Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Petr Kracik: Letošní ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska bude ve své podobě asi poslední

Petr Kracik: Letošní ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska bude ve své podobě asi poslední

30.10.2019 06:32 Divadlo

Po nástupu režiséra Petra Kracika do funkce ředitele Těšínského divadla se začalo uvažovat o spojení dvou divadelních festivalů, které se konají v Českém Těšíně, do jediného společného projektu. A jak z následujícího rozhovoru s Petrem Kracikem vyplývá, letošní ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska (FDMS), který začne již v pátek 1. listopadu, bude v této podobě pravděpodobně poslední.

Zvětšit obrázek

Ředitel Těšínského divadla Petr Kracik.
Foto: Jan Faukner (vcd.cz)

V čem se bude lišit letošní ročník festivalu od toho loňského?

Z mého pohledu jde o drobné změny. Loňský ročník byl osmnáctý a média tehdy uvedla, že festival dosáhl dospělosti. I z toho důvodu jsme nechtěli dělat nějaké zásadní změny.  První změnou je rozdělení festivalového programu do dvou listopadových víkendů. Máme za to, že naši diváci mají v těchto dnech více volného času a mohou si lépe vychutnat jak nabízené inscenace, tak i neformální setkání s inscenátory v divadelním klubu. Podobně koncipujeme setkání diváků s inscenátory po premiérách inscenací Těšínského divadla a velmi se to ujalo. Myslím, že to přivítají i naše hostující soubory a nebudou všichni hned po představení pospíchat domů. Navíc si přes týden trochu oddechne náš divadelní provoz i všechna oddělení divadla, která se plně festivalu věnují. Takže přes týden budou na všech třech scénách probíhat zkoušky a o víkendech bude probíhat festival.

A druhá změna?

Nebudou již moderované rozpravy poroty nad jednotlivými představeními. I když je náš festival soutěžní přehlídkou, jeho hlavním smyslem by mělo být setkávání. Členové odborné poroty nebudou veřejně vynášet své odborné soudy, ale budou divadelníkům k dispozici a při osobních setkáních nic nebrání vzájemné výměně názorů. Samozřejmě porota bude muset vyslovit závěrečný verdikt a označit vítěze v jednotlivých kategoriích jako v minulých ročnících, ale jak říkám, to osobní setkání moravskoslezských divadelníků zůstává pro nás nejcennější. Zůstává i studentská porota a její verdikt.

Změnilo se něco ve skladbě programu?

Ano. Po dlouhé době našemu věrnému publiku představíme v rámci jedné přehlídky všechna divadla z Moravy a Slezska a název festivalu bude naplněn. Podařilo se nám po dlouhé době vyjednávání dosáhnout i účasti Národního divadla moravskoslezského. Soubor tamní činohry přiveze inscenaci hry současného ruského autora Ivana Vyrypajeva Opilí. Druhou mou velkou radostí nad programem je skutečnost, že po delší době přivítáme v našem divadle Teatr polski z Bialska-Biale s inscenací Kogut v rosolu. Je to nejbližší polská profesionální scéna a já jsem doslova nadšen, protože i jejich účast vnímám jako respekt k naší divadelní práci. Dalším milým hostem festivalu bude jedno z nejlepších moravských divadel, a to Městské diva-dlo Brno s inscenací Jméno.

Podle čeho jste vybírali účastníky?

Nevybírali jsme. V podstatě jsme to nechali na jednotlivých divadlech, s čím se přijedou prezentovat. Věřím tomu, že všechna zúčastněná divadla rozhodla o svých představeních s nejlepším vědomím a svědomím. Věřím, že každý přijede s něčím, čím chce zaujmout, za čím si stojí a co považuje za dobré. A pak je tady důležitá věc: Naše přehlídka má dva významy: pro naše diváky to, že uvidí, co se urodilo v jiných divadlech, a pak nejen diváci, ale i my, členové Těšínského divadla, se podíváme na práci kolegů a zjistíme, jací vlastně jsme.

Podle informací, které v Ostravanu máme, by tento ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska ve své podobě měl být poslední. Je to pravda?

Ano, ale není to zcela přesné. V Českém Těšíně se pořádají dva velké divadelní festivaly, Festival divadel Moravy a Slezska a Festival na hranici. Obě přehlídky jsou s mezinárodní účastí a zvou podobné hosty z České republiky. Navíc se Těšínské divadlo stalo hlavním spolupořadatelem Festivalu na hranici a polovina projektů byla v loňské sezóně uvedena s velkým úspěchem v našem divadle. Proto nastala zcela legitimní diskuse, jak pokračovat v dalších ročnících. V příštím roce nastane zajímavá situace: měli bychom mít dvacátý ročník FDMS a měl by proběhnout třicátý ročník festivalu Na hranici, a to ještě vše v době, kdy město Český Těšín bude slavit 100 let svého trvání. Proto jsme se s organizátory Festivalu na hranici dohodli, že bychom při této příležitosti spojili oba festivaly do jednoho a společně připravili jeden festival. Nekonal by se v červnu v čase, kdy byl tradičně festival Na hranici, ani v listopadu, kdy zatím běží FDMS, ale v říjnu, od 1. do 9. října. Teprve pak vyhodnotíme, jestli bude lepší v dalších sezónách připravovat jen jeden festival, nebo fungovat odděleně. V každém případě chci tu naši část festivalu obohatit i o účast podobně dvoujazyčných divadel, která fungují v Evropě.

Nabízí se ještě jedna otázka, jak se bude nový festival jmenovat?

Hledání odpovědi na tuto otázku máme ještě před sebou. Jednoduché je spojit oba názvy do jednoho, ale v téhle chvíli nechci nic předjímat. Zatím platí jediné: dohodli jsme se, že se dohodneme. Spíše mluvme o tom, co chystáme: v suterénu budovy Těšínského divadla bude snad konečně otevřena experimentální a loutková scéna, která se stane hlavní scénou Loutkové scény Bajka. Připravujeme v této souvislosti pro novou experimentální scénu v žánru scénického čtení premiéru hry, kterou jsi ty sám napsal pro Těšínské divadlo a která se jmenuje Těšínsko-Zaolzí. Zároveň pro velkou scénu Těšínského divadla připravujeme velký vzpomínkový koncert, jehož obsahem budou písně z inscenace Těšínské nebe. A v Těšínském divadle v obou našich souborech, tedy v české i polské scéně, budeme inscenovat velkolepý muzikál Šumař na střeše, a to jak v české, tak i v polské jazykové verzi.

Program letošního Festivalu divadel Moravy a Slezska najdete ZDE

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.