Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Galavečer Národního divadla moravskoslezského: Všechny čtyři soubory namlsaly věrné publikum

Galavečer Národního divadla moravskoslezského: Všechny čtyři soubory namlsaly věrné publikum

9.9.2019 05:51 Divadlo

Galavečer Národního divadla moravskoslezského v Ostravě k zahájení sezóny 2019/2020 se mimořádně vydařil. Program, rozdělený letos na operní, baletní a činoherní část proběhl zpočátku v Divadle Antonína Dvořáka, odkud se publikum po hodinové prezentaci událostí nadcházející i minulé sezóny přesunulo do Divadla Jiřího Myrona. Zde zazněly muzikálové hity a byly připomenuty některé vynikající baletní tituly z uplynulé sezóny i přísliby sezóny nadcházející. Samozřejmě opět nechyběla činohra. Přesun publika mezi divadelními budovami okořenil komediálním výstupem člen činohry a výrazný ostravský komik Vladimír Polák.

Zvětšit obrázek

Z Galavečera k zahájení nové sezóny Národního divadala moravskoslezského.
Foto: Martin Popelář

V ukázkách nadcházejících premiér si někteří vystupující umělci už dopředu řekli o nominace na Cenu Thálie a Cenu divadelní kritiky. Nechceme zakřiknout, a tak zatím nebudeme jmenovat.

Podívanou v obou divadlech zpestřila technika využitím jak přímého videopřenosu mezi oběma divadly, tak obrazového záznamu. Vrcholem této části programu byl pak přímý přenos z procházky po nově zrekonstruovaných divadelních prostorách Divadla Jiřího Myrona včetně zákulisí, baletního sálu i zkušebny orchestru, nechyběla ani videonávštěva baru nového divadelního sálu „12“. Celou procházku s velkou dávkou humoru doprovázeli svým komentářem Izabela Firlová Vydrová a Petr Panzenberger.

Program v Divadle Antonína Dvořáka zahájil orchestr opery NDM pod taktovkou dirigenta Jakuba Kleckera. Předehra opery Prodaná nevěsta, provedená s důrazem na dramatičnost a dynamickou škálu, předznamenala atmosféru celého večera bohatou na emoce od radosti až k dojetí, od smíchu až k vážnému zamyšlení. Projekce v průběhu předehry připomněla podobu budovy Divadla Antonína Dvořáka od její první sezóny před sto lety. Objevily se i tváře tehdejších představitelů jednotlivých postav, jejichž defilé uzavřel portrét Evy Dřízgové coby Mařenky již z novější éry ostravské opery.

Eva Dřízgová během projekce. (Foto: Martin Popelář)

Následovala Scéna z květinové zahrady z baletu Ludwiga Minkuse Don Quijote s pozvánkou na první reprízy v sezóně, které budou 28. září a 5. října. Své taneční umění představili zejména Sawa Shiratsuki, Brittany Catalinas Haws a Michaela Vápeníková.

Činohra se pochlubila ukázkou hry Johna Hodge Rádce. Diváci se stali svědky živého přenosu z Divadla Jiřího Myrona a viděli zkoušku hry o Stalinovi s výbornými výstupy Františka Strnada, Vladimíra Čapky, Petra Housky, Anety Klimešové, Romana Haroka a Josefa Nováka-Vajdy. Nejbližší reprízy proběhnou 20. a 25. září.

Veronika Holbová. (Foto: Martin Popelář)

První vrchol celého galavečera přišel vzápětí: árii Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém zazpívala Veronika Holbová, doprovázená orchestrem opery s dirigentem Jakubem Kleckerem. Nebylo snad lepší volby pro pozvánku na premiéru nejslavnější Dvořákovy opery, která je připravována v režii Radovana Lipuse na 17. a 19. října.

Stávající operní hit z minulé sezóny, operu Giacomo Meyerbeera Robert ďábel, připomněl duet Raimbauta a Bertrama ze 3. jednání v provedení Martina Gurbaľa a Martina Šrejmy, orchestr opery dirigoval Adam Sedlický. Zájemci mohou tuto operu spatřit už 18. a 24. září.

Z baletu Nebezpečné známosti. (Foto: Martin Popelář)

Baletní soubor poté zatančil scénu souboje z baletu Arturse Maskatse Nebezpečné známosti. A druhé baletní vystoupení v celém programu naznačilo, že Ostrava má v baletu NDM skutečně soubor světové úrovně. To ostatně potvrdila všechna baletní čísla, která se následně objevila ve druhé části programu na jevišti Divadla Jiřího Myrona. Nejbližší reprízy Nebezpečných známostí jsou 19. a 22. září.

Velkým příslibem z nadcházející operní sezóny se stal i duet Marie a Paula Glück das mir verlieb z připravované inscenace opery Ericha Wolfganga Korngolda Mrtvé město v provedení Lindy Ballové a Leonida Shoshyna. Orchestr opery dirigoval Adam Sedlický. Premiéry se odehrají 23. a 25. dubna 2020.

První část programu uzavřela ukázka z další připravované operní inscenace, z Maškarního plesu Giuseppa Verdiho. Luciano Mastro, Roman Vlkovič, Marta Reichelová a David Nykl spolu se sborem opery pod vedením dirigenta Jakuba KLeckera s velkým úspěchem ukázali zejména komediální potenciál slavného díla. Premiéry budou 12. a 14. prosince.

Přesun diváků o přestávce. (Foto: Martin Popelář)

Další část galavečera proběhla v Divadle Jiřího Myrona. Poněkud lehčí žánry, činoherní komedie, opereta a muzikál, ukázaly potenciál hudebně zábavného divadla i činohry zaměřené na satirické ztvárnění lidských slabostí a nedostatků.

V připomínkách titulů přenesených z minulých sezón se objevily muzikály Jesus Christ Superstar (nejbližší reprízy 28. 11. a 1. 12.), a Rebecca (22. 9. a 5. 10.). V ukázce z Rebeccy zazářila Soňa Jungová v roli paní Van Hopperové. Scénami Plán a Nadlidé byl představen komorní muzikál Thrill me (Vzruš mě!), jehož reprízy jsou připraveny na 11. a 13. září. Reprízován bude i balet Vzlety a pády (nejbližší termíny 17. a 23. 10.) a také muzikál Děj se co děj Colea Portera s hvězdnou Martinou Šnytovou (2. a 10. 10.)

Martina Šnytová. (Foto: Martin Popelář)

Hned následující ukázka z připravované inscenace operety Madame Favart přinesla další vrchol večera ve výkonu Martiny Šnytové ve scéně audience u krále.  Vrcholné pěvecké umění ve spojitosti s vynikajícím komediálním herectvím se stalo nejlepším argumentem pro tvrzení, že klasická opereta se může stát moderním hudebně-zábavným divadlem nejvyšších kvalit. Orchestr operety/muzikálu dirigoval Marek Prášil.

Ukázka z představení Rossiniho karty. (Foto: Martin Popelář)

Balet NDM připravuje na 21. a 23. listopadu premiéru komponovaného baletního večera Rossiniho karty. Italský choreograf Mauro Bigonzetti v tomto svém díle spojil klasickou Rossiniho hudbu s moderním tanečním projevem. Výsledkem je doslova nadšení řadového publika i odborné kritiky všude, kde se tento balet inscenuje. V první části baletního večera uvidí diváci ještě dílo španělského choreografa Juanja Arquese  Consequence/Následek. Z ukázky lze opět usuzovat na jeden z vrcholů nejen ostravské baletní sezóny.

Ukázka z komedie Revizor. (Foto: Martin Popelář)

Jednou z velkých událostí činoherní sezóny se s největší pravděpodobností stane i premiéra proslavené, ve skutečnosti celosvětově nejslavnější novodobé komedie N. V. Gogola Revizor. Ukázkou zkoušky hry s obrovskou komediální nadsázkou doslova nadchli publikum Petr Houska, Petr Panzerberger a Izabela Vydrová (dříve Firlová). Herečka rozesmála hlediště přeřeknutím v příjmení, když se představila jako Firlová, aby pak se smíchem ukázala snubní prstýnek zároveň s výkřikem „Promiňte, Vydrová, už týden!“

Tito tři reprezentanti činohry NDM spolu s Vladimírem Polákem (v první části večera) upozornili i na připravované Odcházení Václava Havla v režii šéfa činohry NDM Vojtěcha Štěpánka, jehož premiéra se chystá na 14. listopadu. Vojtěch Štěpánek bude režírovat i Revizora (premiéra bude 12. března 2020).

Poslední dvě pozvánky patřily muzikálu. V ukázce díla Jasona Roberta Browna The Last Five Years (Pět let zpátky), jehož česká premiéra se bude konat 26. září, na sebe upozornila zpěvačka Klára Jelínková.

Ukázka z muzikálu The Last Five Years. (Foto: Martin Popelář)

A bez nadsázky lze už dopředu říci, že zcela jistým vrcholem muzikálové sezóny v Ostravě se stane premiéra proslaveného titulu z dílny Leonarda Bernsteina West Side Story (6. a 8. 4. 2020). Jeden z nejobdivovanějších muzikálů všech dob bude režírovat ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, profesí operní režisér. Zpěvačky Klára Jelínková a Martina Šnytová v písni A Boy Like That, Marco Salvadori se slavnou písní Maria a Klára Jelínková, Martina Šnytová, Jiří Daniel, Tomáš Novotný a Marco Salvadori doprovázeni orchestrem operety s dirigentem Jakubem Žídkem ve velehitu Tonight uzavřeli celý galavečer a doslova namlsali publikum, které ještě dlouho tleskalo vestoje.

Nadcházející sezóna Národního divadla moravskoslezského se po zhlédnutí galavečera k jejímu zahájení jeví jako velice slibná.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.