Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zlata Holušová: Když máte touhu objevovat a díváte se na svět očima užaslýma, pak vás to nemůže přestat bavit

Zlata Holušová: Když máte touhu objevovat a díváte se na svět očima užaslýma, pak vás to nemůže přestat bavit

14.7.2019 07:00 Hudba

Už ve středu 17. července v Ostravě propukne jeden z nejdůležitějších kulturních festivalů v České republice. Záměrně píšu kulturních, protože těch přidaných hodnot v podobě diskuzí, besed, přednášek, projekcí, workshopů a divadel je tolik, že by se člověk musel roztrojit, aby stihnul alespoň polovinu z toho nejzajímavějšího. Na Colours of Ostrava i letos vystoupí světové kapely i naprosto neznámí umělci, kteří jsou dosud v ústraní a jejichž hvězda stoupá. Rozhovor s duší Colours of Ostrava Zlatou Holušovou jsme nemohli ani letos vynechat.

Zvětšit obrázek

Ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.
Foto: Colours of Ostrava

Do zahájení festivalu zbývá už jen pár dní, jak probíhají přípravy?

Teď jste mě zastihl ve chvíli, kdy jsme zjistili, že jeden z vystupujících na Meltingpotu se ocitl v nemocnici. Takže hluboké telefonování a zjišťování, kdo by ho mohl nahradit. I v téhle chvíli se ještě bukuje. Stává se to, protože zdraví máme všichni jenom jedno a nějaká nenadálá událost se vždy může přihodit.

Začněme tedy diskuzním fórem Meltingpot, které se během několika málo let stalo dalším ostravským fenoménem. Co si nenecháte ujít?

Určitě jsem strašně zvědavá na Donnu De Lory, protože její životní příběh je fascinující. Dvacet let jezdí s Madonnou jako její hlavní vokalistka. Podobně impozantní je její vlastní hudební dráha, která je propojená se světem duchovní hudby. Na tu jsem velmi zvědavá, stejně jako na Devakanta, který letos vydal fantastickou knihu o své cestě s hudbou a o hledání různých mistrů. Oba budou vést workshopy a uslyšíme je zpívat. To jsou celebrity z oblasti scény Good Life, ale úžasné osobnosti jsou i na Global stage. Máme zde novináře světových jmen, jako jsou Ingrid Formanek nebo Jim Clancy, bude tady specialistka, která řeší mezinárodní vztahy s Čínou po celém světě. Dá se říci, že rozsah Meltingpotu je obrovský od spisovatelů, přes vědce, lidi, zabývající se duchovním rozvojem, až po jména která řeší krizové situace ve světě současnosti. Meltingpot je něco, na co můžeme být pyšní, protože je zcela určitě největší konferencí v České republice. Má tu skromnost, že je v pozadí toho „velkého bratra“ Colours of Ostrava, ale to neznamená, že není zcela výjimečný.

„Velký bratr“ letos nadělil všem fanouškům asi největší dárek v podobě anglické legendy The Cure…

Mám moc ráda The Cure a velice dlouho jsme se je snažili získat. Těší mě, že jsme na jejich listině světového tažení po festivalech, naposledy teď hráli na Glastonbury a ohlasy jsou fantastické. Kdo si na Colours nechá ujít The Cure, bude opravdu litovat. Stejně jako vystoupení zpěvačky a skladatelky Florence + The Machine, která bude v České republice poprvé a předchází ji pověst, že má jedny z nejfantastičtějších živých koncertů.

Jak dlouhý set The Cure na Colours lidem nadělí?

Myslím, že je to něco přes dvě hodiny, takže na jejich poměry to bude trochu zkrácený set. Hned po nich ale vystupuje a festival v sobotu uzavírá nová světová hvězda Rosalía a myslím si, že i naše backstage se zapotí, protože Rosalía má s sebou více než 30 lidí a tanečníků. The Cure mají samozřejmě taky velice bohatou výpravu, stejně jako Shaka Ponk, kteří přijedou se třemi tourbusy a čtyřiceti lidmi, což bude strašný nářez. Takže zase bude u nás plno.

Mnozí čeští fanoušci se určitě těší na festivalový návrat popové stálice Kryštof… to ale není jediná regionální hudební stopa, že?

Ano. Richard Krajčo dokonce kdysi moderoval hlavní scénu. Letos to není jen o kapele Kryštof, ale je tam několik ostravských a místních seskupení, jako například Degradace, David Stypka, Mirai, Nedivoč a třeba Buty, které festival ve středu 17. července zahájí. Takže jsme se i trochu hudebně vrátili do Ostravy, abychom opět ukázali, jak je hudebně silná.

Velká jména ovšem najdeme také v jiných žánrech. Koho byste kupříkladu zmínila?

Letos je velice silná jazzová scéna, kde máme velikánské hvězdy. Trumpetista Mathias Eick, kterého přímo zbožňuju, nebo Paolo Fresu Devil Quartet, to jsou úžasné osobnosti, někteří vystoupí v České republice úplně poprvé. A samozřejmě korejská zpěvačka Youn Sun Nah, což je velká jazzová hvězda, která u nás také nikdy nebyla a vystoupí v Gongu se svým triem. Podruhé se na Colours vrací legendární Kronos Quartet, takže myslím, že bude na co se těšit i v Gongu. Těším se i na světově proslulého izraelského kytaristu Yonatana Gata a jeho punkově-indiánský jazzový koncert. Letos vystupuje na Colours hodně umělců a kapel, u kterých nevíte, jaký žánr hrají. Vyrostla nám nová generace hudebníků, kteří v sobě mají všechny žánry, takže nejste schopni říct, k jakému žánru se to právě vydalo, protože jsou prostě absolutně originální a výjimeční.

YouTube Music Stage je festivalovou novinkou?

Scéna YouTube Music Stage není až taková novinka. Je za elektronickou scénu, kterou jsme přejmenovali, jednak proto, že scéna získala poprvé partnera, a také proto, že jsme se na ni pokusili v odpoledních hodinách zařadit i nějaké workshopy. Už to není čistě elektronické, ale zase se to prolíná. Dokonce jsou tam v ranních dopoledních hodinách divadla a scéna je bohatší tematicky i žánrově. Workshopy mohou návštěvníci najít i na Europe Stage, na ty se moc těším.

Zdá se, že jediné, co tedy může vzít návštěvníkům vítr plachet, jsou rozmary počasí a případná kapacita scény v Gongu…

Proto si už teď lze rezervovat místo, a pokud to bude kapacitně možné, koncert určitě uvidíte. Počasí je to jediné, co nedokážeme ovlivnit, připravit a nachystat. Předpovědi jsou zatím každý den úplně jiné. Nevypadá to však, že by nás měly stihnout nějaké katastrofy.

Jak dosud probíhá prodej vstupenek? Jsou stále k dispozici? A hrozí nějaký kolaps u turniketů, jak se to jednou stalo?

Teď se vstupenky koupit dají. Letos se nám to podařilo rozběhnout tak, že se budou prodávat až do konce, takže ještě mají všichni šanci. Už loni jsme vyřešili technické problémy a vzhledem k tomu, že páskujeme už několik dní před tím, tak myslím, že to bude v pohodě.

Pro mne osobně jsou ideálním rozjezdem Colours of Ostrava předcházející Crossroads. Co se tam odehrává?

Croosroads přinášejí kapely z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, které většinou na Colours nejsou. Takže spíš nabízí takové naladění a možnost slyšet i něco dalšího. Je to určeno i aktivním muzikantům, protože tam bude asi 50 významných zahraničních hostů, kteří se věnují na různých workshopech lidem a mohou třeba poradit, jak pokračovat se svou dráhou. V odpoledních hodinách pak probíhá showcase vybraných kapel, což jsou půlhodinové koncerty se vším všudy. Letos na Crossroads vystoupí 14 skvělých kapel a je skutečně na co se těšit.

Vypadá to, že Colours of Ostrava jsou prostoupeny i obklopeny pozoruhodnou a přesahovou hudbou. Vybrat a doporučit něco konkrétního je velmi těžké, že?

Já to neumím říct, jsem si jista kvalitou všech kapel, které tam jsou. Každá je v něčem výjimečná. Myslím, že ty, které jsme jmenovali, patří k favoritům, skvělý je například celý setup australských kapel. Těším se na Opal Ocean, dva kytaristy, kteří se stali slavnými hraním na ulici. Už z Festivalu v ulicích vím, že nezklame ani San Salvator. Lewis Capaldi se mezitím stal velkou hvězdou. Když se na ta jména dívám, vidím samé skvělé věci. Skoro si myslím, že je škoda chodit jenom po těch českých, ale skutečně hledat a objevovat. Z hlavních hvězd se vrací na festival ZAZ, Mariza nebo John Butler Trio.

Kdybych vám měla doporučovat, tak vám přečtu celý line-up. Gang of Youths z Autrálie, to jsou moji miláčci, ty jsem si vyhlédla. Ólafur Arnalds odehraje velmi tichý a velmi krásný koncert. Je toho prostě moc.

Filozofie Colours of Ostrava je stále o hledání, sbližování a poznávání nových tváří a jmen, že?

Letos je v programu na 30 zahraničních kapel, které nikdy v České republice nebyly, takže je to opravdu o hledání. Nemohli jste je zahlédnout v žádném z klubů. Colours of Ostrava se snaží nosit nové, moderní trendy a vytvářet pro lidi otevřený svět. Už nás moc takových není.

Když se na vás tak dívám, vidím, že vás to objevování pořád ohromně baví!

No samozřejmě! (úsměv)

Kde na to berete energii?

Já nevím. Když vás něco baví, tak tu sílu a energii samozřejmě máte, protože děláte svou práci s vášní. To je velice důležité a to už věděl Leonardo da Vinci. Když máte touhu objevovat a díváte se na svět očima užaslýma, pak vás to nemůže přestat bavit.

Děkuji vám moc za rozhovor a přeji, ať se festival co nejlépe vydaří!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.