Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Petr Sutorý před premiérou Mefista: Jsem pravý opak hlavní postavy, takže ta role je pro mě oříšek

Petr Sutorý před premiérou Mefista: Jsem pravý opak hlavní postavy, takže ta role je pro mě oříšek

20.9.2019 20:10 Divadlo

Herec Petr Sutorý se již v sobotu poprvé představí v roli Hendrika Höfgena, hlavní postavy inscenace slavného románu Klause Manna Mefisto. Premiéru uvede Těšínské divadlo v režii Petra Kracika. Absolvent dramatického oboru Janáčkovy konzervatoře v Ostravě zahájil svoji hereckou kariéru v roce 2001 v Severomoravském divadle Šumperk, odkud po dvou sezónách přešel právě do Těšínského divadla. Zde ztělesnil již téměř padesát postav. V průběhu českotěšínského angažmá se s úspěchem vyrovnává s menšími i velkými rolemi. Henrik Höfgen patří v jeho kariéře k těm největším hereckým úkolům, se kterými se potkal.

Zvětšit obrázek

Petr Sutorý na zkoušce inscenace Mefisto.
Foto: Karin Dziadková

Na co jste pomyslel ve chvíli, kdy jste se dozvěděl, že budete hrát hlavní roli v inscenaci Mefisto?

Potěšilo mne to. Myslím si, že herce vždy potěší, když uvidí své jméno v obsazení hry na prvním místě. Pak jsem si o roli Hendrika Höfgena, kterého v inscenaci Mefisto hraji, začal zjišťovat více informací a lehce jsem znervózněl (úsměv).

Viděl jste slavný film, případně četl jste román Klause Manna?

Dávám raději přednost knihám před filmovým zpracováním. Ve filmu člověk vidí jen určitou část děje, zatímco kniha je komplexnější a dává větší volnost čtenářově fantazii. O prázdninách jsem se zajel se svou přítelkyní podívat do Berlína na některá místa, kde se román i část naší inscenace odehrává. Ale určitě se v budoucnu podívám i na film. Jsem zvědav, které části z románu autoři filmu vybrali.

Co vám po přečtení knihy hlavně utkvělo v paměti?

Údiv nad tím, čeho všeho jsou někteří lidé schopni udělat pro své „blaho“. Třeba i obětovat svou rodinu, své nejbližší přátele, a to jen kvůli moci a penězům.

Myslíte si, že inscenace Mefista je pro dnešní dobu aktuální?

Ano. Tato hra neztrácí svou aktuálnost a naléhavost ani v dnešní době, protože moc, sláva a peníze, které způsobily tak razantní změny v povaze Hendrika Höfgena, stále hýbou světem a možná že v této době i víc, než kdy jindy.

Jaké vlastnosti a charakterové rysy postavy, kterou hrajete, jsou podle vás z lidské hlediska nejhorší?

Tato postava je přímo přehlídkou špatných lidských vlastností. Ale nejvíce mi na něm vadí jeho „morální ohebnost“. Neštítí se ničeho, aby dosáhl svého cíle.

Setkal jste se s podobnými typy lidí ?

S podobnými ano, ale nebylo to tak extrémní chování  jako u Höfgena. I když bůhví, jak by se tito lidé chovali v době, ve které se odehrává děj naší hry.

Říká se, že podobní lidé to často v životě dotáhnou dál než poctiví a slušní lidé…

Ano, a je mi z toho smutno. Slušnost a vzájemná lidská úcta se nám nějak vytrácejí a vládne lež, hrubost a pomstychtivost. Stačí se podívat, co se v dnešní době děje v naší nejvyšší politice. Ale jsem optimista a věřím, že bude líp.

Co pro vás bylo v průběhu zkoušek nejsložitější a s čím jste měl nejvíce práce?

Já jsem díkybohu úplný opak Hendrika Höfgena, takže pro mě byla tato role celkem oříšek. On je sebestředný cholerik a hlavně scény, kdy je hnusný na svou ženu, mi byly hodně proti srsti. Po každé zkoušce jsem musel být aspoň chvíli sám, abych to vydýchal.

Co byste si přál, aby cítili diváci po odchodu z představení Mefista, nebo co byste rád, aby si z tohoto představení odnesli?

Přál bych si, aby si lidé znovu uvědomili, v jak krásné době teď žijeme. Je mír, můžeme cestovat kam chceme, můžeme si svobodně říkat co chceme a když vypnete televizi, mobilní telefon a počítač a půjdete se že svými nejbližšími třeba projít ven, tak jak kdysi napsal básník Ferlinghetti, zjistíte, že svět je báječné místo k narození…

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.