Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dvě Ceny Thálie míří do Ostravy. Sošku si převzaly Kateřina Kněžíková a Martina Šnytová

Dvě Ceny Thálie míří do Ostravy. Sošku si převzaly Kateřina Kněžíková a Martina Šnytová

5.10.2019 21:26 Divadlo

Dvakrát bravo pro Ostravu!!! Hned dvě nominace se podařilo proměnit dvěma umělkyním, které byly nominovány na Ceny Thálie za role ztvárněné v ostravských divadlech. Cenu si v sobotu večer v pražském Národním divadle převzaly sopranistka Kateřina Kněžíková a muzikálová zpěvačka Martina Šnytová. Další tři nominovaní z Ostravy, tedy Pavla Gajdošíková, Shino Sakurado a Jiří Sulženko, nominaci nakonec neproměnili.

Zvětšit obrázek

Laureátky Ceny Thálie Martina Šnytová a Kateřina Kněžíková krátce po převzetí ocenění.
Foto pro NDM: Lucie Maceczková

Sopranistka a rodačka z Bohumína Kateřina Kněžíková získala Cenu Thálie za roli Julietty v opeře Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář, kterou v režii dua SKUTR letos v dubnu v premiéře uvedlo Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě.

Kateřina Kněžíková v pražském Národním divadle, kde se udílení cen tradičně konalo, na jevišti poděkovala svým rodičům a také kolegům z Ostravy. „Chci pozdravit celou svou rodinu a poděkovat jí za to, že mě každý den drží a každý den mi dává možnost stát na jevišti, protože odskakovat si od mých holčiček je stále těžší. Dále bych poděkovala i manželovi, který má velké pochopení pro mé výlety do Ostravy a do dalších míst, které mu připadají hrozně výstřední. Za to mu velmi děkuju,“ řekla Kateřina Kněžíková.

Kateřina Kněžíková po galavečeru. (Foto: Lucie Maceczková pro NDM)

Muzikálová zpěvačka Martina Šnytová byla na Cenu Thálie nominovaná v minulosti už třikrát, ovšem teprve nyní se jí podařilo nominaci konečně proměnit. Cenu převzala za roli Reno Sweeney v muzikálu Colea Portera Děj se co děj (Anything Goes), uváděném v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Muzikál měl premiéru v dubnu 2019.

Při přebírání sošky Martina Šnytová neskrývala radost, že to konečně vyšlo. „Jak řekl můj kolega Leonardo Di Caprio, na některé věci stojí za to si počkat, takže jsem moc ráda,“ řekla. Následně poděkovala Národnímu divadlu moravskoslezskému v Ostravě za všechny role, které má možnost hrát, speciálně pak šéfce souboru opereta/muzikál Gabriele Petrákové.  „Samozřejmě moc děkuji i celému inscenačnímu týmu, který se podílel na muzikálu, a všem kolegům. Byl to pro mne veliký boj a jejich podpora mi moc pomohla, díky nim tady můžu stát,“ řekla.

Martina Šnytová po obdržení ceny. (Foto: Lucie Maceczková pro NDM)

Moravskoslezský kraj měl v letošních Cenách Thálie hned pět želízek v ohni. Za činohru byla nominovaná Pavla Gajdošíková díky titulní roli v inscenaci Maryša v ostravském Divadle Petra Bezruče. Nominován byl také Jiří Sulženko za roli Gianniho Schicchiho v inscenaci NDM Triptych a za balet měla nominaci Shino Sakurado, a to za roli markýzy de Merteuil v baletu NDM Nebezpečné známosti.

Herecká asociace kromě toho udělila cenu v kategorii činoherce do 33 let. Tu si letos převzala Zuzana Truplová, která do loňska působila v ostravské Komorní scéně Aréna.

Kompletní výsledky Cen Thálie najdete na webových stránkách cenythalie.cz

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.