Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Budou si užívat muzicírování napříč kapelami, říká Jan Rokyta o účastnících festivalu Musica Pura

Budou si užívat muzicírování napříč kapelami, říká Jan Rokyta o účastnících festivalu Musica Pura

17.11.2019 00:00 Hudba

Jubilejní pátý ročník festivalu Musica Pura je za dveřemi. Letos proběhne od 21. do 24. listopadu. Festival, který se žánrově zaměřuje na velmi různorodé projevy folklorní hudby, i letos nabídne čtyři nevšední hudební večery, přiveze interprety z různých koutů Evropy a rozezní vzácné nástroje i originální hudební poetiky. Nad programovou koncepcí festivalu Musica Pura jsme si povídali s uměleckým ředitelem Janem Rokytou ml.

Zvětšit obrázek

Ředitel festivalu Musica Pura Jan Rokyta.
Foto: Jiří Sláma

Zahajovací festivalový koncert nese podtitul „Folklorní inspirace z našeho kraje“. Mohl byste být konkrétnější a nastínit jeho dramaturgii? Náš kraj je přeci jen i ve folklorním rámci široký pojem…

Nejprve zkonkrétním pojem „náš kraj“. Je to všude tam, kde aktéři úvodního koncertu festivalu žijí a pracují, kde se zálibou pěstují své hudební styly, kde se cítí doma… Týká se to nejen členů rezidenčního orchestru Ostrava Cimbalom Orchestra, ale neméně i mládežníků z Ostrava Cimbalom Youth Orchestra, kteří se poprvé sešli v rámci minulého festivalového ročníku. Jejich inspirace nebudou vycházet pouze z folklorního odkazu Moravskoslezského kraje. Repertoárem mládežníků si připomeneme dvousté výročí takzvané Guberniální sbírky z roku 1819, ale zavítáme s nimi i na Moravské Slovácko a na Slovensko. Ruku k folklorně-inspiračnímu dílu přiloží i rezidenční Ensemble FLAIR, který si kromě své kmenové zpěvačky Kláry Blažkové ke spolupráci přizval zpěvačku a houslistku Gabrielu Vermelho a multiinstrumentalistu Mariana Friedla. A dospěláci „Ocáci“? Ti budou hrát o duši ztracení to, co je baví a budou si opět po roce užívat vzájemného muzicírování napříč kapelami.

Následovat bude velkolepá barokní show. Když jsem si pustil video upoutávku ke koncertu Alehouse Session, spatřil jsem rozjařené a křepčící chlápky s nástroji, kteří tančí do rytmu a řádí jako černá ruka. Tohle asi Dům kultury ještě nezažil! Co můžeme od vystoupení Bjarteho Eika a Barokksolistene očekávat?

Musím předeslat, že ti rozjaření chlápci patří k uznávaným evropským barokním muzikantům. Jejich program jsem slyšel a viděl v loňském roce na festivalu v dánském Naestvedu, a musím přiznat, že mne profesionalitou, jevištím zpracováním i spontánním způsobem muzicírování naprosto nadchli! Festivaloví návštěvníci se mohou těšit na tklivé balady i temperamentní tance z barokní Anglie, na virtuózní improvizace, skvěle režírované scénky i překvapivé herecké výkony muzikantů. Tomu všemu bude vévodit skvělý houslista, ale i šéf a hudební myslitel Bjarte Eike, který se svými „Alehouse Boys“ zažije v Ostravě českou premiéru!

Večer dvou trií, tak by se dalo označit vystoupení těles PaCoRa Trio a NBS Trio. Jakou hudbu tyto soubory přivážejí?  

Spojením dvou trií vznikne tentokrát kvintet, tak to už navzdory matematickým zákonům někdy bývá. Váženého návštěvníka pohladí virtuózní šestnáctinové notičky Bohem políbeného houslisty Stanislava Palúcha, kultivované cimbálové doprovody Marcela Comendanta, přesná kontrabasová linka Roberta Ragana a… přidaná hudební hodnota dvou vynikajících slovenských muzikantů, kteří se k Triu PaCoRa přidají: klavírista Klaudius Kováč a perkusionista Peter Solárik. Prostě „Bashavel“ – slovensko-moldavský etnojazz v romském duchu…

Závěrečný koncert svede na jedno pódium místního sólistu a slovenský soubor. Na co a na koho se můžeme konkrétně těšit?

Z výše pětiletého výročí si dovolím přiložit k dílu svou sólovou multiinstrumentální ruku a přivézt do Ostravy věhlasný slovenský barokní soubor Solamente naturali s mezinárodně úspěšným koncertním programem „Musica Globus“. Jeho autorem je umělecký vedoucí souboru a mezinárodně uznávaný barokní houslista Miloš Valent. Ten nás svými aranžérskými kreacemi vezme na výlet do 18. století, a to nejen do uherských rovin, ale i do slovenských hor, za houslisty-fidlery do Skotska, za kuruckými bojovníky do Panonské nížiny či na dvůr otománského sultána. To vše v symbióze s geniálními skladbami barokních mistrů Georga Philippa Telemanna a Antonia Vivaldiho. V rámci závěrečného galakoncertu uvedeme do života i zbrusu nové CD Musica Globus live, které orchestr natočil v roce 2013 v legendárním Haydnově sálu zámku Esterháza v maďarském Fertödu. Mohu tedy slíbit temperamentní program, důstojné zakončení 5. ročníku festivalu lidové hudby v různých podobách a pevně doufám, že si vážený posluchač najde v listopadových dnech cestu do Divadelního sálu Domu kultury města Ostrravy.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.