Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravská radost z nominací na Ceny Thálie: Ve hře jsou Kněžíková, Šnytová, Gajdošíková, Sulženko a Sakurado

Ostravská radost z nominací na Ceny Thálie: Ve hře jsou Kněžíková, Šnytová, Gajdošíková, Sulženko a Sakurado

10.9.2019 15:07 Divadlo

Nominace na Ceny Thálie zveřejnila v úterý odpoledne Herecká asociace. Pět užších nominací putuje do Moravskoslezského kraje, ve všech případech do Ostravy. Za činohru má nominaci Pavla Gajdošíková díky roli Maryši v Divadle Petra Bezruče. Další čtyři nominace putují do Národního divadla moravskoslezského - za muzikál pro Martinu Šnytovou, za operu pro Kateřinu Kněžíkovou a Jiřího Sulženka a za balet pro tanečnici Shino Sakurado. O vítězech bude rozhodnuto na galavečeru, který se uskuteční 5. října. Herecká asociace také v úterý udělila cenu v kategorii činoherce do 33 let. Cenu si na tiskové konferenci v Praze převzala Zuzana Truplová, která do loňska působila v ostravské Komorní scéně Aréna.

Zvětšit obrázek

Luciano Mastro a Kateřina Kněžíková v hlavních rolích opery Julietta aneb Snář.
Foto: Martin Popelář

Největší radost panuje v Národním divadle moravskoslezském, které má dvě nominace za operu a po jedné nominaci za muzikál a balet. „Velmi mě těší, že jsou kromě Jiřího Sulženka nominovány naše tři dámy, a jsou to dámy s velkým D. Těší mne, že si porotci všimli pozoruhodného výkonu Kateřiny Kněžíkové v opeře Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář. Velmi bych Thálii přál také Martině Šnytové za muzikál. Už má čtvrtou nominaci a cenu si zaslouží. A Shino Sakurado patří ke špičkovým oporám našeho baletního souboru už několik let,“ řekl  ředitel NDM Jiří Nekvasil

Martina Šnytová v muzikálu Děj se co děj. (Foto: M. Popelář)

Velkou radost netají ani jednotliví umělci. Martina Šnytová je nominována za roli Reno Sweeney v muzikálu Colea Portera Děj se co děj (Anything Goes). Muzikál měl premiéru v dubnu 2019. „Já si tu roli užívám, strašně mě to baví. Reno je kabaretní zpěvačka a herečka, patřičně afektovaná, je jí všude plno, ale zároveň lidsky, vnitřně, úplně obyčejně touží po lásce. Hledá ji zpočátku neúspěšně,“ říká Martina Šnytová, která byla na Cenu Thálie v minulosti nominována již třikrát, zatím ale nominaci neproměnila.

Shino Sakurado v Nebezpečných známostech. (Foto: Serghei Gherciu)

Tanečnice Shino Sakurado má nominaci na Cenu Thálie za roli Markýzy de Merteuil v baletu Nebezpečné známosti. „Markýza je silná žena, zároveň zmítaná emocemi a plná vnitřního neklidu. Ostře kontrastuje s rolí křehké Madame de Tourvel, kterou v Nebezpečných známostech také alternuji. Nominace si velmi vážím a jsem za ni moc šťastná,“ řekla japonská tanečnice, která je špičkovou sólistkou baletu NDM už pátým rokem.

Luciano Mastro a K. Kněžíková. (Foto: M. Popelář)

Hostující sopranistka a rodačka z Bohumína Kateřina Kněžíková získala nominaci na Cenu Thálie za roli Julietty v opeře Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář (v režii dua SKUTR). „Já hlavně nejdu na jeviště s tím, že dostanu nějakou cenu. Role Julietty je prostě boží a pro mne je nejdůležitější, aby se to líbilo divákovi. V tomto případě se to moc povedlo, Julietta aneb Snář je výborná inscenace,“ vyznává se Kateřina Kněžíková. „V Ostravě se dělá úžasné divadlo a já jsem šťastná, že tady mám možnost zpívat nádherné role a že ta cena přišla právě za roli v Národním divadle moravskoslezském,“ říká pěvkyně.

Jiří Sulženko jako Gianni Schicchi. (Foto: Martin Popelář)

Zasloužená je také nominace Jiřího Sulženka za titulní roli v Pucciniho jednoaktové opeře Gianni Schicchi, která je součástí představení Triptych uváděného v Národním divadle moravskoslezském. „Hezká role! Pro mne to je už třetí zkušenost s Giannim Schicchim, takže se dá říct, že jsem ji pro Ostravu vypulíroval, pro NDM to byl doslova křišťál,“ s úsměvem komentoval pěvec, který zpívá mj. v pražském Národním divadle a oceněnou roli zpíval nejen tam, ale také v Brně.

Pavla Gajdošíková jako Maryša. (Foto: Lukáš Horký)

Další nominaci na Cenu Thálie má ještě Pavla Gajdošíková, a to za titulní roli v inscenaci Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Za stejnou roli herečka již letos v březnu získala Cenu Jantar a posléze také Cenu divadelní kritiky za nejlepší ženský herecký výkon. Tehdy se nechala slyšet, že práce na Maryši byla zcela jiná než v případě dřívějších rolí. „Nechci říct, že byla snazší, ale Maryša mi byla velmi blízká. Všechno, co ona prožívala, i ten příběh. Neříkám, že bych někdy chtěla někoho zabít. To určitě ne. Ani vinit někoho. Ale třeba jazyk mi byl velmi blízký, protože jsem z Valašska,“ řekla Gajdošíková v březnu v rozhovoru pro Ostravan.cz.

Kompletní přehled nominací na Ceny Thálie je zveřejněn ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.