Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Důvěřujte vlastnímu instinktu a nebudete otrokem druhých lidí, říká Vanessa Mae před koncertem v Ostravě

Důvěřujte vlastnímu instinktu a nebudete otrokem druhých lidí, říká Vanessa Mae před koncertem v Ostravě

26.9.2019 05:37 Hudba

Světoznámá houslistka Vanessa Mae, která ve svých skladbách propojuje světy klasické a popové či rockové hudby, po devíti letech zavítá do Ostravy. Během exkluzivního rozhovoru, který poskytla kulturnímu deníku Ostravan.cz, jsme s rodačkou ze Singapuru nehovořili pouze o blížících se koncertech v České republice nebo o připravovaném albu. Vícero otázek totiž směřovalo také k tomu, jak tato šarmantní žena vnímá sebe sama a svět kolem nás. Vanessa Mae vystoupí 15. října v Ostravar Aréně, o den později se představí v Brně a 17. října předvede své houslové mistrovství ještě v Praze.

Zvětšit obrázek

Vanessa Mae se angažuje také na poli ochrany zvířat.
Foto: Instagram, Vanessa Mae

Obecně vzato, co máte a co nemáte ráda na rozhovorech s novináři?

Když mi bylo dvanáct let, tak mi radili, abych dokázala rozpoznat mnohoznačné otázky, ale popravdě řečeno v současnosti těmto typům otázek příliš nečelím. Ačkoliv si vybavuji, že jsem už narazila na jednoho zvrhlého perverzního novináře, který mi řekl, že si asi zasloužím fanouška, který mě pronásleduje, protože některé z mých fotek byly docela vyzývavé.

Co mohou příchozí očekávat od vašeho koncertu v Ostravě?

Asi to bude znít jako klišé, ale všechny momenty během show by měly být strhující, bez potřeby nějakých triků. Pár dojemných vzpomínek může trvat celý život, takže když pozitivně a dlouhodobě zapůsobím, a to třeba pouze na jednoho člověka v publiku, tak to znamená, že se ten večer stalo něco speciálního.

V Ostravě nebudete vystupovat poprvé, koncertovala jste tady už v roce 2010… Máte letos také v plánu prohlídku města?

Už je to skoro deset let, ale vypadá to, jako by to bylo včera! Když však přemýšlím o svých aktuálních pracovních povinnostech, tak pochybuji, že budu mít více času, abych měla prostor si prohlédnout tamní památky. Nicméně alespoň nějakou krátkou procházku bych určitě zvládnout chtěla.

Na hudební scéně působíte více než třicet let. Jak moc jste se během té doby změnila, co se týká vašeho charakteru či třeba přístupu k druhým, respektive jaké největší ponaučení jste si za tu dobu odnesla?  

To je velmi složitá otázka, která mě nutí přemýšlet! Domnívám se, že my všichni neustále objevujeme, kdo jsme, a ve chvíli, kdy konečně máme odpověď, potom je čas začít nový život. Začala jsem však si všímat, že spousta z nás je už za hranicí nějaké napravitelnosti a smutné ovšem je, že mnohé z nás tohle nijak neznepokojuje. Nicméně věřím, že je možné se změnit, lépe později než nikdy.

Dotaz, kterému se nedá vyhnout a který pravděpodobně čekáte. Připravujete nové album?

Příští rok to bude 25 let, co vyšel můj první popový singl, takže plánuji k tomuto výročí novou nahrávku.

Domníváte se, že vaše rozmanitá hudba, ve které najdeme prvky klasické hudby, popu, rocku, jazzu a dalších žánrů, pomáhá šířit nezaujatost mezi lidmi?

Myslím si, že moje různorodá hudba přispívá k tomu, že jak v samotném umění, tak ve vnímání dalších umělců je více otevřenosti. Nicméně opravdu si přeji, aby se tato nepředpojatost rozšířila na další aspekty ve světě. Pokud preferujeme výhradně jeden vlastní žánr, tak na tom není nic špatného, ale musíme usilovat o to, abychom byli také tolerantní k ostatním, se kterými se dělíme o náš svět, což samozřejmě zahrnuje také větší respekt a porozumění vůči zvířatům.

Prodala jste více než deset milionů alb, obdržela jste více než 40 mezinárodních ocenění, koncertovala jste v mnoha zemích, mnozí by si mohli myslet, že jste bohatá, slavná a máte všechno, co si přejete. Nicméně co v současné době považujete za nějakou další osobní výzvu pro každý den, týden, měsíc a podobně, která vás nějakým způsobem žene dopředu?

Nejsem tak ambiciózní, jak by se z mého životopisu mohlo zdát. Moje osobní výzva je, abych si užívala život v každém momentu. Ale teď už vím, že tato schopnost nekoresponduje s typem mé osobnosti.

Jakou byste měla radu pro ty, kteří si myslí, že když dosáhnou jeden úspěch, přičemž nezáleží na tom, v jakém je to oboru, tak je jejich úkol splněn?

K tomu bych uvedla asi to, že bychom se neměli dívat spatra na lidi, kteří znají své limity a kteří nechtějí dále překonávat sami sebe. Navíc podle mě pouze ti, kteří sami sebe nemohou zklamat, mají plnohodnotný a spokojený život.

Jakým způsobem se snažíte odpoutat od různých rušivých elementů, se kterými jste dnes a denně konfrontována? Nemluvě o tom, že spousta lidí se vám snaží radit, co byste měla dělat, další se chtějí vetřít do vaší pozornosti jako vaši domnělí kamarádi a navíc na každého z nás neustále útočí spousta informací…

Pouze když budete důvěřovat vlastnímu instinktu, tak nebudete otrokem druhých lidí.

Co byste z vašeho pohledu označila za váš největší úspěch?  

Kombinaci tří faktorů. To znamená to, že jsem průkopník klasické crossover hudby, přežila jsem prapodivné dětství a stala jsem se milovníkem všech zvířat.

Vaše náklonnost ke zvířatům je opravdu příkladná, proto je čas vyzdvihnout také vaše charitativní aktivity, o kterých mnozí pravděpodobně nevědí. Spolupracujete například s organizací Cruelty Free International, která mimo jiné bojuje za to, aby byly zrušeny pokusy na zvířatech…

Zástupcům Cruelty Free International vždy připomínám, že mohou počítat s mou podporou. Ostatně není to žádná snadná výzva přesvědčit ta nejvíc narcistická stvoření na světě, že život někoho dalšího nemá menší cenu než ten náš. Zvířata si zaslouží naši pomoc, takže doufám, že s touto organizací dosáhneme ještě mnoho důležitých milníků.

Co vnímáte jako vaši největší životní nejistotu v současné době?

To, že si vlastně užívám, když se cítím provinile, protože vím, že nějakým způsobem marním svůj čas.

Kdybyste měla vybrat jednu píseň z vašeho repertoáru, kterou byste měla zachránit svět, jakou byste vybrala?

Zvolila bych skladbu Solace, která z mého pohledu vystihuje tento dotaz přesně. Nejprve musíme najít útěchu uvnitř nás samotných, než ji budeme chtít hledat u druhých.

Jaký přínos byste chtěla ve světě zanechat?

Chtěla bych rozhýbat lidi díky mé hudbě a svými názory bych také chtěla pomoci zvířatům.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.