Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kapela Kofe-in zveřejnila nový klip a frontman Jan Kunze říká: Už máme materiál na nové album

Kapela Kofe-in zveřejnila nový klip a frontman Jan Kunze říká: Už máme materiál na nové album

8.11.2019 08:11 Hudba

Opavský Kofe-In brázdí tuzemským světem populární hudby už od roku 2006 a za tu dobu ušel poměrně dlouhou cestu. Nový videoklip k písni Bouře, ve kterém hlavní role ztvárnili Daniel Volný a Dominika Býmová, má silný námět s příběhem a poselstvím, je navíc zasazen do atraktivního prostředí, které v kombinaci s kamerou působí zcela jinak, než předchozí tvorba Kofe-In. O tom, proč tomu tak je a co kapelu vede vydávat se tímto novým směrem, jsem se bavila s frontmanem kapely Janem Kunzem.

Zvětšit obrázek

Daniel Volný a Dominika Býmová v klipu kapely Kofe-in.

Klip k singlu Bouře je dramaturgicky, vizuálně i tematicky značně jinde než dřívější videoklipy Kofe-inu. Mám dojem, že kapela po mnoha stránkách vyzrála, protože i hudebně a textově je váš výraz ustálenější a možná i líbivější, což bylo znát už při posledním vydaném singlu Víme kudy. Za co kapela vděčí tomuto autorskému osobnostnímu dozrání?

Je to asi tím, že jsme starší a zkušenější, než když jsme začínali v roce 2006. Za ta léta jsme se o skládání písní hodně naučili, o kompozici, o aranžích, o textech. Kluci také přicházejí do zkušebny s ucelenějšími nápady, které už mají nějakou formu. Dříve to bylo více o improvizaci ve zkušebně a zkoušení. V kapele je dobrá atmosféra, nehrotíme, skládáme, hrajeme. Baví nás to.

Téma klipu se nese v klasickém duchu bouří v milostných vztazích, přičemž klip graduje a končí radostnou událostí, která nakonec stmelí oba protějšky opět dohromady. Ty sám jsi nedávno zveřejnil, že se ti narodil potomek, mají v tom lidé hledat nějakou spojitost?

Nejsi první, kdo se na to ptá, ale je to spíš dílem náhody, není třeba v tom hledat spojitost. Ta píseň vznikala určitou dobu, příprava na natáčení klipu a jeho zpracování také zabralo nějaký čas a zveřejnění klipu vyšlo na podzimní období, kdy se narodila moje dcerka. Asi to tak mělo být. Krásné propojení.

Opavská skupina Kofe-in chystá minialbum.

Opavská kapela Kofe-in. Jan Kunze třetí zleva. (Foto: archiv)

Jak vás napadlo zasadit příběh videoklipu k singlu Bouře do prostředí anonymní horské chaty v přírodě na samotě? Máte sami k takovýmto opuštěným místům vztah?

S finálním námětem videoklipu přišel režisér Radim Kaller, pro podtrhnutí atmosféry písně bylo důležité správně vybrat lokaci, kde se bude točit. Po mnoha návrzích jsme pro realizaci klipu zvolili malou chaloupku ve Valašské dědině v Rožnově pod Radhoštěm. Je skvělé, že se natáčelo zrovna v místech, která známe odmalička. Máme ten kraj rádi. A chajdy a samoty ztracené v přírodě jsou magické. Často jezdím do Jeseníků a tam je takových míst stále dost.

Člověk se vyvíjí a učí po celý svůj život a jak už bylo zmíněno, kapela Kofe-In s tebou v čele prošla hudebním vývojem poměrně velkým. Chystáte se v tomto posledním duchu na čtvrté dlouhohrající album, nebo prozatím chystáte pouze EP, které má vyjít příští rok?

Bude to EP, které bude obsahovat čtyři songy. Písně Víme kudy a Čarodějku, které zatím na desce nevyšly, a dvě nové, z nichž jedna je Bouře. Bude to zase takové uzavření jednoho období. Aktuálně se naše sestava rozrostla na šest lidí, protože se k nám přidal staronový člen Honza Tengler na saxofon. Na album, které by mohlo následovat po EP, materiál máme. Jediné, čím si nejsme jisti, je to, jestli má v dnešní době smysl nahrávat dlouhohrající desku. Zdá se, že lidi dnes poslouchají spíše singly.

Co plánuješ v blízké budoucnosti kromě práce na EP Kofe-In? Co například další projekty jako Munroe či tvá básnická autorská tvorba?

Příští rok bychom měli vydat s Munroe druhé EP. Zvažujeme, že ho vydáme jako split s první deskou na vinylu, ale to se ještě uvidí. Vláďa i já jsme hodně vytížení, tak je těžké se někdy setkat, ale už máme nahrané písně i nějaká videa. Také by měla vyjít moje třetí knížka. Aktuálně prochází redakcí Olgy Stehlíkové, takže předělávám, přepisuji, krátím a tak.  Jinak v prosinci jako kurátor uvedu dlouho připravovanou výstavu sochařky Pauliny Skavové s názvem Par force. Premiérově v Galerii Obecního domu v Opavě a následně v Trutnově, Bechyni a v Praze. K cyklu výstav jsme připravili i nádhernou exkluzivní publikaci a doprovodný program. Málem bych zapomněl na svůj sólový hudební počin, který je již rozpracovaný a dá-li bůh, tak vyjde v horizontu dvou let.

Žijeme v době, kdy se více vyhazuje a zapomíná než opravuje. To se týká i vztahů. Nový videoklip je vlastně o takovémto opravování a napravování toho špatného, co můžeme často hodit za hlavu, ale neuděláme to, i když víme, že by to šlo. Chápeš toto téma jako důležité a chtěli jste jej také prostřednictvím Bouře sdělit světu tak, aby se lidé naučili tohle vnímat?

Ano, to téma je velmi důležité. Je to o překonávání překážek na rozbouřeném moři života. O tom, že ve vztazích jsou dobré i špatné časy a je třeba vždy hledat cestu. Je to o naději! Lidé tohle prožívají často a každý pár musí o udržení vztahu bojovat. Náš kytarista Martin přinesl motiv a vznikla z toho krásná písnička. Jsme rádi, že se takhle hezky vyloupla.

 

Gabriela Stašová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.