tip z obrovského množství řečníků a proč právě on se těší vaší pozornosti?

To je opravdu těžká otázka. Sama již teď vím, že budu především frustrovaná z toho, že v jeden čas běží mnoho zajímavých přednášek a diskusí a nelze zvládnout vše. To jsme letos trochu napravili v tom, že většina řečníků vystupuje zhruba třikrát, takže je šance si to nějak rozumně vše naplánovat. Určitě si nenechám ujít úžasnou Ingrid Formanek, Joea Davise, Andrew Keena, Manariho… Ale hlavně se těším na spokojené tváře v publiku, pro které celou akci chystáme. Snad budou spokojené stejně jako v minulých letech.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.