Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Marie Rottrová a Jindřich Štreit odhalí 16. října na Bolt Tower Jantarové schodiště slávy

Marie Rottrová a Jindřich Štreit odhalí 16. října na Bolt Tower Jantarové schodiště slávy

11.10.2019 00:29 Atd. » Ceny JANTAR

Jantarové schodiště slávy bude ve středu 16. října slavnostně odhaleno v Dolních Vítkovicích, přesněji na Bolt Tower, která je dominantou Ostravy tyčící se symbolicky ke hvězdám. Jantarové schodiště právě takové hvězdy zachytí a zachová po generace podobně, jak to známe z hvězdného chodníku v Hollywoodu, ale přece jen jinak, po ostravsku. Na chystanou událost upozorňují poutače, které jsou rozmístěny v areálu Dolních Vítkovic a na dalších místech.

Zvětšit obrázek

V Dolních Vítkovicích se objevily poutače na chystanou událost.
Foto: organizátoři

První dvě hvězdy ostravského Jantarového schodiště slávy budu patřit Jindřichu Štreitovi a Marii Rottrové.  Fotograf a pedagog a legendární zpěvačka si je osobně odhalí díky tomu, že se letos v březnu stali historicky prvními laureáty Ceny Jantar za celoživotní přínos v oblasti kultury. Organizátoři Cen Jantar se následně rozhodli vybudovat právě pro osobnosti, za kterými stojí významné celoživotní dílo oceňované odborným kolegiem, Jantarové schodiště slávy. Autorkou návrhu hvězd, které budou odhaleny na schodišti na Bolt Tower, a také pamětní desky upozorňující na Ceny Jantar, je sochařka Šárka Mikesková. Ta také vytvořila podobu sošky, kterou si z Cen Jantar odnášejí nejlepší umělci.

Poutač na chystanou událost.

Jantarové schodiště slávy je společným projektem společnosti ProJantar, organizátora Moravskoslezských kulturních Cen Jantar, a DOV. „Je nám ctí, že hlavní poctou pro tyto významné osobnosti je vedle samotné Ceny Jantar jejich zařazení na Jantarové schodiště slávy na Bolt Tower, tedy na Vysoké peci č. 1 u nás v Dolních Vítkovicích,“ konstatoval výkonný ředitel DOV Petr Koudela. Každý rok podle něj přibudou dvě hvězdy se jmény dvou umělců, kteří se stali laureáty moravskoslezské kulturní ceny za celoživotní přínos pro kulturu.

Ceny Jantar se v regionu vyhlašují od roku 2018 v šestnácti kategoriích, přičemž letos poprvé přibyli také dva laureáti za celoživotní dílo.

„Po skončení prvního ročníku se nás řada lidí ptala, proč kromě výročních cen nevyhlašujeme i ceny za dlouhodobou uměleckou práci. Proto jsme se rozhodli, že každý rok udělíme dvě ceny pro umělce, kteří svou celoživotní tvorbou překročili hranice Moravskoslezského kraje i České republiky, jsou nezpochybnitelnými autoritami ve svém oboru a jejich tvorba se stala součástí našeho národního kulturního dědictví,“ říká Aleš Honus ze společnosti ProJantar.

Poutač na chystanou událost.

Veřejnost si bude moci Jantarové schodiště slávy prohlédnout jako součást návštěvnického okruhu, který vede do jádra někdejší vysoké pece a také do jejích vyhlídkových pater s jedinečnou kavárnou, která vznikla ve šroubovicové nástavbě vysoké pece – dnešní Bolt Tower.  Bolt Tower návštěvníkům nabízí také jedinečný zážitek cestování skipovým výtahem, adrenalinový venkovní chodník kolem celé nástavby a výhledy na všechny světové strany.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Ceny JANTAR", nebo přejděte na úvodní stranu.